E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Tek Talisman'la, iki model birarada 

Tek Talisman'la, iki model birarada... Renault, bu kez üç modelin yerine geçecek bir otomobil yapmış. Çok çalışmış, oldukça iddialı davranmış. Rakiplerinin karşısına sert bir tasarım, farklı donanımlarla çıkmış... İyi mi olmuş? Bakacağızzz....

21.03.2016 - 05:26
Tek Talisman la, iki model birarada

Başlığı görünce, “Fransızlar kahve mi yapmış?” diye düşünebilirsiniz. Ama işin aslı öyle değil. Hoş, Fransa’da kahve önemli bir şey, ama şu an konumuzla uzaktan yakından alakası yok! 

Test Otomobilini teslim aldıktan sadece birkaç kilometre sonra, beni sollamakta zorluk çeken araçlar olduğunu görünce bir hayli endişelenmedim değil! Sonuçta bunun hızla alakası yoktu ve zaten hızlı da değildim. “Acaba izleniyor muyum?” düşüncesi de aklımdan geçti, ancak insanlara ilginç gelecek bir tarafım olduğunu da düşünmüyordum! Olay, sonrasında çözüldü tabii.
Gazetenin yakınlarında ve trafiğin durduğu bir anda, otobüse doğru koşturan gençlerden biri bağırıverdi: “Abi senin arabaya bakıyolaaaaar! Hahahahaha...” 
O anda, “Demek ki modelin adını okumaya çalışıyorlarmış!” deyiverdi iç sesim... Bu beni rahatlatmalı mı şimdi?

‘Geçmişe sünger çektim!’
Bu kadar paranoya ve polisiye kılıklı düşünce yeterli sanırım. Sonuçta yeni olmasından dolayı trafikte çok sık rastlanmayan bir otomobil görünce, ben de aynısını yapmaktan çekinmem yani... 
Neyse, biz işimize bakalım. Öncelikle neden “ikisi birarada” dediğimden başlayalım. Belki hatırlayanlar vardır... Renault, Safrane ile lüks sınıfta bir şeyler yapmaya çalışmıştı. Ardından çok aykırı tasarımlı, biraz da minivan havası taşıyan Vel Satis’i çıkarmıştı cebinden. Bu sırada Laguna, onların bir “tık” altında, orta üst sınıfta yer alıyordu. Sonrasında Renault’nun lüks segmentte bir oyuncusu kalmazken, Laguna’nın yerini Koreli Latitude aldı. Ancak bu otomobil, pek tat vermedi sanki. Çünkü rekabet ettiği sınıfta çok güçlü, donanımlı rakipler vardı. Bu yüzden Avrupa’da pek çok pazarda satışa sunulmadı bile...
Ve Renault, “Geçmişe sünger çektim!” deyip, tamamen farklı bir şey denemeye karar verdi. Bir başka deyişle, bu kez işini daha sıkı tuttu. Hatta bunun için, işbirliği yaptığı Daimler’den destek almakta da sakınca görmedi. Sonuçta da ortaya, Talisman çıkıverdi.
Peki bu otomobilde farklı ne var?  Öncelikle otomobilin tasarımı, insanlara “bakma” hissi veriyor. Markanın “yeni nesil” tasarım anlayışının bir ürünü. Henüz Türkiye’ye gelmeyen Megane’da başlayan bu tasarım çizgisi, Talisman ile biraz “iri boyutlarda” devam etmiş. Hafiften bir “bulldog” ya da “boxer” havası sezinliyor insan... Ama bunun farları var tabii...

Elektroniği sevenlere
İşin şakası bir yana, elbette sert bir ifadeye sahip ve konseptmiş havası veriyor. Bu da, özellikle geceleri insanlara bir hayli çekici gelebilir. Hele arka kısmı? Lüks Amerikan sedanlarını hatırlatan, daha üst sınıftaymış gibi gösteren bu arka stop lambaları, benim en hoşuma giden kısımlarından biri Talisman’ın. Benimle aynı fikirde olanlar da varmış, bunu da öğrendim zaten!
Otomobilin ön çamurluklarında bulunan havalandırma ızgarası ve çizgiler de, Talisman’a bir üst sınıf hissi yaratan diğer unsurlar arasında yer alıyor, onu da söylemeden geçmeyeyim tabii...
Gelelim iç mekana. Talisman, şoförlü de kullanılabilecek bir otomobil. Zira, arka koltuklardaki diz mesafesi, bu pekala uygun. Ancak Talisman sahibi olanların, yapmaları gereken başka bir iş yoksa, arka koltukta oturmalarının pek bir esprisi olacağını sanmıyorum. Çünkü bütün “cici”ler, otomobili kullananlar için sunulmuş gibi. Tıpkı “masaj” fonksiyonu gibi. “Rahatlatıcı” ve “canlandırıcı” olmak üzere iki fonksiyonu, 5 hız kademesi var. Farklı bir deneyim olduğunu söyleyebilirim. Üstelik ön yolcu koltuğunda da var. Ayrıca iç mekanda, her sürüş moduna uygun farklı renkte bir ışıklandırma söz konusu. Yani “Sport”ta kırmızı, “Comfort”ta maviye dönebiliyor. Ve yine, istenirse ön koltukta ısıtmanın yanında soğutma fonksiyonu da olabiliyor. Dolayısıyla sürücü olmak avantajlı!
Renault’nun diğer modellerine göre gayet yumuşak bir sürüş sunan Talisman, isteğe bağlı alınabilen “4Control” özelliği, “Multisense” sistemi, Renault R-Link filan derken, gösterişin yanı sıra elektroniğe meraklı ve teknoloji seven sürücüler için biçilmiş kaftan. Üstelik fiyatları da, “sınıfına göre” abartı değil. 100 bin 500 TL’den başlıyor.

 

Ortamlardan ortam beğen!
- Neyin nesi?
Kendisi tamamen yeni. Yani, tamamen “ilk nesil” bir otomobil. Sadece adı, 2000’li yılların başında yine Renault tarafından yapılıp, sergilenen lüks otomobil konseptinden alınma. Bu konsept ile pek de yakından alakası yok elbette. Sadece isim işte!
-  Neleri var?
Listenin uzunluğu karşısında, tümünü buraya sığdırmam mümkün değil. Ancak, belli başlı hatlarıyla zaten söyledim. Masaj fonksiyonlu ve ısıtma/soğutmalı olarak alınabilen ön koltuklar, ön iki koltuk arasında bulunan şişe soğutma gözü (elinizin altında yani, torpidoya uzanmaya gerek yok!), tüm fonksiyonların kontrol edilebildiği ve donanım paketine göre 7 ya da 8.7 inçlik tablet ekran, farklı sürüş modlarına göre farklılaşan motor ayarları, “ortamdan ortam beğen” misali farklı renk seçenekleri bulunan iç aydınlatma, isteğe bağlı alınabilen 4Control sistemi gibi... 4Control, arka tekerleklerin, gerektiğinde ön tekerleklerin direksiyon hareketine göre hareket edebildiği bir sistem. Virajda ön tekerleklerin ters istikametinde dönerken, park ederken aynı yöne dönebiliyor filan. Amaç, dönüş çapını azaltmak, virajda yol tutuşu iyileştirmek. Yeni bir sistem değil belki, ama rakiplerinde olmayan bir özellik.

-  Motor seçenekleri neler?

Sadece dizel motor seçenekleri getiriliyor. 1.5 lt 110 HP, 1.6 lt 130 HP ve 1.6 lt 160 HP dizel motorlar var. 1.5 lt dizel dışında diğer iki motorda 6 ileri EDC otomatik vites mevcut. 160 HP’lik sadece EDC ile satılıyor zaten. Bu motor, aynı zamanda “çift turbo”ya sahip. Yani 130 HP’lik ile arasındaki fark 30 beygirden ibaret değil ve performansı hayli tatminkar.
 

EDİTÖRÜN  SON SÖZÜ
Meğer otomobilin bir de “değerlendirme karnesi” varmış. Ekonomik kullanım konusunda. Notlarıma baktım, fena değilmiş. Sanırım “bütünleme”ye kalmadan geçebileceğim!  

ETİKETLER:
Fransa , Avrupa , Renault , Otomobil
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PlayStation 5 Ne Zaman Çıkacak? Özellikleri ve Fiyatı
PlayStation 5 Ne Zaman Çıkacak? Özellikleri ve Fiyatı... Son Dakika PlayStation ...
Alcatel iki yeni telefonla geliyor!
Alcatel'den iki yeni telefonundan özellikle Windows 10 Mobile tabanlı ...
Twitter karakter limiti artıyor mu?
140 karakter limiti ile sık sık eleştiriler alan dünyanın ikinci sosyal ...
 
İşte LG G5'in yeni versiyonu!
LG G5'in yeni bir versiyonu tanıtıldı. Snapdragon 652'in yer alacağı G5 ...
Apple'dan ekonomik cihaz!
Apple, pazar payını artıracak iPhone 5 serisinin devamı için adım atarak ...
Galaxy S7 ve Galaxy S7 Edge satışa çıktı!
Güney Koreli akıllı telefon üreticisi Samsung’un en güncel amiral gemileri ...
 
Türk Telekom Honor 7 duyruldu!
Türk Telekom Honor 7 duyruldu. Türk Telekom Huawei'nin cihazı Honor 7 ...
Yeni iPad Pro'nun Fiyatı Belli Oldu!
Yeni iPad Pro'nun Fiyatı Belli Oldu! Apple'ın 21 Mart'ta tanıtacağı 9.7 ...
Alcatel Idol 4 Pro nasıl olacak?
Flaş: Son Dakika Alcatel Idol 4 Pro nasıl olacak? Ülkemizde az sayıda ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
tff
Adana Demirspor
Beycan ÜÇKARDEŞ
Bütçe
Binyamin Netanyahu
Eurolague
Ömer Çelik
Sınav
YÖK