E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yalçın Toker

Atatürk Beşiktaşlı!
15 Şubat 2016 Pazartesi

Bugünkü konum spor ağırlıklı olacak.. Evet spor ama, içinde her yazımda olduğu gibi yine tabii Atatürk ve tarih bulunacak..
Son zamanlarda Atamıza yapılan saygısızlıklar içimizi yakıyor.. Milleti kahroluyor, olanlar bir türlü aklımızdan çıkmıyor.. Okullardan, Stadyumlardan Atatürk adını siliyorlar.. Bazıları da çıkıyor, Meclisin duvarlarındaki Atatürk resmini kaldırmaya kalkışıyor..  Atamıza karşı yapılmakta olan bu saygısızlar Türk Milletine kan ağlatıyor..
Atatürk, bu milletin atasıdır..
Yaşlımızın gencimizin, erkeğimizin kadınımızın, sivilimizin askerimizin, yönetenin yönetilenin, Beşiktaşlının, Fenerlinin, Galatasaraylının topyekun milletimizin Atası..
Bu gerçeğe rağmen son zamanlarda Fenerbahçe taraftarları Atatürk’ün Fenerbahçeli olduğunu iddia ediyorlar. Bu iddiaların çeşitli örneklerini, hemen her gün yazılı ve sözlü basında, sosyal medyada görmekteyiz..
Sosyal medyada bu yöndeki söylemlerden bir kaçı şöyle:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli’ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!.”
“… 5 Haziran 1932’de Fenerbahçe Kulübünün Kuşdili’ndeki binası yanınca, ilk bağış Büyük Önderimiz’den gelmişti.. “
Mustafa Kemal Atatürk’ün 3.5.1918 günü Fenerbahçe Kulübünü ziyareti sırasında, hatıra defterine yazdığı satırlar (mealen) şöyledir; Fenerbahçe Kulübü’nün her alandaki takdir edilecek faaliyetlerini işitmiş ve bu kulübü ziyaret ederek ve görevi geçenleri tebrik etmeyi vazife edinmiştim. Bu görevi yerine getirme kısmeti bugünmüş.. Takdir ve tebriklerimi kayda geçirmekten mutluluk duymaktayım..”
Yazılı basında da Atatürk’ün Fenerbahçeli olduğu yönünde pek çok kişinin sık sık yazılarına rastlarız..
Mesela geçenlerde Sözcü yazarı ve televizyon yayıncısı Uğur Dündar, yazısında bir tarihi kahramanı anlatmaktaydı. Bu kişi, Kubilay’ın yedek subaylık ve öğretmenlik yıllarındaki arkadaşı olan Binbaşı Sadık Ongan’mış.. Çocukluğunda kimsesizler yurduna sığınmış, devletin şefkatli kollarında büyümüş ve eğitimini aldıktan sonra vatani görevinde tezkere bırakarak binbaşılığa kadar yükselmiş olan vatanperver bir subay.. Bu kahraman subayın o zamanlar aldığı maaş bordrosunu, oğlu Mete, tarihi bir belge olarak hangi kuruma bırakması gerektiğini Uğur Dündar’a sormuş. Dündar hemen şu cevabı vermiş:
Hiç düşünmeden, kendisine Fenerbahçe’ye… dedim, durması gereken yer ise; Fenerbahçe Müzesi’ndeki Atatürk Köşesi’dir…”
**
Şimdi de geçelim Atamızın Beşiktaş taraftarı olduğu yönündeki bazı söylemlere..
Bu konuda elimde değerli bir kitap var.. Adı: “Atatürk Beşiktaşlı”(*).. Yazarı, Dr. Necati Karakaya..
Karakaya benim 60 yıllık arkadaşım, meslektaşımdır.. O 1930 doğumlu, benden 7 yaş büyük.. Benim spor yazarı olarak gazeteciliğe başladığım 1956 yılında o da Milliyette spor muhabiri idi.. Sonra Tercümanda beraber çalıştık.. Sonraki yıllarda benim 2. Başkan olduğum Feriköy Kulübünde o da Başkanlık yapmıştı.. Spor yazarları derneğinin kurucularındandır.. Hani geçenlerde TÜEKTİME’daki yazımda “kuruculardan dört kişi kaldık” dediğim kişilerden biri yani.. Yıllarca yazarlık ve radyoda spikerlik yaptı.. Yani medyada Uğur Dündar’dan çok daha kıdemli biridir.. Kitaplar yazmıştır. Allah ona sağlıklı uzun ömürler versin..
Neyse.. Necati’nin kitabına döneyim.. Sevgili arkadaşım Necati, kitabının iç kapağında bana yazdığı ithaf satırlarında şöyle diyor: “Biricik Kardeşim Sayın Yalçın Toker’e sevgilerimle.. Dr. Necati Karakaya.. 2003..”
Arka kapakta bir kahramanın resmi var.. O kişinin da adı Necati.. 1911 yılındaki Trablusgarp Harbine Mustafa Kemal’in yanında katılmış. Derne’de  İtalyanlara karşı savaşmış olan bir kahraman.. O kahramanın kitaptaki bazı sözlerini nakledeyim:  
“Komutanım Mustafa Kemal’den, 1903 yılında kurulan Beşiktaş Kulübünü tuttuğunu öğrendim. Kulübün kurucularının subay ve arkadaşları olduğunu, orada eskrim-kılıç, gülle attıklarını, süngü oyunları ve güreş sporu yaptıklarını, bunun için bu Kulübü tuttuğunu sık sık söylerdi..”
Kitapta devamla Beşiktaş Kulübünün kuruluşu ve kurucuları sayfalar dolusu anlatılır..
Trablusgarp Harbinden beri Mustafa Kemal’in yakınında bulunan bu  Yüzbaşı Necati, Atamızın annesi Zübeyde Hanımı Selanikten İstanbul’a kaçırıp getiren kişidir..
Yüzbaşı o olayı anlatırken de şunları söyler:
Mustafa Kemal, Sofyada ateşemiliter idi. O sırada 19. Kolordu Komutanlığına atanmıştı. Elinde küçük bir valizle Çanakkaleye gitmek üzere İstanbul’a geldi. Beni buldu.. Senden bir ricam var, sen Rumca’yı bir Yunanlı gibi konuşursun.. Yunan işgali altındaki Selanik’ten annemi kaçırıp getireceksin..” dedi.
Atamızın bu ricası üzerine hemen harekete geçen Yüzbaşı Necati, zor şartlardaki bu macerayı, fayton ve tren yolculuklarını, atlattıkları tehlikeleri ve sonunda İstanbul’a gelişlerini anlatır.. Zübeyde Hanım İstanbul’da Akaretler Caddesindeki 76 numaralı eve yerleştirilir. Yani Beşiktaş Kulübü lokalinin yanına.. Bahçeleri o zaman müşterek olan bir binadır orası..
Sonra Mustafa Kemal, Çanakkale’ye hareket eder.. Kendisini yolcu edenlerin çoğunluğu o zamanki Beşiktaş yöneticileridir..
Atamız onlara: “Validemi (annemi) sizlere emanet ediyorum.. Allaha ısmarladık.. deyip yola çıkar.
Kitabın devam eden satırlarında, Çanakkale savaşları, Cephelerde savaşan ve şehit düşen Beşiktaşlılar anlatılır.. Kaptan Kazım, sağ iç oynayan Asım, pilot yüzbaşılar Fethi ve Sadık’tan başlanarak, ilk takımdan 8 futbolunun Çanakkalede şehit düşmeleri hikaye edilir.
Savaştan sonra İstanbul’a gelen Mustafa Kemal, annesinin oturduğu Akaretlerdeki eve gelir.. Evin arka kapısından, Beşiktaşlı sporcuların antrenman yaptıkları sahaya çıkar.. Kenardaki hasır sandalyesine ilişip kahvesini içerek çalışmaları zevkle seyreder.. Sonra arka kapıdan Kulüp binasına girer.. Beşiktaşlı yöneticilere, kendisinin yokluğunda annesine gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür eder..
Kitabın son sayfalarında ise, 1964 yılında İstanbul Kulüp Başkanları toplantısına Feriköy Kulübü başkanı olarak katılan Necati Karakaya şu bilgiyi nakleder:
“Toplantımızda Atatürkün hangi takımı tuttuğu da konuşuluyordu. Toplantıya İstanbulspor Kulübü 2. Başkanı olarak katılan Enis Pankoğlu dedi ki;
“Ben Libyada ve diğer cephelerde Mustafa Kemal’in yanında bulunan, Ata’mızın annesi Zübeyde Hanımı Selanikten kaçıran Yüzbaşı Necati’nin oğluyum.. Babam Mustafa Kemal’in hem Fenere, hem de Beşiktaş’a gönülden bağlı olduğunu söylerdi.  Annem sık sık Zübeyde Hanımı Beşiktaştaki evinde ziyaret eder, bir ihtiyacı olup olmadığını sorarmış.. Zübeyde hanım anneme şu cevabı verirmiş:
“Sağolsun Paşa Hazretlerinin Kulübü Beşiktaşın idarecileri.. Her gün gelip hatırımı, bir ihtiyacım olup olmadığını soruyorlar.. Paşa ne iyi yapmış da beni buraya getirmiş..”
Bu konuşmadan sonra o günkü toplantıya katılan Kulüp Başkanları kararlarını verdiler:
“Evet Atatürk Beşiktaşlı..”              
 
Kusura bakmayın Fenerli dostlar.. Gerçekler işte böyle.. Ama yine de bizler ayrımcılık yapmayalım. Atatürk hepimizindir.. Zaten Atamız da Beşiktaşlı, Fenerli, Galatasaraylı ayrımı yapmadan hepimizle birlikteydi..
 
(*) Atatürk Beşiktaşlı/Dr. Necati Karakaya. Cem Ofset Matbaası 2003.

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 16371 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ORTA DOĞU GAZETESİ ile RAHMİ TURAN Arasındaki ihtilaf üzerine ilk Söyleyeceklerim..
2/5/2016
Erdoğan'ın Başkanlık Hayalleri ve Türkeş'in Gönül Seferberliği!
2/1/2016
Ruslar Bizden Özür Dilemişti!
1/26/2016
Yavru Vatan Kıbrıs ve Rauf Denktaş!
1/18/2016
Hendek Kazanlar Acaba Közüm Han Destanımızı mı Uyguluyor?
1/11/2016
Ruslar, Tarih Sahnesine, Türk Egemenliği Altında Çıkmışlardı...
1/4/2016
Devletler Arası İlişkiler ve Türkiye-Rusya Konusu...
12/28/2015
65 Yaştan Büyüklere Noter ve Doktor Eziyetleri Konusunu Noktalarken...
12/23/2015
65 Yaşından Büyüklere Çektirilen Eziyetler
12/16/2015
NECATİ BİLGİÇ’i de Kaybedince...
12/9/2015
Hayalle Hakikatin Karıştığı Bir İstanbul Hikayesi
12/2/2015
MHP'deki Hüsran ve Bekleyiş devam Ediyor!
11/25/2015
Devlet Bey Ülkücüleri ve Milliyetçileri Hala Üzüyor!
11/16/2015
Sportif Konular... Kaf Sin Kaf... Baba Oğul Demirörenler v.b
11/9/2015
Devlet Bey Daha İstifa Etmedi mi?
11/3/2015
Genel Seçimler ve Tayyip Bey'in Başkanlık Özlemi!
10/22/2015
Sabiha Gökçen ve Dersim İsyanları
10/13/2015
Üç Türk Büyüğü: Atatürk, Ziya Gökalp ve Nasrettin Hoca
10/5/2015
Atatürk'ün Adalete Saygısı ve Bugünkü Saygısızlıklar!
9/28/2015
Arşiv Belgelerinde Ermeni Vahşetleri...
9/21/2015
Ermeni tehciri Kararnamesi ve İttihatçıların Yargılanmaları
9/14/2015
Tuğrul Türkeş ve MHP'deki Yıllarımdan Anılar
9/7/2015
Osmanlı'nın 'Teba-i Sadıka'sı, Ermenilerin İsyan ve Hainlikleri!
8/31/2015
Rumların Kıbrıs Planları, İngiliz’in Kalleşlikleri ve Türk-İslam Dünyasının Umursamazlığı..
8/24/2015
Yunanlıların Pontus Hayalleri...
8/17/2015
Çinlilerin Acımasızlıklarına Tarihten Bazı Örnekler...
8/10/2015
İki Ahmet Davutoğlu!
8/3/2015
IŞİD ve PKK Terör Örgütleri Türkiyemizi Kana Buladılar
7/27/2015
Irak ve Suriye'deki Türkmen Kardeşlerimizin Dramı
7/20/2015
Bu Çinliler Ne Yapmak İstiyor?
7/13/2015
Milliyetçi Harekete Yakışmayan Gelişmeler!
7/6/2015
Ellerinde Kuran'la Kürsüye Çıkanlar!
6/29/2015
Fikret Orman'ın İbrahim'e Sözlerini Beşiktaş Başkanına Yakıştıramadım!
6/26/2015
Merhaba Turktimeseverler
6/22/2015
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 19 Şubat 2016 Cuma 07:12

az önce Banu Avar'ın bir televizyon söyleşi kaydını malum internet video sayfasından izledim. Can Dündar'ın, Vamık Volkan ve Şerif Mardin'in danışmanlığında, yaptığı Mustafa filminin ve adlarını verdiğim danışmanların iç yüzünü anlatıyordu. Bugünün "mazlum ve kahraman gazeteci"sinin gerçek yüzünü anlamamı sağladı. Başkalarında aynı Atatürk sevgisi ve duyarlığını göremediğimden affınıza sığınarak sayfanızdan seslenmek istedim. Teşekkür ediyorum.

Yorumu oyla      54      51  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
bist
MHP
ölüm haberi
Mehmet Şimşek
Dilma Rousseff
kardemir karabükspor
Kayseri Erciyesspor
Milwaukee Bucks
Faruk Bal