E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yaralılar Evlerine Hapsoldu  Kırgızistan İnsani Alarm Veriyor

Kırgızistan'da Özbeklere karşı etnik temizliğe dönüşen çatışmalar yer yer sürerken, üç günlük yas ilan eden hükümet sukûneti sağlamaya çalışıyor. Çoğu Özbek en az 179 kişinin öldüğü çatışmaların ardından 100 bin kişi mülteci konumuna düştü. İnsani kriz derinleşiyor

17.06.2010 - 07:11
Yaralılar Evlerine Hapsoldu

Kırgızistan’ın güneyinde Özbeklere karşı etnik temizliğe dönüşen çatışmalar yer yer devam ederken, felaketin altında ezilen geçici yönetim gerek müzakerelerle gerek askeri müdahalelerle sukûneti sağlamaya çalışıyor. 179 kişinin öldüğü, 1910 kişinin yaralandığı ve 275 kişinin evlerini terk ettiği olaylar yüzünden üç gün yas ilan edilirken, insani kriz derinleşiyor. Yönetim Özbekleri müzakereyle iknaya çalışıyor. Rusya’nın barış gücü göndermeyi reddetmesine rağmen Kırgız Güvenlik Konseyi Başkanı Alik Orosov, Moskova’da askeri destek için Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir araya geldi. 

Oş’ta gerilim sürüyor
Çatışmaların altıncı gününde Celalabad nispeten durulurken savaştan çıkmış hayalet kenti andıran Oş’ta yüksek gerilim sürüyor. Önceki geceyi silah ve top sesleriyle geçiren kentte Özbekler, yaşamlarının garantiye alınması için ana petrol deposunu kuşatıp havaya uçurma tehdidi savurdu. Oş ve Celalabad’da kurulan barikatlar yüzünden kurtarma ekipleri ve güvenlik güçleri, Özbek yerleşim yerlerine geçemiyor. Kızılhaç’ın Orta Asya temsilcisi Pascale Meige Wagner, insanların evlerinde kapana kısıldığını belirtip “Dışarı çıkmaya korkuyorlar. Aralarında yaralılar var ve tıbbi yardım alamıyorlar” dedi. AP, Oş’ta askerlerin top mermisiyle iki çocuk annesi bir kadını öldürdüğünü aktarırken, AFP, Oş’un Şark köyünde 50 evden kundaklanmayan kalmadığını aktardı. 35 yaşındaki fırıncı Davran Badalov, yağmacıların “Kırgızistan Kırgızlarındır” diyerek saldırdığını anlattı.
Oş’tan kaçıp sınırda dikenli tellere takılan 40 yaşındaki Mohidil adlı kadın “Yardım yok. Çocuklarla sokaklarda yatıyoruz” derken, 30 yaşındaki Gulia şunları söyledi: “Eve dönemiyoruz. Çok tehlikeli. Oş mezarlığa döndü. Orduya güvenimiz kalmadı.” UNICEF, sınıra çadır yollasa da mülteciler kendileriyle ilgilenilmediğinden yakınıyor. Kırgız hükümeti Oş ve Calalabad’a 160 ton yardım gönderirken malzemelerin tehditler yüzünden dağıtılamadığı belirtildi. Ssyolog Munojat Taşbayeva’ya göre üniformalı kişiler yardım deposunu yağmaladı. Özbekistan’a geçen 100 bin mülteci bir yana, kapatılan sınırlarda yığılan ve kavurucu bıcakta bekleyen 60 bin mülteciye yardım ulaşabilmiş değil. 

Türkiye müdahil
Avrupa Komisyonu 6.1 milyon dolar yardım paketi açıklarken, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) 800 çadırdan oluşan ilk yardım uçağı dün Özbekistan’da mültecilerin sığındığı Andican’a indi. BMMYK Komiseri Antonio Guterres durumu “Şu an trajedi ve felakete dönüşebilir” diye özetledi. Rusya ise çadır ve battaniyelerden oluşan insanı yardım uçağını Bişkek’e yolladı. BM yardımları koordine etmesi için özel temsilci Miroslav Jenca’yı, ABD, Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake’i bölgeye gönderirken, Türkiye’nin Kırgızistan Özel Temsilcisi Fatih Ceylan da geçici yönetimin lideri Roza Otunbayeva ile durum değerlendirmesi yaptı.
Bu arada saldırıların ardında kim olduğu tartışması sürerken Otunyayeva, nisanda devrilen Kurbanbek Bekiyev’in şiddeti planladığı suçlamasını yineledi. Kırgız güvenlik şefi yardımcısı Kubat Baybolov da, “Bakiyev’in ailesi saldırıları gerçekleştiren çeteyi Tacikistan’dan kiraladı” iddiasında bulundu.
New York’ta BM binasının yanındaki parkta Kırgız, Özbek, Tacik, Doğu Türkistanlılar birlikte şiddeti protesto edip Türkiye dahil uluslararası toplumu yardıma çağırdı. (radikal)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fransa Emeklilik Yaşını Yukarı Çekmeye Hazırlanıyor
Fransa Hükümeti, emeklilik yaşını 2018 yılına kadar kademeli olarak 62'ye çıkarmaya hazırlanıyor.
Müzakerelerden Yanayız Ama Şartımız Var
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer konularda müzakerelere ...
İki Tren Çarpıştı: 10 Ölü
Meksika'nın kuzeydoğusunda 2 yük treninin çarpışması üzerine, trende kaçak ...
 
En Yaşlı Üçüz Annesi
Şu ana kadar çocuğu olmayan 66 yaşındaki bir Hintli kadın tüp bebek yöntemiyle ...
Denize Günde 60 Bin Varil Petrol Sızıyor
Meksika Körfezi'nde BP'nin işlettiği petrol platformunun 20 Nisan'da infilak ...
BP Düşüncesizliğinin Cezasını Çekmeli
ABD Başkanı Barack Obama, Meksika Körfezi'nde British Petrol'ün (BP) anlaşmalı ...
 
AB Moldovya'ya Vizeyi Kaldırıyor
Avrupa Birliği (AB) Ukrayna’nın ardından Moldova’yla da vizesiz seyahat müzakerelerine başladı.
Netanyahu Komisyon Maskaralığını İtiraf Etti: Aleyhimize Değil Lehimize Çalışacağından Eminiz!
İsrail hükümeti, 31 Mayısta 9 Türk’ün ölümüyle sonuçlanan Gazze’ye yardım ...
Avrupa Konseyi, Sarkozy'yi Uyardı:
Avrupa Konseyi, Fransa'yı Müslümanlara karşı takındığı ayrılıkçı ve ırkçı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gurbangulı Berdimuhamedov
Sosyal Medya
Volero
A Milli Takım
Ayşe Ersöz
emrah yılmaz
İslam
Tarsus
A) Milli Futbol Takımı