E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Ülkücü Prof. Naci Bostancı’dan İlginç MHP Analizi: MHP Araf’ta, Ne Yapacağını Bilmiyor! 

Ülkücü gelenekten gelen siyaset Bilimci Prof. Naci Bostancı MHP’yi analiz etti.yapmasın ben yapayım’ duygusunun hakim olduğunu söyleyen Prof. Bostancı ‘MHP arafta, Kürt sorununun çözümünü de bilmiyor’ diyor.

26.04.2010 - 07:26
Ülkücü Prof. Naci Bostancı’dan İlginç MHP Analizi: MHP Araf’ta, Ne Yapacağını Bilmiyor!

Fadime Özkan'ın haberi...

Kürt sorununun çözümünü hedefleyen ve toplumsal barış, birlik beraberlik projesine dönüşen ‘demokratik açılım’a Milliyetçi Hareket Partisi destek değil ‘hain’ söylemini de içeren sert bir tepki verdi. Üstelik devlet politikası olmasına rağmen. Türkiye’ye giydirilmiş ‘deli gömleği’ hükmündeki darbe anayasasında yapılacak değişikliklere karşı da ‘retçi’ bir tutum geliştirdi. Değişikliğe destek için ortak bir deklarasyona imza atan ve kendilerini “12 Eylül cuntasının mağduru ülkücüler ve Türk milliyetçileri” olarak tanımlayan 39 eski ülkücüye ise MHP lideri Devlet Bahçeli çok sert çıktı, ‘zavallılar, müsveddeler’ gibi ağır ifadeler kullandı. MHP’nin son dönem siyasetinin anlamını, Bahçeli’nin öfkesinin sebebini, 12 Eylül sonrası MHP davasından yargılanıp beraat eden Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naci Bostancı ile konuştuk. Prof. Bostancı’nın bu alanda “Bir Kolektif Bilinç Olarak Milliyetçilik” adlı bir kitabı ve pek çok makalesi bulunuyor. 

Türkiye Anayasa değişikliğine kilitlendi. Toplum siyasi partilerin tavrını dikkatle takip ediyor. MHP niye ret politikası izliyor?

Türkiye siyasetinde, sosyolojisiyle alakalı çok derin fay hatları var. Bu faylar çalıştığında insanlar AK Parti, MHP, şu, bu diye bakmıyor. Geleneğine, değerlerine, Türkiye’ye bakış tarzına göre bir tutum belirliyor. 2007’de AK Parti’ye, Cumhurbaşkanını sen seçemezsin, dendiğinde halk, nasıl seçemez dedi, belki ilk tercihi başka partiyken AK Parti’ye oy verdi. Anayasa değişikliği de temel bir mesele. 60, 82 Anayasasının getirdiği ‘Sandıktan çıkanın iktidarı bürokrasinin vesayetiyle paylaşması’ gibi bir Türkiye’yi yönetme anlayışı var. Yaşanan toplumsal değişim artık bu paylaşıma izin vermiyor. Türkiye paradigma değiştiriyor.

MHP İKİLEMDE

• MHP bu fay hattının niye öte tarafında, ret cephesinde peki?

Erol Güngör, Mümtaz Turhan gibi MHP’lilerin itibar ettiği isimler bürokratik vesayeti şiddetle reddeder. MHP geleneği de millet kimi iktidar yapıyorsa yürütme gücü böyle bir vesayet olmaksızın yoluna devam etsin şıkkından yanadır. 1946’dan beri DP, AP, MHP, MSP ve ANAP, bugün MHP ve AK Parti halkın reyinin siyasette daha fazla para etmesi için mücadele vermiştir. Şimdi tam bu işin nihai noktasına gelindiğinde MHP ikilemde kaldı. Ve AK Parti dışında siyaset geliştiremiyormuş gibi bir intibanın doğmaması için AK partiden ayrışarak varlığını ortaya koyma gereği duydu. MHP elbette AK Parti’ye benzemeyen yanları olan bir parti ama faylar çalıştığında zorlanmaya başlıyor. Eski ülkücülere tepki vermesi, saha araştırmalarına göre referandumda AK Parti’nin oy oranının üstünde destek alacağının anlaşılması bunun göstergesi. Haliyle MHP’nin karşı karşıya kaldığı bir çelişki var. Halbuki insanlar referandumda farklı, seçimlerde farklı oy kullanabilirler. Ama Devlet Bey işin kamusal iletişiminde müsamahakar bir dil kullanamayacağını, kullanırsa insanları kendi siyaseti etrafında yeterince toparlayamayacağını düşünüyor.

O YAPMASIN BEN YAPAYIM

• Cumhurbaşkanı seçimi ve üniversitelerde kılık kıyafet düzenlemesi gibi sistemin kilitlendiği yerlerde tabanının talebine göre tutum sergileyen MHP, anayasa değişikliğinde statükoyu temsil eden CHP ile aynı ‘taraf’ta. Bu siyaseti tabanına anlatabilecek mi?

Aslında MHP, CHP ile aynı yerde durmak istemiyor. Çünkü CHP ile tarihsel ve değersel olarak farklı partiler. MHP’den beklenen anayasa değişikliğinden yana olmasıdır.

• MHP’nin anayasa paketine hayır deme gerekçesini anlayabildiniz mi? Şimdi değil Meclis yenilendikten sonra yapılsın, denmişti ama MHP seçmenini temsilen halen TBMM’de ve bu, başka bir anlaşılmazlık barındırmıyor mu?

Anladığım kadarıyla MHP’nin tavrının geldiği gelenek ve müktesebat dikkate alındığında ilkesel olarak anayasa değişikliğine karşı çıkmadığı. Burada daha ziyade bu işi AK Parti’nin yapmasına ilişkin bir itiraz var. Yarın Meclis’te çoğunluk olsa muhtemelen benzer bir değişikliği MHP getirmek durumunda. MHP’de şöyle bir duygunun da olduğunu düşünüyorum: AK Parti bu işlere girişirken kendinden çok emin ve her halde kendine yararı olacak bir iş olarak gördü. Değişiklik geçmezse millete ‘iradenizi egemen kılmaya çalışıyorum ama engel oluyorlar, bana güç verin’ diyecektir, geçerse de ‘bu işi ben yaptım’. Esasen AK Parti en azından MHP ile -CHP zaten kategorik olarak karşı- işbirliği imkânlarını sonuna kadar kullandı mı, emin değilim. MHP biraz da ‘katılsanız da katılmasanız da bu iş bir yere gidecek’ diyen siyasi aklın arka planını hissettiği için önemsizleştirme stratejisine itiraz etmeye çalıştı.

ONORE EDİLMEK İSTEDİ

• Duygusal bir tepki değil mi bu?

Siyasi sonuçları olan bir durum bu. Komisyon kuralım dedi, bu beni dikkate al, demektir. MHP’yi onore eden, siyasi varlık olarak dikkate alan bir AK Parti imgesi de ortaya çıkmadı. İşin AK Parti’ye ilişkin problemli tarafı budur. O yüzden geleneği açısından anayasa değişikliğini reddetme durumu olmadığı için MHP orada bir repertuar oluşturmaya çalışarak ama önemsizleştirmeye de itiraz ederek kendine farklı bir alan kurmaya çalışıyor. Ama bu zor bir iştir. İşin bir ucunda CHP bir ucunda AK Parti var. MHP’nin üçüncü bir merkez kaç alan üretmesi, mümkün değildir.

TÜRK SORUNU’NUN SÖZCÜSÜ

• İki parti arasındaki ilişkiler demokratik açılım sürecinde gerilmişti ama zaten. MHP lideri ve kurmayları ‘hain’ söylemi üzerinden çok sert muhalefet yapmıştı.

İlişkiler gerginse daha esnek bir tarzda yeni ilişkiler kurmak zordur. Bahçeli MHP’yi temsil ettiğini varsaydığı bir dil kullanıyor. O dil sert ama MHP’nin kendi kamusuyla kurulan ilişkinin fonksiyonu olarak teşekkül etmiş bir dil. Yoksa yakından tanıyan herkes Bahçeli’nin insan ilişkilerinde çok zarif, nazik olduğunu bilir.

• ‘Hain’ vurgulu o sert dilin altında Kürt milliyetçiliğine karşı yükselen Türk milliyetçiliğini oya tahvil stratejisi olabilir mi?

Demokratik açılım çok anlamlı ve önemli. Böylesine problemli bir işi gündeme getirmek, iklim kurmaya çalışmak, herkes ne söyleyecekse yumuşak bir iklimde pozisyonlarını gözden geçirerek söylesin demek zor iş, AK Parti bunu yapmaya çalıştı. Mesela artık Kürt sorunu değil Türk sorunudur deniyor. Egemen çevreler başkaldıran, taleplerde bulunanlara anlayışla davranmak durumundadır fakat bunun dozu nedeniyle bir başka sorunlu sosyal alan oluştu. Moderartör gibi davranması gereken AK Parti, bazen tarafmış gibi konuştu. Olaylar, tartışmalar, meydan okumalar karşısında AK Partili bazı vekiller soğukkanlılıklarını koruyamadı. Bu ortamda ‘Türk sorunu diye adlandırılan, farklı siyasetten insanların da paylaştığı bir duyarlılığı demokratik açılımın o geniş çatısı altına taşıyan siyaset’ rolü belirledi kendine MHP. Zaten Türkiye’de siyasi akıl parti ayrımı olmaksızın ‘ne susuyorsun korkuyor musun’ dendiğinde çıkıp konuşmayı getirir. İşin içine sertlik girince MHP de daha merkez kaç bir yöne savruldu. 

• Yine de devletin bile sahiplenmediği bir söylemi, mirası ne diye benimsiyor MHP?

Devletin boşalttığı alanı doldurmak gibi bir niyeti, yaklaşımı olduğunu düşünmüyorum. MHP bu konuda arafta duruyor. Dünyanın yaşadığı değişimi, kimliklerin yükselişini görüyor. AK Parti’nin siyasi söylemlerinden farklı bir yerde durur MHP ama temelde Kürt düşmanı değildir. Kürtleri kucaklamak gerektiğini düşünür. Ama kimlik nedir, millet nedir, BDP’ye nasıl bakmak gerekir sorularını cevaplayamadığı için araftadır. Araftan çıkamadığı için MHP’nin bu süreçte demokratikleşme öyle değil böyle olsun dediği bir proje de yoktur.

NE YAPACAĞINI BİLMİYOR

• Kafası mı karışık MHP’nin?

Tabii ki. Bütün dünyada milliyetçilerin kafası karışık. Bir Kürt sorunu, PKK var, bir tarafta şehit cenazeleri. Ama duyarlılıklara dayanan bir siyasetin örgütlenemeyeceğini, buna indirgenen siyasetin Türkiye için hayırlı olmayacağını da biliyor MHP, ama ne yapmak lazım bilmiyor. 

STRATEJİ AK PARTİ’DEN FARKLILAŞMAK İÇİN

Devlet Bey, AK Parti ve MHP’nin taban benzerliğini de düşünürek AK Parti ile aralarındaki mesafeyi derinleştirmek istiyor. Uyum gösterirse bundan, MHP’nin gereksiz olduğu gibi bir sonucun çıkmasından endişe ediyor. 

Bahçeli ülkücülere öfkelendi çünkü... 

• MHP bir siyasi parti, ülkücülük bir siyasi hareket fakat yine de sormak istiyorum: MHP ve ülkücülük nerede benzeşir nerede ayrılır?

Şüphesiz çok geniş ortaklıkları olan iki kategori ama yaştan, realitenin okunmasından, toplumsal tecrübeden kaynaklanan farklar da var. Ülkücülük daha ziyade gençlik kesiminin içinde yer aldığı, gelenek, toplumsal değerler ve dünyaya ülkeye bakış açısından bir parça ayakları yerden kopuk ama çok şairane bir dünya tasavvurudur. Ülkücülüğün özünü muhafaza etme diskuru daha belirgin. MHP zaman zaman bu özden uzaklaşmakla eleştirilip işbirliği ettiği çevreler sorgulanırdı fakat son tahlilde yine MHP desteklenirdi.

• Ülkücüler MHP’nin arka bahçesi midir?

MHP’nin siyasi mihmandarlığı ülkücü kesimi doğuran, geliştiren, çatı rolü uygulayan bir işleve sahiptir ama ülkücüler de ne denirse yapan kurşun askerler olarak görmediler kendilerini. Siyaseti eleştirirlerdi ama bu, harekete zarar verecek, zafiyet içinde gösterecek öldürücü bir eleştiri olarak görüldüğü için kol kırılır yen içinde anlayışıyla.

• Artık kırık kol yen içinde kalmıyor. Bahçeli, Anayasa değişikliğine destek veren ‘eski ülkücülere’ sert tepki verdi. Niye bu kadar öfkeli?

Bahçeli MHP’yi iktidara taşımak istiyor. Nasıl olacak? İşin sosyolojik tarafına bakarsak MHP’ye oy verenlerle AK Partiye oy verenler arasında geçmişten gelen bir akrabalık ve yakınlık var. Aralarındaki fark mahiyet değil, derece farkı. O gelenekten gelenler MHP’yi, milliyetçiliği biraz fazla vurgulayan, diğer geleneği de İslam’ı biraz özel biçimde okuyan bir hareket olarak okurlar. Ne MHP’nin İslam’a itirazı vardır, ne o gelenekten gelenlerin milliyetçiliğe. O yüzden Devlet Bey, AK Parti ile aralarındaki mesafeyi derinleştirmek ve çok farklı siyasi partiler olduklarını kamuoyuna ifade etme stratejisi uyguluyor. AK Partiye yakın dursa, uyum gösterse MHP’nin gereksiz olabileceği gibi bir sonucun doğacağı endişesi taşıyor. Bu yüzden eski ülkücülerden gelen taleplere öfkeleniyor. 

Varoş milliyetçiliği saman alevi 

• MHP doğal alanı orta Anadolu’nun dışında Ege, Trakya, Marmara’da oy alıyor. Tabanı değişiyor ve bu yeni taban MHP’nin milliyetçilik politikasını da değiştiriyor olabilir mi?

    Orta Anadolu’nun muhafazakar milliyetçi çevreleri kimlik meselelerine tarihsel tecrübe üzerinden sert tepki vermedi. Ama metropollerde, göçlerle teşekkül eden mahalleler ve oradaki gerilimli ilişkiler yeni bir milliyetçilik olgusu doğurdu. Bunun siyasi karşılığı tam uymasa da MHP’ye destek olarak döndü. Yeni sosyal durumlar şehirleşme tarafından hazmedilecek, insanlar metropollere uyum gösterecektir. Dolayısıyla bu arızi, milliyetçiliğin temel esaslarını belirlemeyecek hissiyatlara dayalı bir siyaset de MHP’nin siyaseti olamaz. Çünkü bu saman alevi gibi bir siyaset olur.

Bahçeli’nin MHP’ye faydaları 

• 1) MHP tabanının milliyetçilik konusunda kafası karışıktır. Milliyetçilik nedir, Türk milliyetçiliği neye tekabül eder, sağlam bir tanımını söyleyemeyiz ama çeşitli rezervleri, kayıt ve şartları olan bir milliyetçilik anlayışından Devlet bey MHP’nin herkesi kucaklayan milliyetçilik anlayışına evirilmesini sağlamıştır. Bu mühimdir.

• 2) MHP şüphesiz kendini halkla özdeşleştiren bir siyasi parti, demokrasiye saygılı ve önemli bir rejim olarak gören bir müktesebatı da vardı ama amaç milletin refahı, huzur ve selametiyse çok gerekli olmadığı hallerde demokrasi şart da değildir, anlayışına açık bir aklı da vardı. 80 öncesinde ‘bir gece ansızın gelebiliriz’ şarkısı çok meşhurdu. Oysa demokrasilerde bir gece ansızın değil gündüz sandıktan gelirsiniz. Devlet Bey bir gece ansızın gelme işine son verdi. İktidar yolunun milletin gönlünden ve sandıktan geçtiği hususunu belirginleştirdi.

• 3) Ergenekon yapılanması MHP’yi hulul etmek, genç kitleyi kimi kutsal kavramlar üzerinden genetik bağ kurarak kullanmak gibi girişimlerde bulundu ama Bahçeli’nin tavrı çok sert oldu, ki bu da çok önemlidir. 

CHP parti olmaya karar verdi ama 

• BDP’nin tutumunu anlayabildiniz mi?

BDP de arafta, aynı milliyetçilik krizini onlar da yaşıyor. Toplumdaki duyarlılıkları, akletme biçimlerini, MHP ve BDP’yi demokratikleşmenin içine  dahil ederek bir üst akıl rolü geliştirip moderatörlüğünü yapmak hükümete düşer.

• CHP sizi hiç şaşırtmıyordur herhalde?

Bence CHP de arafta! Bir taraftan çarşaf açılımı yapıyor, öte taraftan çarşaf yırtıyor. Bu bir araf halidir. İktidara gelmeye çalışıyordur muhakkak ama bunun toplumun mevcut referanslarıyla mümkün olmadığını akletmiş durumda. Kendisine bir tür aydınlanmacı dernek vakıf rolü atfetmiş, iktidar etme halini bürokrasiye havale etmişti. Şimdi Türkiye değişiyor o vesayet ortadan kalkıyor ve CHP diyor ki “ben yeniden parti olmalıyım”. Nasıl olunur, milletin giyimi kuşamıyla uğraşmaksızın, onların gönlünü aklını alacak bir iletişim kurmakla...  (star)

YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
GAZİ 29 Temmuz 2010 Perşembe 20:07

bırakın artık bu ülkücüyüz ağzını hiç kimseye hayrınız yok bari bırakın da barış için kardeşlik için yapılanlar yerini bulsun gerçeklri görün artık hepimiz kardeşizzz....

Yorumu oyla      18      11  
kenan deniz 27 Nisan 2010 Salı 11:36

devlet bahçeli nin de dediği gibi "kendilerini eski ülkücü diye adlandıran ve bir türlü gittikleri yerin yenisi olmayanlar ülkücü hareketi bölemeyecektir...."

Yorumu oyla      19      11  
ATATÜRK NEFERİ 26 Nisan 2010 Pazartesi 23:05

APO'nun ağzından Türkiye'li lafını kapan,habur da biz APO nun talimatıyla geldik diyenleri beyanatlarına rağmen hayır siz öyle demediniz diye aklayanlar, Ne Mutlu Türk'üm lafından rahatsız olup 30 küsür etnik kimlikten bahsedenler,ordusuna düzenlenen oyunlara gönülden destek verip, amerikan jandarması olmaya hevesliler,kendilerini direksiyondaki efendilerine tekerlek gibi kullan bizi yalvarışları kulaklarda çınlayanlar Milliyetçi olmuşlar

Yorumu oyla      19      10  
ATATÜRK NEFERİ 26 Nisan 2010 Pazartesi 23:04

SHP sözünde durmayanlara hapse yolladı AKaPe hapisten Çıkartıp meclise taşıdı.Dış İşleri ve Mecliste en üst kademeden ağırlayıp sonsuz destek sözü verip çok güzel şeyler olacak diyerek şehitlerimizin tabut sayısını 10 katına çıkarttılar.

Yorumu oyla      20      10  
Hasan Tahsin 26 Nisan 2010 Pazartesi 20:08

Ülkücü hareket, bazılarının dedelerinin yaptığı, bazılarınında 1991 de ağabeylerinin yaptığı İttehatçılar+Hunçakyan İttifakını yapanları çok iyi tanır ve bilir.Dün Bekaa daki bebek katilinin bekaadan gönderdiği listeyi SHP sıralarından TBMM ye taşıyıp,Meclis kürsüsünden Kürtçe yemin ettirenleri de çok iyi tanır.Bu nedenle, Ülkücülerden medet bekleyen zavallılar,Ülkücüler kime destek vereceğini çok iyi bilir."A-Tipi Yapılara ve TSE hattının zihniyetine Ülküceler destek vermez.Anladiin sen onu.

Yorumu oyla      18      10  
ATATÜRK NEFERİ 26 Nisan 2010 Pazartesi 19:25

Ülkücülere bakın desteklediklerine bakın. RTE: “Irak’ta savaşan ABD’li kahraman bay ve bayan askerlere, en az zayiatla ülkelerine mümkün olan en kısa zamanda dönmeleri arzusuyla dua ediyoruz.” .... * Kıbrıs'taki Türk askeri Lübnan'daki Suriye varlığına benzer. 2005 --- * Askerlik yan gelip yatma yeri değildir! 04.09.2006 - Artık şehit cenazesi istemiyoruz diyen şehit ailesine * Askerlik turistik bir yer değildir demek istemiştim... 05.09.2006

Yorumu oyla      18      10  
Ülkü Devi 26 Nisan 2010 Pazartesi 18:36

Ülkücü ve ülkücülük kavramını kirletmeyin. Prof. Dr. Naci Bostancı şimdiki zamanda Tayyip beyin bostanında bostancılık yapıyor. Kıbrısı satmak, Ermeni açılımı ile sözde soy kırımı tanımak, güney doğuda federatif bir çözülmenin alt yapısını hazırlamak ve BOP eşbaşkanı ile beraber Amerikan çıkarlarına hizmet etmek için çalışıyor. Naci beye şimdiki zamanda samanyolculuklar diliyorum.

Yorumu oyla      18      10  
SEYMEN BEYİ 26 Nisan 2010 Pazartesi 17:23

Ülkücüler bakın Amerikanın bölünme projelerini Türk Milletine açılım diye sunduktan sonra akıl satmaya çalışıyorlar. Aslında Bush ile Obama en büyük Türk Milliyetçileri bizi bizden çok sevip düşünüyorlar.Kendi ülkelerinde başka dil ve lehçelere tahammül edemezken bize Kürtçeyi dayatıyor.AKP gibi kuruluşu bile gayri milli olan bir partiye ülkücüler destek vermeli. Bu Ülkücüler Mümtazer Türköne etiketli. Ver parayı al aklını,ideallerini.Kıbrısı satamadılar Güneydoğuyu satsınlar adına tam destek.

Yorumu oyla      18      10  
garip 26 Nisan 2010 Pazartesi 15:56

MİLLİYETÇİLİK bence,insanlığa hizmet demektir,yani MİSAFİRPERLİKTİR,bir sofrada kardeşce yaşama teminatıdır.osman gazi,orhan gaziyi inceleyin,kan,yüz,boy farkı değildir.atalarımız adaletiyle,misafirperliğiyle bugünde anılıyorlar.sadece BEN yaşayacağım,üstün benim,bu FİRAVUNLUKTUR,tarih bu türlerin sonunu ibretle kaydetmiştir.MİLLİYETÇİLİK aynı,fikir ve düşüncedeki insanların,emperyalizme,işgalciliğe,zulüme,sömürüye karşı cesur İRADEDİR.yani fedakarlıktır,kısaca HAK namına insanlığa hizmettir.

Yorumu oyla      18      10  
kadir 26 Nisan 2010 Pazartesi 13:43

hoca konuşmuşda karnından konuşmuş orta anadoludan egeden marmaradan bahsetmişde karadenizi kastamonuyu unutmuş... milliyetçilik bir sevdadır milletini sevmiyosan bari sövme köstek olma...

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Brütüs Değilim, AKP’nin Umutsuz Vaka Olduğunu Anlayınca Bıraktım! Çerkes Çetesini Duymadım!
Brütüs benzetmesine ne diyor? İttifak söylentilerine ne cevap verdi? AKP’den ...
Eroğlu Turktime’a Konuştu: Türkiye Benim Anavatanım Ama Talat’tan Böyle Bir Söz Çıkmaz!
KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken Eroğlu ve Talat arasında ...
Cemil Çiçek İlk Kez Turktime’a Konuştu: Org. Aslan Güner’le Görüştüm!
Turktime’ın Türkiye’ye duyurduğu, “Cemil Çiçek Karargâha Çağırıldı” haberimiz ...
 
CÜBBELİ-BAYKAL GÖRÜŞMESİNİN MİMARI KOÇAK SON NOKTAYI TURKTIME’DA KOYDU…
Siyaset gündemine bomba gibi düşen Cübbeli Ahmet-Baykal görüşmesinin mimarı ...
Tekin Turktime’a Konuştu: Baykal, Erdoğan’dan Daha Dindar… Parayı Bulan Avradının Başını Açtı!
Turktime’ı ziyaret eden CHP İstanbul İl Başkanı ve CHP İstanbul Büyükşehir ...
Koray Aydın Turktime’a Konuştu: MHP’deki Başkaldırı Tembelliğe Karşıdır!
MHP’deki Bahçeli’ye karşı başkaldırışın nedeni ne? Mahkemenin olağanüstü ...
 
CHP’Lİ ÇERÇİOĞLU: RAKİBİM YOK, AYDIN’IN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI OLACAĞIM!
İki dönemdir parlamentoda Aydın’ı temsil eden CHP Milletvekili Özlem Çerçioğlu ...
Numan Kurtulmuş Turktime’a Konuştu: 28 Şubat Refah Partisi’nin Tankın Namlusuyla Ortağının Hançeri Arasına Sıkıştığı Süreçtir!
Milli Görüş’ün üçüncü büyük çıkışının geldiğini söyleyen Saadet Partisi ...
Mansur Yavaş Turktime'a Konuştu... Ben Seçilemezsem, Kim Seçilirse Seçilsin!
Gökçek ya da Karayalçın kazanırsa Ankara’da hiçbir şey değişmeyecek… Ankaralı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Club Brugge
Euroleague
Ukrayna
survivor all star
voleybol
Barack Obama
İslam
hdp
İthalat