E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yalçın Toker

Bizde ve Başka Ülkelerde Devlet Adamlığı Anlayışı...
28 Mart 2016 Pazartesi


 
Ülkemizi yönetenlerin yanlış politikaları yüzünden, terör vahşetleri bizde neredeyse sıradan olaylar durumuna geldi.. Ülkemizin Başkenti Ankara’da, İstanbul’un göbeği İstiklal ceddesinde, Güneydoğu’da, yurdun her yerinde bombalar patlıyor. Millet, her gün katliamlar, şehit edilen asker ve polislere ilişkin haberleri izleyip okuduktan sonra, rahatça yatağına girip uyumaz hale geldi.
PKK, IŞİD gibi terör örgütlerinin düzenlediği bu vahşet olaylarında her gün onlarca vatandaşımız can veriyor.. Canlı bombalar, üzerlerinde taşıdıkları bombanın pimini çekince,  çevre kan gölüne dönüşüyor. Günahsız insanlarımız katlediliyor, askerlerimiz, polislerimiz şehit oluyor.. Neredeyse adı konmamış bir savaş hali yaşıyoruz..
Son zamanlarda, bize hayatı çekilmez hale getiren bu olayların benzerleri, şimdi bazı Batı Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladı.. Geçen hafta IŞİD’in düzenlediği canlı bomba olaylarında Brüksel hava alanı ve metrosundaki patlamalarda 34 kişinin öldüğü haberi bütün dünyada yankılandı.  
Bu olaylar üzerine, Belçika’nın İçişleri ve Adalet Bakanları sorumluluğu üstlendiler, kendilerinin istihbarat ve gerekli önlemleri alma konusunda ihmalleri olduğunu ifade ederek istifalarını verdiler..
İki Bakanın bu davranışı, aslında dünyanın bütün demokratik ülkelerinde yerleşmiş olan sıradan bir siyasal gelenektir. Çünkü oralarda, Bakanlar bizdeki gibi koltuklarına yapışmış değildirler. Onlarda Bakanlık makamının öncelikli niteliği, yetkideğil, kamuya hizmettir.. Kamusal hizmet sırasında kusur eden, onu tam olarak yerine getiremeyen kişi, derhal; “bu yetkiyi kullanmak artık benim hakkım değildir” diyerek istifasını verir. 
Bu tür olayların sayısız örneklerini internet sitelerinde görebilirsiniz. Ben ara sıra o sitelere girer okurum, üzerlerinde düşünür, duygulanırım ve sonra bizdeki vurdumduymazlıkları hatırlayıp gülmeye başlarım..
İnternetteki görev kusuru sebebiyle istifa eden Bakanlar sayfasında tek bir Türk Bakana ise rastlayamazsınız.  Çünkü bizdeki Bakanlar, yüzlerce cana, trilyonluk mal kayıplarına yol açan terör vahşilikleri karşısında sadece boş laf etmekle yetinirler..
Olayları kınarlar.. “En kısa zamanda sorumlulara hak ettikleri cezalar verilecektir! derler. “Ölenlerin kanları yerde kalmayacak!”  falan diyerek milleti uyutmaya çalışırlar.. Yapıştıkları koltuklarını bırakmak ise asla akıllarına gelmez..
Onların akıllarına yalnızca, terörden kendilerinin de zarar görmemeleri için önlemler almak gelir.. Mesela son haftalarda Ankara’da uygulamaya koydukları, Cumhurbaşkanlığı Sarayına, Başbakanlığa, İç İşleri Bakanlığına giden yolları bariyerlerle trafiğe kapatma önlemleri gibi..
Şimdi isterseniz dış ülkelerdeki Devlet adamlarının sorumluluk üstlenişlerini, verdikleri kararları ve davranışlarını yansıtan bir kaç örneği sizlere hatırlatayım.. Sanırım bu anlatacaklarımın pek çoğu, çoğunuzun da hala hafızalarındadır..
27 Kasım 2013’te Letonya’daki bir alışveriş merkezinde çatının çökmesi üzerine 54 kişi hayatını kaybetmişti. Başbakan Valdis Dombrovskis "Benim de sorumluluğum var" diyerek hemen istifa etmiş ve Hükümet de düşmüştü.
Geçen yıl 18 Martta İtalya Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi,  Devlet ihalesini alan işadamından, oğlu 10 bin küsur euro değerinde saat aldığı ortaya çıkınca istifa etmişti.
11 Ekim 2015’te İsveç Ulaştırma Bakanı Maria Borelius kendi evinde sigortasız dadı çalıştırdığı suçlaması yapılınca istifasını verdi.
2011 yılında Norveç Adalet Bakanı Knut Storberg 77 kişinin hayatını kaybettiği Oslo'daki çifte saldırıda aldırdığı önlemlerin yetersiz kaldığı eleştirileri yapılınca istifa etti.
11 Mart 2011’de yaşanan 8.9 şiddetindeki deprem ve ardından gelen tsunamide önlemlerin alınmasında etkisiz kaldığı eleştirileri üzerine Japonya Başbakanı Naoto Kan istifa etti.
12 Ekim 2014’tte Japonya’da Ekonomi ve Sanayi Bakanı Yoko Obuchi, seçim döneminde bedava sinema bileti dağıttığı ve yemek partileri düzenlediği suçlamaları yapılınca istifasını verdi..
Seçmenlerine kâğıt yelpazeler dağıttığı için muhalefet milletvekilleri tarafından tenkit edilen Japon Adalet Bakanı Midori Matsushima da aynı gün istifasını verdi.
2020 Olimpiyat Oyunları için inşa edilen stadyumun maliyetindeki artışları öngöremediği suçlamaları üzerine Japonya Spor Bakanı Hakubun Simomura istifa etti..
Gölde oluşan bir tekne faciasında 15 turist hayatını kaybedince, Makedonya Ulaştırma Bakanı Mile Janakieski  "Etik sebepler” yorumu yaparak istifa etti.
Mısır’da 49 kişinin öldüğü tren kazası sonucu Ulaştırma Bakanı Rashad al-Mateeni istifa etti..
Üç yıl önce 20 Şubat 2013’te komşumuz Bulgaristan’da elektrik faturalarının kabarık gelmesi üzerine ülke genelinde protestolar başlayınca Başbakan Boyso Borisov istifa etmişti..
Bütün bunları unuttuk mu? Bu tür hadiselerin hepsini buraya almaya kalksam TÜRKTİME’ın sayfalarına sığmaz..
Bu şekilde istifa etmekle kalmayıp, harakiri yaparak canına kıyanlar da pek çok.. Hakkındaki mali yolsuzluk suçlamaları üzerine harakiri yaparak intihar eden Japonya Tarım Bakanı Toshikatsu Matsuoka ve diğer harakiri yapanlardan söz etmeyeceğim.. Çünkü ben sadece, Türk Bakanlardan görevini yapmayanlara istifa etmelerini hatırlatmak için bu yazıyı yazdım.
Yalnız bu noktada Türkiye’de harakiri yapan bir Japon’u anımsatmakla yetineyim. 25 Mart 2015’te Körfez GeçişKöprüsü'nü yapan firmanın görevlisi Kıshi isimli Japon mühendisiki yaka arasına gerilen halatın kopmasından kendisini sorumlu tutmuş, 'harakiri' yaparak intihar etmişti.
 
ABD BAŞKANI NİXON’UN İSTİFASI VE WATERGATE SKANDALI
 
Yazımda buraya kadar, Devlet adamları derken, hep sadece Başbakan ve Bakan’lardan söz ettim, bizimkilerle diğer Devletlerin Bakanları arasında karşılaştırmalar yaptım. Fakat Devlet adamları hiyerarşisinin en başında Cumhurbaşkanları bulunur.. Bizim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hep Başkanlık rejimini hayal ettiği için, yeri gelmişken bir Amerikan Başkanından da söz etmeliyim.. Başkan Richart Nixon’dan..
Bir zamanlar Nixon da istifa etmişti.. Sebep, Watergate Skandalı olarak siyasi tarihe geçmiş olan olaydı.. Bu olay özetle şöyledir:
Bu siyasi skandal 1972-1974 yıllarında Washington’da geçer. Watergate, Washington’daki bir otel ve iş merkezinin adıdır. 17 Haziran 1972 günü beş hırsız Watergate’de bir büroya girerken polis tarafından yakalanmıştı.
Bu büro ABD'de o zaman ana muhalefet partisi olan Demokratik Parti’nin merkezi idi. Soruşturmada hırsızlarınNixon'ın Partisi Cumhuriyetçi Parti ile bağlantılı oldukları ve amaçlarının Demokratik Parti'nin telefonlarını gizlice dinlemek için mikrofonlar yerleştirmek olduğu ortaya çıktı. Olayın basına yansıması üzerine Başkan Richart Nixon, olayla ilgisi olan bütün siyasetçilerin ortaya çıkarılması için Adalet Bakanı Elliot Richardson'u görevlendirdi. Soruşturma için Archibaldt Cox isimli savcı göreve atandı.
Savcı araştırmaların daha da derinleştirilmesi için, Beyaz Saray'da Başkanın bütün konuşmalarının banda alındığı teyp kayıtlarını da istedi. Richard Nixon bu isteği reddetti ve savcının görevden alınmasını emretti. Adalet Bakanı savcıyı görevden almayı kabul etmeyince, Nixon, Bakanın görevine son verdi..
Sonra konu ABD Yüksek Mahkemesine gitti.  
Mahkeme, Nixon’ın konuşma kayıtlarının savcılara teslim edilmesine karar verdi. Ve sonunda Richard Nixon bant kayıtlarını savcılara teslim etmek zorunda kaldı. Ancak bütün bu gelişmeler yüzünden Nixon, halkın desteğini kaybetmişti.
Bu arada ABD Kongresi de Richard Nixon'ı görevden almak üzere soruşturmalar başlatmıştı.. Sonuçta 8 Ağustos 1974tarihinde Richard Nixon, televizyonda yaptığı bir konuşmada ertesi gün istifa edeceğini açıkladı. İstifa etti ve yerine Başkan yardımcısı Gerald Ford başkan oldu.
İşte böyle..
Bizi yöneten bütün Bakanlarımızın da, demek ki, Bakanlığın ne demek olduğunu iyi öğrenmeleri gerekiyor..
Tayyip Bey de, bu olaydaki gibi, Başkanın, istediği Bakanları atadığını, istediği savcıların görevlendirmesini sağladığını falan zaten biliyordur elbette.. Ama görevli savcının yasal isteğini yerine getirmeye mecbur olacağını, yerine getirmezse hukuki süreç sonunda istifadan başka çaresinin kalmayacağını da biliyor mu acaba?
Neymiş efendim? Demek ki, Başkan bile yargının savcısının talebini yerine getirmek zorundaymış.. 
O zaman Amerika basınında Nixon’a direnen savcıyı tenkit edenler de olmuştu.. Tıpkı bugün bizim medyada Zarrab’ın tutuklatan Washington savcısı Bharara hakkında çeşitli yakıştırmalar yapanlar gibi..
Bakalım Amerika’da siyasilerin de hukuka saygı duyduğu günler Türkiye’mize ne zaman gelecek?
O savcı gibi hukukçulara öyle hasretiz ki..

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 16863 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İçki Konusu...Atatürk,Baburşah ve Nevai
3/14/2016
Atatürk Döneminde ve Günümüzde Türk Kadını...
3/7/2016
Atatürk Dönemi yazarları... Yahya Kemal Beyatlı ve bugünler
2/29/2016
95 Yıl Öncesi ve Bugünkü Türk Basınının Özgürlüğü
2/22/2016
Atatürk Beşiktaşlı!
2/15/2016
ORTA DOĞU GAZETESİ ile RAHMİ TURAN Arasındaki ihtilaf üzerine ilk Söyleyeceklerim..
2/5/2016
Erdoğan'ın Başkanlık Hayalleri ve Türkeş'in Gönül Seferberliği!
2/1/2016
Ruslar Bizden Özür Dilemişti!
1/26/2016
Yavru Vatan Kıbrıs ve Rauf Denktaş!
1/18/2016
Hendek Kazanlar Acaba Közüm Han Destanımızı mı Uyguluyor?
1/11/2016
Ruslar, Tarih Sahnesine, Türk Egemenliği Altında Çıkmışlardı...
1/4/2016
Devletler Arası İlişkiler ve Türkiye-Rusya Konusu...
12/28/2015
65 Yaştan Büyüklere Noter ve Doktor Eziyetleri Konusunu Noktalarken...
12/23/2015
65 Yaşından Büyüklere Çektirilen Eziyetler
12/16/2015
NECATİ BİLGİÇ’i de Kaybedince...
12/9/2015
Hayalle Hakikatin Karıştığı Bir İstanbul Hikayesi
12/2/2015
MHP'deki Hüsran ve Bekleyiş devam Ediyor!
11/25/2015
Devlet Bey Ülkücüleri ve Milliyetçileri Hala Üzüyor!
11/16/2015
Sportif Konular... Kaf Sin Kaf... Baba Oğul Demirörenler v.b
11/9/2015
Devlet Bey Daha İstifa Etmedi mi?
11/3/2015
Genel Seçimler ve Tayyip Bey'in Başkanlık Özlemi!
10/22/2015
Sabiha Gökçen ve Dersim İsyanları
10/13/2015
Üç Türk Büyüğü: Atatürk, Ziya Gökalp ve Nasrettin Hoca
10/5/2015
Atatürk'ün Adalete Saygısı ve Bugünkü Saygısızlıklar!
9/28/2015
Arşiv Belgelerinde Ermeni Vahşetleri...
9/21/2015
Ermeni tehciri Kararnamesi ve İttihatçıların Yargılanmaları
9/14/2015
Tuğrul Türkeş ve MHP'deki Yıllarımdan Anılar
9/7/2015
Osmanlı'nın 'Teba-i Sadıka'sı, Ermenilerin İsyan ve Hainlikleri!
8/31/2015
Rumların Kıbrıs Planları, İngiliz’in Kalleşlikleri ve Türk-İslam Dünyasının Umursamazlığı..
8/24/2015
Yunanlıların Pontus Hayalleri...
8/17/2015
Çinlilerin Acımasızlıklarına Tarihten Bazı Örnekler...
8/10/2015
İki Ahmet Davutoğlu!
8/3/2015
IŞİD ve PKK Terör Örgütleri Türkiyemizi Kana Buladılar
7/27/2015
Irak ve Suriye'deki Türkmen Kardeşlerimizin Dramı
7/20/2015
Bu Çinliler Ne Yapmak İstiyor?
7/13/2015
Milliyetçi Harekete Yakışmayan Gelişmeler!
7/6/2015
Ellerinde Kuran'la Kürsüye Çıkanlar!
6/29/2015
Fikret Orman'ın İbrahim'e Sözlerini Beşiktaş Başkanına Yakıştıramadım!
6/26/2015
Merhaba Turktimeseverler
6/22/2015
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ygs
sanayi
Ayşe Ersöz
ütopya
Mesut Bakkal
survivor all star
Fatih Erbakan
uefa
saldırı