E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

SİGARA BIRAKTIRMADA BÖCEK SKANDALI 

Sigara bıraktırma iddiasındaki ürünün resmi adı 'böcek ilacı'... Sağlık Bakanlığı ile Sanayi Bakanlığı arasında kriz çıktı. Pekçok kişinin sağlığı tehlikede.

2.01.2008 - 08:25
SİGARA BIRAKTIRMADA BÖCEK SKANDALI

Sağlık Bakanlığı elektronik sigaraların denetim yetkisini Sanayi Bakanlığı'ndan istedi ancak sonuç alamadı. Ürün 'böcek ilacı' lisansıyla satılıyor. Sağlık Bakanlığı, bu kez ürünün yasaklanmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı, 'elektronik sigara' furyasına el koydu. Bakanlık, 'yüksek dozda nikotin alımı nedeniyle bağımlılık riskini artırdığını' belirterek Sanayi Bakanlığı'ndan elektronik sigaraları yasaklamasını ve reklamları durdurmasını istedi.

Peki bu konu neden Sanayi Bakanlığı'nı ilgilendiriyor? Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, elektronik sigaraların 'nikotin içerdiği için' Türkiye'ye 'böcek ilacı maddesi' olarak girdiğini bu nedenle Sanayi Bakanlığı'nın kontrolünde bulunduğunu belirterek "Halbuki insan sağlığıyla ilgili ürünlerde Sağlık Bakanlığı söz sahibi olmalıdır" uyarısını yaptı! Elektronik sigara, 'yeni düzenlemenin ardından' satılabilecek.

Türkiye, elektronik sigarayla 1.5 yıl önce tanıştı. En etkili reklamla, yani ağızdan ağıza tavsiyeyle yayıldı. Eczanelerde boy göstermesi, güvenilirliği artırdı. İnternet pazarlaması satışı patlattı. 200-500 YTL'ye kıyıp birer e-sigara edinenler, kartuşu bittikçe de 30-40 YTL para ödedi. Şimdi e-sigaranın Türkiye'ye böcek ilacı olarak girdiği anlaşıldı.

Buzgan, "Elektronik sigaraların sigarayla mücadele çerçevesinde bir ilaç ya da araç hükmünde ise Sağlık Bakanlığı'nın kontrolü dahilinde ülkeye girmesi gerekiyor. Oysa bu ürünlere bildirim yapılırken sadece 'böcek
ilacı maddesi' açıklaması yapılmış" dedi.

'Yasak değil yeni düzenleme'
Buzgan "Elektronik sigaraların, Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünde, kabul edilebilir bir içeriğinin olması, ülke içinde periyodik analizlerinin yapılması ve tüketicilerin bilgilendirilmesi amacıyla yeni bir düzenleme yapılacak. Yoksa bu ürünlerin tamamen ülkeye girişinin yasaklanması tarzında bir uygulama olmayacak. Önümüzdeki günlerde netleşecek" açıklamasında bulundu. Buzgan, şunları söyledi: "İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü, sağlığa faydası olacak ürünler arasında yer alıyorsa nikotin içeriği açısından Sağlık Bakanlığı'nın kontrolü altında olması gerektiğini belirtmişti. Bu ürün İngiltere gibi başka ülkelerde reçeteye yazılmak suretiyle alınabiliyor. Ama elbette içindeki nikotin miktarının kabul edilebilir olduğunun ispatlanabilmesi gerekiyor. Yoksa yeni bir bağımlılık türü ortaya çıkar. Bunun kontrolü de zor."

İlaç Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç ise elektronik sigara reklamlarında "Tamamen zararsızdır" denilmesini eleştirdi:

"İçeriğinde katran olmadığı için kanser yapmıyor belki ama bulundurduğu nikotin nedeniyle kalp-damar rahatsızlıklarından hipertansiyon ataklarına bir yığın etkisi var. Nikotin, hamilelerde düşük riskini artırıyor, erken doğumlara neden oluyor, sinir sistemi üzerine etkileri var. Ayrıca sigaranın bağımlılık yapmasının nedeni içeriğindeki nikotindir. Elektronik sigara da aynı şekilde nikotin içeriyor. Çocukları özendiriyor."

Tokaç, daha önce İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü Güvenlik Kurulu'nun, elektronik sigaraların mutlaka Sağlık Bakanlığı'nın izniyle ruhsat alması gerektiği konusunda Sanayi Bakanlığı'nı uyardığını dile getirdi.

Bakanlık yetkilileri de şöyle dedi: "Ürün piyasaya çıktıktan sonra etkilerini araştırmaya başlamıştık. Kurullarımız somut olarak zararlarını tespit etmeden harekete geçmek istemedik. İki ayrı kurulun da aynı yönde karar vermesi üzerine Sanayi Bakanlığı'na bu kez elektronik sigaranın 'yasaklanması' yönünde ikinci kez uyarı yapmaya karar verdik."

Çağlayan: İnceliyoruz
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise dün şu açıklamayı yaptı: "Tüketicilerin ilan ve reklam yoluyla yanıltılması iddiaları üzerine Reklam Kurulu'nca bir ay önce açılan soruşturma devam etmektedir. Reklam Kurulu'nun 15 Ocak'ta yapılacak toplantısında karar verilecektir. Diğer yandan, bakanlığımızın piyasa gözetim ve denetim yetkisi çerçevesinde ürün incelenmektedir. Ürünün elektrik ve şarj aksamıyla ilgili olarak ithalatçı firmaların CE deklarasyonunu yapıp yapmadıkları, ürünlerin sertifikasyonunun prosedüre uygunluğu değerlendirilmektedir. Bu prosedürde bir eksiklik saptanması durumunda ürünün piyasadan toplatılmasına karar verilebilecektir."



Ruyan: Bizle değil taklitlerimizle ilgili olmalı
Elektronik sigaraya yasak isteği üzerine Hong Kong merkezli Ruyan firmasının Türkiye temsilcisi jet bir açıklama yayımladı. Ruyan'ın 'elektronik sigaranın mucidi, patent sahibi ve tek yetkili satıcısı' olduğunu vurgulayan Selahattin Aygüler'e göre yasak, 'sigarayı bıraktırmada yüzde 77.7 başarılı Ruyan'la ilgili değil, kendilerinin de aylardır şikâyet ettiği taklit ürünlere yönelik olmalı. Aygüler açıklamasında özetle şöyle dedi: "Böyle bir karar bize tebliğ edilmedi. Sanırım bu karar taklitler için alınmış bir karar. Bir eksik bilgilendirme söz konusu olmuş olabilir.

Elektronik sigara Dünya Sağlık Örgütü'nün onayladığı nikotini yerine koyma tedavisinden yola çıkılarak yapılmıştır. 'Kartuşlarda doz ayarlaması var fakat tam bir doz ayarlamasının yapılabilmesi mümkün değil' denilmiş. Burada da tamamen sahte sigaralardan yola çıkılmış. Ruyan'da nikotin kilitleme sistemi mevcuttur. Üst üste 16 nefes çektiğinizde elektronik sigara size zarar vermemek için kendini kilitler. Ruyan'ın kartuşları Türkiye'nin saygın üniversitelerinden Anadolu Üniversitesi'nde testlere tabi tutulmuş ve onay almıştır. Türkiye'ye elektronik sigara kartuşu fabrikası kuruyoruz. Türkiye'ye 100 milyon dolar kazandıracak bir yatırım bu. Sağlık kurallarını çok sıkı denetleyen İtalya, Danimarka, Hollanda, Belçika, Almanya gibi ülkeler dahi bu yöntemi kabul ettiler, bizden Ruyan alıp satmak istediklerini belirttiler."

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türköne Konuşuyor: Eşimle Aram Kötü Olursa, Ak Parti'ye Muhalefet Ediyorum… MİT İşe Yaramaz, İlhan Selçuk Faşist, Çatlı Arkadaşımdı... Türkeş Bana Komünist Derdi…
Zaman’dan başka gazetede yazmam… Çok yakında medya savaşı çıkacak… Milliyetçilik ...
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
 
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
TSK'DAN SERT AÇIKLAMA: PKK'YA DESTEK VEREN ÇEVRELERLE MÜCADELE SÜRECEK!
Genelkurmay, sığınaklarda ele geçirilen uyuşturucu için sert açıklama yaptı:
 
CHP YENİ BAYKAL'LAR YETİŞTİRECEK
CHP İstanbul İl Başkanlığı partililerin ideolojik ve politik donanımlarını ...
KİLİSEYE SIĞINAN 30 KİŞİ CANLI CANLI YAKILDI
Bir polis yetkilisi, Kiambaa bölgesinde kiliseye sığınan en az 30 kişinin ...
SNİPERLARIN ABD'Lİ ASKER AVI VİDEO
Irak'taki ABD askerlerinin korkulu rüyaları sniperlardan ABD'ye yeni yıl ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Vladimir Putin
fransa
Ak Parti
NBA
Mesut Bakkal
kardeş
Murat Yıldırım
Alba Berlin
Akhisar Belediyespor