E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Sahte Kanser İlacı Skandalı Türkiye'ye Sıçradı 

Amerika’da ortaya çıkan “sahte kanser ilacı Avastin” skandalı, Türkiye’ye de sıçradı. Emniyet Müdürlüğü’nün bir ay önce Roche’un Türkiye temsilciliğini arayarak piyasada “Altuzan” ismiyle satılan söz konusu ilacın sahtelerinin ele geçirildiğini bildirdiği ve bilgi istediği öğrenildi

16.02.2012 - 15:33
Sahte Kanser İlacı Skandalı Türkiye ye Sıçradı

Amerika Ulusal Gıda ve İlaç Denetim Örgütü’nün (FDA) “Avastin” isimli kanser ilacının çok sayıda sahtesini ele geçirdiklerini belirterek doktor ve hastaları uyarması, tüm dünyada büyük tedirginliğe neden oldu.
Üretici firma Roche ve Genentech, bağırsak, akciğer, böbrek ve beyin kanserlerinin tedavisinde kullanılan ilacın sahtesinin ABD dışında üretildiğini ve içinde etken maddenin bulunmadığını belirtti. Emniyet Müdürlüğü’nün de bir ay önce Roche’un Türkiye temsilciliğini arayarak piyasada “Altuzan” ismiyle satılan söz konusu ilacın sahtelerinin ele geçirildiğini bildirdiği ve bilgi istediği öğrenildi.

FAYDASI YOK ZARARI VAR
“Altuzan” isimli kanser ilacının Sağlık Bakanlığı onaylı olduğunu ve SGK tarafından ödendiğini söyleyen Roche Türkiye yetkilileri, piyasada ilaç sıkıntısı olmadığını, pahalı olduğu için kötü niyetli kişilerin vatandaşı dolandırma amacıyla piyasaya sahtesinin sürmüş olabileceklerini, konuyla ilgili araştırma yapıldığını açıkladı.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Atila Karaalp, “İçinde etken madde olmadığı için ilacı kullanan hastaya zarar vermez, ama faydası da olmaz” dedi. Türk Farmakoloji Derneği Klinik Farmakoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akıcı ise, “Türkiye’de artık Karekod ilaç takip sistemi ile sahtekârlıklar bir nevi önleniyor, ancak böylesi pahalı ilaçlar bir şekilde maalesef yine piyasaya sürülüyor” dedi.

SAHTE KANSER İLACI ABD’Yİ KARIŞTIRDI
İlaç firması Roche ve Genentech, kanser ilacı “Avastin”in sahtelerinin ABD’de piyasaya sürüldüğünü belirterek doktor ve hastaları uyardı. Bağırsak, akciğer, böbrek ve beyin kanserlerinin tedavisinde kullanılan ilacın ABD dışında üretilen sahtelerinde, ilacın hayati önem taşıyan maddelerini içermediği vurgulandı.
Firmanın sözcüsü Charlotte Arnold, yılda 6 milyar dolarlık satış yapan ilacın sahtelerini içeren şişelerin ülkenin dört bir yanındaki sağlık merkezlerine dağıtıldığını belirterek, “Ancak elimizde kaç tane dağıtıldığına dair bir kesin veri yok” dedi.
Sahte ilaçlar üzerinde “Genentech” damgasının olmadığını söyleyen Arnold, FDA ile ortaklaşa çalışarak piyasada kaç adet sahte şişe olduğunu belirleyeceklerini de sözlerine ekledi.

ALTUZAN 2839 TL'DEN SATILIYOR
“Bevacizumab” etken maddesi, kanser tedavisinde kullanılan bir monoklonal antikor. Roche ve Genentech firmaları tarafından geliştirilen bu kanser ilacı, “Altuzan” veya “Avastin” adıyla piyasada satılıyor. Türkiye’de Altuzan ismiyle satılan kanser ilacının 100 miligramlık olanı 714.07 TL, 400 miligramı 2 bin 839 TL’den eczanelerde satılıyor. SGK, raporlu has taların ilacını karşılıyor.

(Habertürk)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir Tüp Kanla Bir Hayat Kurtulur!
Lösemi hastası Gamze Akbaş’a kemik iliği bağışında bulunmak isteyenlerin ...
Dişlerini Fırçalamayan Ülke
Üç yıldır devam eden “Ağzına Sağlık Türkiye” projesinin sonuçlarına göre ...
Ağrı Kesiciler, Kanserin Yayılmasını Durduruyor
Ağrı kesiciler, kanser hücrelerinin lenf bezlerine ulaşmasını engelleyebiliyor.
 
Kansere Karşı Süt Tüketmelisiniz
Kırmızı et, balık ve süt gibi protein depoları, kanserliler için hayati ...
Sinüzitte Antibiyotik Çoğu Zaman Gereksiz
Akut sinüzitin tedavisinde amoksisilin gibi antibiyotiklerin kullanımının ...
Umutlandılar!
Uğur Acar'ın yeni hali, yüz nakli bekleyenler için umut oldu. Uğur'un ...
 
Botoksun Mucidi Bin Pişman!
Botoksun mucidi Alan Scott, bu keşfinin kullanım haklarını sadece 4,5 ...
İyi Hisseden Daha Uzun Yaşıyor
İsviçreli bilim adamlarının, sonuçları PLoS One dergisinde yayımlanan ...
Kalp Krizine Kök Hücre Engeli
Amerikalı bilim insanları, kriz geçiren hastaların kalbinde oluşan hasarı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Kasımpaşa
ihracat
CEV Şampiyonlar Ligi
Joachim Löw
Jose Mourinho
Gürcistan
Çaykur Rizespor
Binyamin Netanyahu
Tatbikat