EKONOMİDEN sorumlu eski Devlet Bakanı Masum Türker: “Şu anda hükümet seçimler dolayısıyla görünürde vergi oranlarını düşürüyor. Ancak bu uygulama yeni bir vergilendirmeye neden oluyor. Hükümet çok büyük oranda vergi geliri ödeyenlerin vergisini sabitliyor. Küçük ve orta ölçekteki sermaye sahipleri, sahip oldukları düşük miktardaki gayrimenkullerinden dolayı eskiye göre çok daha fazla vergi ödemek zorunda bırakılıyor. Fazla gayrimenkule sahip zenginler ise, bu uygulamadan yüzde yüz avantaj sağlıyor. Hükümetin ekonomik uygulamaları zengin ile fakir arasındaki uçurumu daha da derinleştirdi. Türk topraklarını yabancılara açmış olan AKP iktidarı Türkiye’ye ekonomisine, sanayicisine, üreticisine büyük zararlar vermiştir. Seçim öncesinde vatandaşların büyük çoğunluğuna cefa, bir avuç insana ise sefa çektirmiştir.”
Türkiye gelecek kaygısı yaşıyor
EKONOMİDEN Sorumlu eski Devlet Bakanı Aykon Doğan: “Türkiye’de şu anda uygulanan ekonomi politikasının sosyal yönü yoktur. Hükümet seçim öncesinde, seçim yatırımı olarak bir takım ekonomik kararlar alıyor. Bu kararların seçimler üzerinde etkisi olmayacaktır.
Türk insanı artık sağlıklı değerlendirme yapıyor. Türk insanı, bu zamana kadar neyin yapıldığını neyin yapılmadığını çok güzel analiz edebilecek kapasitede. Seçimler öncesinde seçmenin ağzına sürülmüş bir parmak balın da farkında. Türk ekonomisinde iç politik etkenlerden ziyade dış etkenler önemli rol oynuyor. Ekonominin önündeki en büyük belirsizlik seçimlerin yarattığı belirsizliktir. Türkiye bir gelecek kaygısı yaşamaktadır. Türk toplumu aş bekliyor, iş bekliyor, yatırım bekliyor. Kısa vadeli politikalar istemiyor. Türkiye’de şu aşamada popülist politikalar uygulanıyor. İktidarlar her zaman elindeki imkanları seçimleri kazanmak için kullanmıştır, bugün de böyle oluyor. İktidar partisi bu imkanları kullanarak yarışa iki adım önde başlayacak.”
Hükümet satranç oynuyor
İSTANBUL Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esfender Korkmaz vergi uygulamalarının adaletli olması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Evlerin kiraya verilmesinin stopaj yoluyla vergilendirilmesi uygundur, doğru bir karardır. Böyle olursa hem vergi kaçağı azalacaktır, hem de kayıt dışı ekonomi azalacaktır. Ancak BOTAŞ olayı, aslında Hükümet’le Aydın Doğan arasındaki pazarlıkların sonucu şekillenen, oluşan bir olay. Onun için BOTAŞ’la ilgili kararlar ve uygulamalarda cezalarda mutlak olan; Hükümet’in yanlı, taraflı davrandığıdır. BOTAŞ’la ilgili ceza doğru mudur, teknik açıdan değerlendirilebilir. Ama başka bir grup olsaydı, Hükümet aynı heyecanı duyacak mıydı bilemem. Ayrıca Hükümet’in medyaya el koyma savaşında, el koyma kararlarında bunu da bir araç olarak kullanacaktır. Dolayısıyla vergi etkinliğinden, doğruluktan yanlışlıktan bahsetmek mümkün değildir. Bu satranç gibi iki taraflı bir oyundur.”
Tercüman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...