Ajansın haberine göre ihbar mektubunda, Novartis’in yeni iş ve rekabet avantajı elde ettiğini, şirketin ürettiği ilaçların kamu hastanelerinde satın alma listelerine eklendiğini ve iki ilacın Türkiye’deki isimlerinin kamu izniyle değiştirildiği gibi iddiaları bulunuyor. İddiaya göre, iki ilacın Türkiye’deki isimlerinin değiştirilmesi, başka ülkelerde ilaçların fiyatlarının düşürülmesinin de önüne geçiyor. İhbarcının, bu elektronik mektubu, Novartis CEO’su Joe Jimenez’e de yolladığı belirtiliyor.
‘Ciddiye alıyoruz’
E-postaya göre, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun başlattığı soruşturma öncesi, Novartis’in, Türkiye’deki bir müşavirlik şirketine 2013 ve 2014 yıllarında masrafların yanı sıra 290 bin dolarcivarında ödeme yaptı. Soruşturma sonrası Novartis ile müşavirlik şirketinin ilişkiyi sonlandırdığı kaydediliyor. Novartis, Alp Aydın müşavirlik firmasının sağlık yetkililerine ödemelerde bulunduğu ve Novartis Türkiye’nin, yazdıkları reçetelerde şirketin ilaçlarına yüksek oranda yer veren doktorların akrabalarını işe aldığı iddialarının da araştırıldığını bildirdi. Aynı iddialara göre danışmanlık şirketinin girişimleri sonucu MS, juvenil artrit ve kronik akciğer hastalıklarına yönelik yeni ilaçların, “reçeteye yazılabilen ilaçlar” listesine eklenmesi sağlandı. İlaç firmasının bundan 20 milyon dolar elde ettiği öne sürülüyor. İlaç adlarının değiştirilmesinin de, şirkete ekstra sağladığı iddialar arasında.
Novartis sözcüsü Eric Althoff, “Uygunsuz davranış iddialarını son derece ciddi ele alıyor ve tüm iddiaları etraflıca araştırıyoruz” dedi. Novartis, geçen hafta rüşvet iddialarıyla ilgili uzlaşma sonucu ABD’de 25 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |