E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yalçın Toker

İçki Konusu...Atatürk,Baburşah ve Nevai
14 Mart 2016 Pazartesi

Türk Tarihi, sayısız kahramanlar, büyük adamlarla doludur.. Atalarımız Hunlardan başlayan bir kronoloji içinde Avar, Göktürk, Selçuklu, Osmanlı diyerek ilerlersek, karşımıza; Hun Tanjusu Mete Han, Tabgaç ve Avar Kağanları, Göktürk’te Bumin ve Bilge Kağanlar, Anadolu’yu bize vatan yapan Alparslan, Cengiz Han, Timur, Baburşah, Fatih, Kanuni.. ve Atatürk diyerek, saymakla bitiremeyeceğimiz büyük adamlarla kucaklaşırız.. Yalnız Osmanlı tahtında oturanların sayısı 36  olduğuna göre sayıları yüzlercedir bunların.. Araştırırsak, bunlar arasında, kumandanlığının yanı sıra büyük şairleri, edebiyatçı ve sanatkar olanları görürüz.. Aralarında tevazu örneği olanlar kadar, dünyayı yaratmışçasına mağrurlaşanlara, kötü alışkanlıklara kapılmış olanlara, alkol düşkünlerine falan da rastlarız..
Bunlardan Babürşah toplumumuzun pek tanıdığı bir Türk büyüğü değildir ama, benim beğendiklerin biridir.. 1483 yılında bugün Özbekistan sınırları içinde bulunan Fergana’daki Andican’da doğdu. Timur soyundan gelmiş bir aileye mensuptu. Babası Timur’un oğullarından Miran Şah’ın torunlarından Fergana valisi Şeyh Mirza, anası Cengiz Han’ın torunlarından Yunus Han’ın kızı Kutluğ Nigar hanımdı.
Babur’un doğduğu tarihte bu hanedan Orta Asya'nın küçük bir bölgesine hakim durumda idi. Babasının ölümünden sonra 1494 yılında 12 yaşında iken Babur, Fergana'da tahta çıktı. Tahta çıkınca, önce amcası Semerkant Hanı Sultan Ahmet ve dayısı Taşkent Hanla taht kavgası yapmak zorunda kaldı. Fakat ordusu onları mağlup etti.. 1497’da yaptığı saldırıda, büyük dedesi Timur’un başkenti olan Semerkant’ı da ele geçirdi. Fakat bir süre sonra yenilerek Semerkant’ı Özbeklere bırakmak zorunda kaldı.
Her neyse.. Bugünkü konumuz bunlar değil..  Babur’un, devlet adamlığı ve kahramanlıklarından ziyade edebiyat, sanat ve tarihçiliğini yansıtan eserlerinden ve şairliğinden söz etmek..
O, Çağatay Türkçesi ile yazdığı şiirleri ve Baburnamesi ile döneminin Ali Şir Nevai’den sonraki en büyük edibi idi. Eserlerinde ve şiirlerinde, Nevai’nin etkisi altında kaldığı görülür. Çağatay Edebiyatı ve Ali Şir Nevai(*) kitabımızdan alacağım birkaç satırla onun edebi yönünü ve kişiliğini yansıtmaya çalışayım:
Baburnameden: “Öğle vaktinde gezmek için hareket edilerek gemiye girip rakı içildi.. Mecliste dostlar ve çalgıcılar vardı. Yatsıya kadar gemide içip, yatsı vaktinde sarhoş bir halde çıkıp ata bindim, meşaleyi elime alarak nehir kıyısından ordugaha kadar, kah atın bir tarafına, kah öte tarafına eğilerek ve çılgınca at koşturarak gelmişim. Çok sarhoş imişim. Hiç hatırlamıyorum. Ertesi gün karargahtan gelişimi anlattılar. Eve geldikten sonra epeyce kusmuşum..” (Vekayiname Cilt II. Sa.257, R. Rahmeti Arat tercümesi.)106.sayfadan bir kaç satır..
 
 ALİ ŞİR NEVAİ DER Kİ..
.. Ve şimdi de aynı kitaptan o devrin en büyüğü Ali Şir Nevai ile ilgili bir kaç satır..
“Nevâî Nakşibendî'dir. Türk şeyhlerine de sempati besler. Yalnız sufî değil mutasavvıftır. Ona göre Çağatay ve Moğol Beyleri de Mirzaları gibi din, İslâmiyet, Türk aristokrasisinin hayat ve ihtiyaçlarına uymalıdırlar. Şarap, musiki, işret, resim, nakış, devlet idaresi ve vergi gibi işlere karışmamalıdır. İslâmiyet sadece samedanî (Allah'la ilgili) bir duygu olarak değerlendirilmelidir.
Ali Şîr, Sultan Hüseyin Baykara'ya ve Bediul-Zaman Mirza'ya memleket yönetiminde "adalet, cömertlik, milletin gönlünü kazanma" yı tavsiye eder. Onlara “siz tarihte iyi bir iz bırakmak için imar işleriyle uğraşın” der. Boş vakitlerini de safa ile hoşça geçirmelerini öğütler.
Nevâî, insanın dünyaya bir kere geldiği noktasından hareket ederek böyle konuşur.. Ama ona göre insan ne Tansını unutmalı ne de şarabını terketmelidir. Hem namaz kılmalı, hem de içmeli. Ancak içerken namazı asla ihmal etmemelidir.
5 asır önceki bir Türk ve İslam büyüğü bile, devleti yönetenlere, insanların özel hayatlarına karışmayın diyor.. Allah ile kul arasındaki ilişkiye karışılmamasını istiyor.
Bu satırlar tam da bugün milleti yönetmekte olanlar için, öyle değil mi? 
 
ATATÜRK RAKISINI, LEBLEBİYİ HAVAYA ATIP
VE AĞZIYLA YAKALAYARAK İÇERDİ..
 
Ve gelelim Atamıza.. Bunun için de bir başka kitabımdan(**) satırlar okuyalım:
“Olay 1935 yılında, yani ölümünden üç  yıl önce geçiyor.. Atatürk bir ara hastalanmış, içkiyi bırakmıştı. İyileştikten sonra yine içmeye başladı. Dolmabahçe’de canı sıkılıyordu. Kimseyi
sofrasına çağırmamıştı.. Tek başına denize karşı içmeyi denedi, ama sevmedi. Saraydan kaçıp halkın arasına karışarak içecekti. Yanında para yoktu. Yaveri Celal Üner’den, “hizmet eden çocukları sevindireceğim” diyerek bozuk para istedi. Yaver bir, iki buçuk, beş, on liralıklar
bıraktı.. Yaver çıkınca üstüne ince bir ceket alıp paraları cebine doldurdu. Bahçede dolaştı, sonra kapının yanındaki nöbetçi polisin yanından gizlice caddeye çıktı. Bir taksiye atlayarak Boğaz yönüne doğru hareket etti. Fakat az sonra Akaretlerden dönüp yukarı çıkarak taksiyle Tepebaşına gitti.
Dolmabahçe’de Atatürk’ün gittiği farkedilince ziller çalmaya, telefonlar işlemeye başlamıştı. Boğaz’a doğru gittiği görüldüğü için görevliler Sarıyer yönünde yönlendirildiler..
Atatürk Tepebaşında parasını ödeyip taksiden indi. Şoföre kimseye buraya geldiğini söylememesini sıkı sıkı tembihledi. Tepebaşında Mazarik adlı bir yemek salonu vardı. Harbiye öğrencisi iken parası oldukça buraya gelir, arkadaşları ile veya tek başına leblebi ile rakı içerdi. Geldiğinde sadece üç masada müşteriler vardı, öteki masalar boştu. Tanıdık kimse yoktu. Eskiden geldiğinde oturduğu, barın dibindeki masaya oturup, garsona, rakı ve leblebi getirmesini söyledi. Eskisi gibi rakısını yudumlamaya, leblebileri havaya atıp dudaklarıyla tutarak yemeye başladı.
Dalmıştı, eski günlerini yadediyordu.. Derken içeriye siyah elbiseli bir adam girdi. Bir süre sonra o adam kapıya yakın masadakilerin yanına gitti. Onlarla bir süre konuştu, sonra hep birlikte kalkıp dışarı çıktılar. Az sonra o adam tek başına geri döndü. Bu kez diğer masadakilerin yanına gitti. Bir süre sonra onlar da hep birlikte kalkıp salonu terkettiler. Sonra o adam tek başına geri
döndü, kenardaki bir masaya oturup gazete okumaya başladı..
Durum Atatürk’ün dikkatini çekmişti. Siyah elbiseli adama seslendi:
— Çoçuk, gel beri!
Adam masadan ok gibi kalkarak selam durumuna geçti..
— Buyrun Paşam!
— Sen kimsin?
— Birinci Şubeden polis..
— Ne yapıyorsun?
— Rahat edesiniz diye lüzumsuz müşterileri dışarı çıkarıyorum, diyerek Validen öyle emir aldığını
anlattı..
Bu sırada vali (Muhittin Üstündağ) da içeri girmişti.
Vali:
— Bir emriniz var mı Atatürk! deyince;
— Siz benim yakamı bırakamaz mısınız yahu? Hadi benim peşimden koşturuyorsunuz. Şurda masalarında kendi hallerinde içkilerini içen insanları niye tedirgin ediyorsunuz?
— Emir buyurursanız gelenleri çevirmez salonu yine doldurabiliriz.
Atatürk iyice kızmıştı:
— Ne yapacağını ben biliyorum. Ne kadar sivil polis varsa masaları dolduracak beni atlatmış olacaksın. Git işine..
Atatürk’ün keyfi kaçmıştı. Kalktı kapıya doğru yürüdü. Bir de baktı ki, kapının önü resmi otomobiller, polisler, sivil polisler, saray muhafızları ile dolmuş..
Valiye dönüp:
— Getireceğin müşteriler bunlar mıydı?
Diye sordu, keyfi kaçmış olarak Dolmabahçe’ye döndü.
Anlattığım bu olayı, bugün binlerce korumayla, yolları sokakları panzerler, tomalarla sardırdıktan sonra yola çıkanlar okumuş, duymuşlar mıydı acaba.. 
 
(*) Çağatay Edebiyatı ve Ali Şir Nevai/Toker Yayınları Edebiyat Kom.. sa: 68 Kitap: Tel: 0535 3199349 ve  [email protected]
(**) Atatürke Diktatör Diyenin sa: 126/Yalçın Toker- Toker Yayınları. Kitap: Tel: 0535 3199349 ve  [email protected]

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 16486 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk Döneminde ve Günümüzde Türk Kadını...
3/7/2016
Atatürk Dönemi yazarları... Yahya Kemal Beyatlı ve bugünler
2/29/2016
95 Yıl Öncesi ve Bugünkü Türk Basınının Özgürlüğü
2/22/2016
Atatürk Beşiktaşlı!
2/15/2016
ORTA DOĞU GAZETESİ ile RAHMİ TURAN Arasındaki ihtilaf üzerine ilk Söyleyeceklerim..
2/5/2016
Erdoğan'ın Başkanlık Hayalleri ve Türkeş'in Gönül Seferberliği!
2/1/2016
Ruslar Bizden Özür Dilemişti!
1/26/2016
Yavru Vatan Kıbrıs ve Rauf Denktaş!
1/18/2016
Hendek Kazanlar Acaba Közüm Han Destanımızı mı Uyguluyor?
1/11/2016
Ruslar, Tarih Sahnesine, Türk Egemenliği Altında Çıkmışlardı...
1/4/2016
Devletler Arası İlişkiler ve Türkiye-Rusya Konusu...
12/28/2015
65 Yaştan Büyüklere Noter ve Doktor Eziyetleri Konusunu Noktalarken...
12/23/2015
65 Yaşından Büyüklere Çektirilen Eziyetler
12/16/2015
NECATİ BİLGİÇ’i de Kaybedince...
12/9/2015
Hayalle Hakikatin Karıştığı Bir İstanbul Hikayesi
12/2/2015
MHP'deki Hüsran ve Bekleyiş devam Ediyor!
11/25/2015
Devlet Bey Ülkücüleri ve Milliyetçileri Hala Üzüyor!
11/16/2015
Sportif Konular... Kaf Sin Kaf... Baba Oğul Demirörenler v.b
11/9/2015
Devlet Bey Daha İstifa Etmedi mi?
11/3/2015
Genel Seçimler ve Tayyip Bey'in Başkanlık Özlemi!
10/22/2015
Sabiha Gökçen ve Dersim İsyanları
10/13/2015
Üç Türk Büyüğü: Atatürk, Ziya Gökalp ve Nasrettin Hoca
10/5/2015
Atatürk'ün Adalete Saygısı ve Bugünkü Saygısızlıklar!
9/28/2015
Arşiv Belgelerinde Ermeni Vahşetleri...
9/21/2015
Ermeni tehciri Kararnamesi ve İttihatçıların Yargılanmaları
9/14/2015
Tuğrul Türkeş ve MHP'deki Yıllarımdan Anılar
9/7/2015
Osmanlı'nın 'Teba-i Sadıka'sı, Ermenilerin İsyan ve Hainlikleri!
8/31/2015
Rumların Kıbrıs Planları, İngiliz’in Kalleşlikleri ve Türk-İslam Dünyasının Umursamazlığı..
8/24/2015
Yunanlıların Pontus Hayalleri...
8/17/2015
Çinlilerin Acımasızlıklarına Tarihten Bazı Örnekler...
8/10/2015
İki Ahmet Davutoğlu!
8/3/2015
IŞİD ve PKK Terör Örgütleri Türkiyemizi Kana Buladılar
7/27/2015
Irak ve Suriye'deki Türkmen Kardeşlerimizin Dramı
7/20/2015
Bu Çinliler Ne Yapmak İstiyor?
7/13/2015
Milliyetçi Harekete Yakışmayan Gelişmeler!
7/6/2015
Ellerinde Kuran'la Kürsüye Çıkanlar!
6/29/2015
Fikret Orman'ın İbrahim'e Sözlerini Beşiktaş Başkanına Yakıştıramadım!
6/26/2015
Merhaba Turktimeseverler
6/22/2015
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 22 Mart 2016 Salı 07:04

Ottawa'dan sevgiler ve saygılar Sayın Yalçın Toker. Arada bir parlamentoya yolum düşer, sadece kapıdan girerken bir kere üst araması, yakaya kart iliştirilir "ziyaretçi". Sonra koridorlarda bakanlarla, başbakanla karşılaşmak her zaman mümkün. Koruma ordusunu göremezsiniz buralarda. Elbette koruma var ama ne trafiği tıkarlar, ne de kimseye eziyet ederler. Çok şey var yazılacak, lakin, okuma-düşünme özürlülere nasıl okutacaksınız, özet çıkartacak birileri yoksa.

Yorumu oyla      57      53  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ÖSYM
IŞİD
ölüm haberi
kardeş
pkk
kardemir karabükspor
İslam
özgecan cinayeti
sigara