E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

UNAKITAN: 2001'DEN DE BETER OLURDU 

AK Parti alayhine açılan kapatma davası sonrası piyasalardaki şoku değerlendiren Unakıtan, Türkiye'nin 21 Şubat krizinden daha büyük tehlike atlattığını ileri sürdü.

19.03.2008 - 23:31
UNAKITAN: 2001 DEN DE BETER OLURDU

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, geçen pazartesi günü piyasaların sarsıldığını belirterek, ''İnanın bu mali disiplin olmasaydı, hani o Anayasa atıldı ya bir zamanlar, nasıl allak bullak olmuştu... Ondan beter olurdu. Onun için bu mali disipline dua edin ve kıymetini de bilin'' dedi.

Bakan Unakıtan, TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtladı.

Gelir İdaresi Başkanlığının Merkezi Uzlaşma Komisyonuna, 2003-2007 yılları arasında 289 dosyanın geldiğini, bu dosyalardan 202'si hakkında uzlaşma sağlandığını ifade eden Unakıtan, uzlaşmaya varılan toplam vergi tutarının 709 milyon 562 bin YTL, ceza tutarının ise 32 milyon 184 bin YTL olduğunu kaydetti.

Unakıtan, Kasım 2002-Kasım 2007 yılları arasında elektriğe zam yapmadıklarını söyledi.

Bu dönemler arasında sanayi elektriğinde yüzde 5 indirim de yaptıklarını belirten Unakıtan, yüzde 7 olarak uygulanan gecikme zammını da yüzde 2'ye düşürdüklerini kaydetti.

Bakan Unakıtan, elektriğe yılbaşında yapılan son zammın maliyetlerden kaynaklandığını dile getirerek, elektrik abonelerine farklı tarife uygulanmadığını bildirdi.

-ELEKTRİKTEKİ KAYIP VE KAÇAKLAR-

Elektrikteki kayıp ve kaçaklar hakkında da bilgi veren Unakıtan, 2002'de yüzde 20.86 olarak gerçekleşen kayıp ve kaçak oranının alınan önlemler sonucunda 2007'de yüzde 14.82 seviyesine gerilediğini bildirdi.

Bakan Unakıtan, ülke genelinde 28.5 milyon abonenin kaçak taramasına tabi tutulduğunu, 1.2 milyonun kaçak elektrik kullandığının tespit edildiğini ifade ederek, ''1.3 milyar YTL kaçak elektrik bedeli tahakkuka bağlanmış, 412 milyon YTL'si tahsil edilmiştir. 340 bin abone için de savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur'' dedi.

Kemal Unakıtan, elektrikte kayıp kaçak oranı en yüksek illerin Mardin, Şırnak ve Batman olduğunu söyledi.

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının yeniden yapılandırıldığını kaydeden Unakıtan, çiftçilere, 31 Aralık 2004 tarihine kadar olan borçlarında yüzde 40 indirim yapılarak 3 yıl taksitle ödeme imkanı getirildiğini söyledi.

Bakan Unakıtan, 2007 yılı sonu itibariyle tarımsal sulama abonelerinin TEDAŞ'a borçlarının 1.8 milyar YTL olduğunu belirtti.

-TEKEL İHALESİ-

TEKEL'e ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Unakıtan, TEKEL'in sigara paketleme makinelerine ilişkin ihalenin, yasalara uygun olarak, hazine zararı olmadan yapıldığının yargı kararlarıyla da sabit olduğunu bildirdi.

İhale nedeniyle yapılan suç duyurusu sonucunda açılan davada sanıklar hakkında beraat kararı verildiğini dile getiren Unakıtan, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde, ihaleye fesat karıştırma yönünden açılan davada da beraat kararı verildiğini ifade etti.

Kemal Unakıtan, Hazine Başkontrolörünün kendisine verilen yetki ve görevi aşarak hazırladığı raporda, beraat kararlarına ilişkin olarak yeniden yargılanma talebinde bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Bu konu, arkasında siyasi nedenler olduğu için çok fazla işlendi. Yeniden yapılacak yargılamada, oğlum Abdullah Unakıtan ve Faysal Finans yöneticilerinin de yargılanmasını istendi. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi de yeniden yargılama talebi hakkında önceki beraat kararının yerinde olduğu kararını veriyor.

Bu kararla, TEKEL A.Ş. yöneticilerinin kamu ihale kanununa aykırı hareket etmedikleri, tek kuruş Hazine zararı olmadığı bir kez daha kesinlik kazandı. Buna rağmen çeşitli yerlerde bu konular konuşuldu, siyasi birtakım düşüncelerle, temcit pilavı gibi sürekli gündeme getirildi. Olmayan şeyler varmış gibi gösterilmeye çalışıldı. '30 bin dolar vermiş de o 30 bin doları benim oğluma vermiş de ... Hayır, öyle bir şey yok. O adam daha sonra, 'Ben notere öyle bir ifade vermedim' dedi.''

-FUTBOL KULÜPLERİNE DESTEK-

Maliye Bakanı Unakıtan, Türk sporuna destek için, futbol kulüplerinin borçlarına taksitlendirme olanağı getirildiğini söyledi.

Spor kulüplerinin 31 Temmuz 2004 tarihine kadar ödenmeyen borçlarının düşük faiz uygulanarak taksitlendirildiğini belirten Unakıtan, buna ilişkin bir kanun tasarısının da Meclis gündeminde yer aldığını kaydetti.

Kemal Unakıtan, her yıl yüksek öğretim kurumları ve üniversite bütçelerine belirli miktarlarda ödenek konulduğunu kaydederek, bu kapsamda 2008 yılında Yüksek Öğretim Kurulu ve üniversite bütçeleri için 373 milyon YTL ödenek ayrıldığını bildirdi.

AK Parti hükümetleri döneminde yürütülen maliye politikalarının, ekonomik istikrarın sağlanması ve mali disiplinin tesis edilmesine yaptığı katkıların milletçe her zaman takdirle karşılandığını ifade eden Unakıtan, şunları kaydetti:

''Ekonomideki son olayları biliyorsunuz. Pazartesi günü piyasalar epey sarsıldı. Dolar ve avro yükseldi. İnanın bu maliye politikaları, mali disiplin olmasaydı, hani o anayasa atıldı ya bir zamanlar, nasıl allak bullak olmuştu, ondan beter olurdu. Onun için bu mali disipline dua edin ve kıymetini de bilin. Türkiye bugünlere kuvvetli girmeseydi, çok başka tablolarla karşı karşıya kalabilirdik.''

-VERGİ CEZALARININ SİLİNMESİ-

Vergi cezalarının silinmesi ya da affedilmesi konusunda da bir çalışma olmadığını ve bunun düşünülmediğini kaydeden Unakıtan, vergi borçlarının taksitlendirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

İktidarlarından önceki dönemlerde özelleştirilen kurumlarda çalışanların mağdur olduğunu ifade eden Unakıtan, dönemlerinde, özelleştirilen kurumlarda çalışanların kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirildiğini kaydetti. Bakan Unakıtan, bu kapsamda 1992'den bugüne kadar 17 bin 843 işçi ataması yapıldığını kaydetti.

Bakan Unakıtan, 1999-2007 dönemi itibariyle özelleştirilen 70 kuruluşta çalışan 25 bin 732 işçiden 13 bin 338'inin kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirildiğini bildirdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, konuşmasının ardından, ''Konuşmanızda 'Bizim şirketimiz' dediniz. Bu şirkete ortak mısınız, yoksa sehven mi söylediniz bu sözü?'' diye sorması üzerine, Kemal Unakıtan, ''Dil sürçmesi oldu, ortak değilim'' dedi.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türköne Konuşuyor: Eşimle Aram Kötü Olursa, Ak Parti'ye Muhalefet Ediyorum… MİT İşe Yaramaz, İlhan Selçuk Faşist, Çatlı Arkadaşımdı... Türkeş Bana Komünist Derdi…
Zaman’dan başka gazetede yazmam… Çok yakında medya savaşı çıkacak… Milliyetçilik ...
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
 
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
KANADOĞLU AĞZINDAKİ BAKLAYI ÇIKARDI: CUMHURBAŞKANI GÜL DE İSTİFA ETMELİ!
Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AK Parti'nin kapatılmasına yönelik ...
 
AK PARTİ'NİN KARŞI FORMÜLÜ HAZIR
AK Parti'nin hukukçu kurmayları, partiye açılan kapatma davasına karşı ...
NURAY BAŞARAN YAZDI: BİR ADIM FAZLASINI YAP
İyi zamanlarım ve derin acılar veren deneyimlerim oldu. Çok hoş seçimlerimin ...
ERGENEKONCULARDA DAVA SEVİNCİ
AKP'ye yönelik kapatma davasına en çok Ergenekoncular sevindi. İşte Ergenekoncuların ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Haber
Sağlık
TÜİK
emrah yılmaz
ygs 2015
Güvenlik
bakkal kafalı
örgüt
Kırıkkale