E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Rusya 'Pravda silahını' da kullanıyor! 

Moskova yönetimi, Ukrayna krizinde olduğu gibi, sınır ihlali yaptığı için Su-24 uçağının düşürülmesinden sonra da Soğuk Savaş döneminin propaganda aracı "Pravda haberciliğini" kullanıyor.

4.12.2015 - 20:32
Rusya  Pravda silahını  da kullanıyor!

Sovyetler Birliği’nin kurulmasından itibaren gazeteler, "toplum için propaganda, ajitasyon ve organizatör” olarak tanımlandı. Bu gelenek üzerine oturan Sovyet medyası, politika, ekonomik, kültürel ve ideolojik alanların tamamında Soğuk Savaş döneminin propagandasını gerçekleştiren en etkili silah olarak kullanıldı.

Ruslar, Birlik döneminde halkı yönlendirmeyi, gerçekleri yönetimin çıkarlarına uygun yansıtmayı, en önemlisi de komünizmin yaşamasını Komünist Parti Merkez Komitesi'nin resmi yayın organı olan Pravda gazetesiyle yaptı. Bu gazetenin yazdıkları, gelişen toplum düzeninde "Pravda yalanları" olarak nitelendirildi.

Sovyetler'in devamı olan Rusya Federasyonu "Pravda geleneğini" bugün de sürdürüyor. 

Pravda yalanları Ukrayna'da krizinde de kendini gösterdi

Rus medyası, Rus ayrılıkçıların sebep olduğu Ukrayna krizinde de etkin rol aldı. "Pravda medyası" olayları maniple etmek için farklı yerlerde ve zamanlarda çekilen fotoğrafları, Ukrayna'da çekilmiş gibi servis etti.  

İşte Rus "Pravda medyası"nın Ukrayna krizinde yaptığı maniple haberler:

Donetsk'in bazı fotoğrafları, photoshop tekniğiyle değiştirilerek Ukrayna ordusunun kenti yaktığı ileri sürüldü.

Meksika'nın Ciudad Juarez cezaevinin morgunda çekilen bir fotoğraf, Ukrayna'nın Slavyansk kentinde, Ukraynalı askerlerin cesetleriyle dolu bir morg olarak servis edildi. 

Suriye'nin Halep kentinde öldürülen bir çocuğun fotoğrafı, Ukrayna ordusu tarafından Slavyansk'ta katledilen bir çocuğa ait oluğu ileri sürüldü.

Rus medyasının Ukraynalı askerlerin yamyamlık yaptığını iddia ettiği haberde kullanılan fotoğrafın, aslında filmler için özel efektler hazırlayan bir internet sitesinden alındığı ortaya çıktı.

Rus NTV kanalı, bir Rus dili öğretmeninin öğrencilerine Ukrayna dilinde ders vermeyi reddettiği için işten atıldığı haberini yayınladı. Daha sonra fotoğrafın 2013'te kendi isteğiyle okuldan ayrılan bir edebiyat öğretmenine ait olduğu anlaşıldı.

Ana akım Rus medya kanalları, Ukraynalı bir generali eski ABD büyükelçisi önünde diz çökerken gösteren bir fotoğraf kullanarak, Ukrayna ordusunun ABD'ye itaat ettiğini yazdı. Fotoğrafın Kossack kutlamalarında düzenlenen bir tiyatro oyunundan alındığı ortaya çıktı.

Rusya'nın en büyük haber ajanslarından Ria Novosti, Ukrayna'daki insani kriz ile ilgili yayımladığı haberde, Ukrayna ordusundan 180 askerle 300 kişinin iç organlarının çalındığını ileri sürdü. Haberde kullanılan fotoğrafların Çeçenistan savaşında çekildiği ispatlandı.

"Putin'i küresel liderlik listesinin üst sıralarına çıkarmaya çalışıyorlar"

Moskova yönetimi, baskılarla oluşturduğu medya gücüyle, ABD ve NATO'ya karşı Rusya'yı hala bir güç olarak göstermeye çalışıyor. Putin yönetimi, petrol fiyatının öngörülerin altına düşmesi ve yaptırımlar nedeniyle sarsılan ekonominin olumsuzluklarının üzerine kapatmak için halkın dikkatini uluslararası sorunlara çekmeye çalışıyor.

Tarihçi Timoty Snyder bir makalesinde, Putin'in popülaritesinin televizyonlara bağlı olduğunu, Rus televizyonlarındaki haberlerin daha çok sınırların ötesindeki olayları yayınladığını belirtiyor. Snyder, Rus televizyon kameralarının Ukrayna'dan sonra Suriye'ye çevrildiğine işaret ediyor.

Rus Ria Novosti ajansının eski çalışanlarından ve propaganda uzmanı Vasily Gatov, konuyla ilgili yaptığı bir değerlendirmesinde, Rus devlet televizyonunun, Ukrayna'da yaptığı hileleri şimdi Suriye için uygulamaya koyduğuna dikkati çekiyor.

Gatov, "Kamuoyunun dikkatini dağıtmaya çalışıyorlar. ABD ve NATO'nun Putin'in küresel liderlik listesinin en üstündeki yerine dönmesini engellemek için Rusya'ya karşı enformasyon savaşı başlattığını savunuyorlar" değerlendirmesi yapıyor.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi uzmanlarından Andrew Wilson, Pravda gazeteciliğinin, zaman zaman değişse de verdiği tek mesaj olduğunu vurguluyor:  

"Rusya'nın Ukrayna'daki ve Suriye'deki  duruşunu desteklemek, Ülke dışında kafa karışıklığı yaratmak."
aa

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 4 Aralık 2015 Cuma 22:11

bunu yazana soru: hangi gezegende yasiyorsun ki kendi ülkendeki "akp için propaganda, ajitasyon ve dinci söylemleri” yapan, pravda'yi bine katlayabilecek yalaka medyayi göremiyorsun? o medyanin binlerce masumun senelerce hapislerde yatirilmasina sebep oldugunun kör müydün de göremedin? hic utanmiyor musun baskasina "tenceren benden kara" demeye?

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SPD Dış Politika Sözcüsü:
Sosyal Demokrat Parti Dış Politika Sözcüsü Annen, 'Başbakan Merkel’in ...
Ekim'den beri 114 Filistinli öldürüldü!
İsrail güçlerinin saldırılarında ekim ayının başından bu yana hayatını ...
Kıbrıs'ta çözüm sağlanabilecek mi?
AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Kıbrıs'taki müzakerelerin çözüm açısından ...
 
Esed güçleri yine sivilleri hedef aldı!
Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki ...
Esad, sivilleri vurdu!
Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki ...
Rusya vurdu, DAEŞ ve PYD ilerledi
Rus savaş uçakları, Halep'in kuzeyinde muhaliflerin denetiminde olan belde, ...
 
Mısır'da kanlı baskın! 16 kişi öldü
Mısır'ın başkenti Kahire'nin batısındaki Acuze bölgesinde bir gece kulübüne ...
IŞİD, et yiyen bakteri yayıyor!
İsmini vermek istemeyen Suriyeli Kürtten flaş iddia geldi. Gelen iddialara ...
Bir fotoğrafla hayatı değişti!
asdfg
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
seçim
big ben
BBP
A) Milli Futbol Takımı
ismail kartal
Avustralya
Carlos Arroyo
muhsin yazıcıoğlu