Peru'nun kuzeyindeki Barranca eyaletinde, 3.500 yıllık antik bir şehir keşfedildi. Arkeologlar, “Peñico” adı verilen bu şehrin, bölgedeki ilk kıyı topluluklarını And Dağları ve Amazon havzasındaki halklarla bir araya getiren stratejik bir ticaret merkezi olduğuna inanıyor.
Başkent Lima’nın yaklaşık 200 kilometre kuzeyinde, deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte konumlanan Peñico, MÖ 1800–1500 yılları arasında kuruldu. Bu dönem, Mezopotamya, Hindistan, Çin ve Mısır gibi bölgelerde erken uygarlıkların geliştiği çağla aynı zamana denk geliyor.
Peñico’nun Amerika kıtasının en eski medeniyetlerinden biri olan Caral uygarlığına dair önemli ipuçları sunduğu belirtiliyor. Bölgedeki sekiz yıllık arkeolojik kazılarda, taş ve çamurdan inşa edilmiş dairesel yapılar, tören tapınakları, konut kompleksleri ve çeşitli eserler gün yüzüne çıkarıldı.
İnsansız hava araçlarıyla çekilen görüntüler, şehrin merkezindeki yamaçta yer alan teraslı alanlarda, törensel yapıların kalıntılarını ortaya koydu. Arkeologlar; kil heykeller, insan ve hayvan figürleri, boncuklar ve deniz kabuklarından yapılmış kolyeler gibi kültürel objelerin varlığını da doğruladı.
Kazıları yöneten arkeolog Dr. Ruth Shady, "Peñico topluluğu, kıyı, dağlık ve orman bölgeleriyle alışveriş yapan stratejik bir merkezdi" diyerek yerleşimin önemini vurguladı. Aynı zamanda, “keşfin, iklim değişikliği nedeniyle yok olduğu düşünülen Caral uygarlığının akıbetini anlamaya yardımcı olabileceğini” belirtti.
Peru Kültür Bakanlığı araştırmacılarından arkeolog Marco Machacuay ise Peñico’nun değerini, Caral toplumunun devamı niteliğinde olmasıyla açıkladı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |