E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Nikotin Bağımlılığı Milattan Önceye Dayanıyormuş! 

Şili’nin Atacama Çölü’nde bulunan mumyaların saçlarını analiz eden bilim insanları, antik zamanlarda bölgede yaşamış olan insanların en az 1500 yıl boyunca nikotin bağımlısı olduğunu tespit etti.

2.07.2013 - 20:31
Nikotin Bağımlılığı Milattan Önceye Dayanıyormuş!

Dünyanın en kurak bölgelerinden biri olan Atacama Çölü’nde bulunan San Pedro kentinde kazı yapan bilim insanları, ortaya çıkarılan mumyalar üzerinde yapılan analizlerde ilginç bilgilere ulaştı. Araştırmalar, bölgede yaşamış insanların M.Ö 100 ve M.S 1450 yılları arasında nikotin bağımlısı olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, nikotin tüketiminin sosyal statü ve zenginlikten bağımsız olarak, toplumlar geneline yayıldığını belirtti. Bulgular, Güney Amerika’da yaşamış olan insanların diğer maddelere geçmeden önce kısa bir süre tütün kullandığına yönelik düşünceleri çürüttü.

Araştırmada yer alan Şili Üniversitesi (Santiago) organik kimyageri Hermann Niemeyer, “Geçmişte inanılan düşünce, San Pedro civarında yaşamış olan insanların M.S 400 yıllarında tütün çubuğuyla tütün içtiği, ardından zamanla ‘dimetiltriptamin’ gibi maddeleri çektiklerini savunuyordu... Ancak bunun doğru olmadığını gösterdik” dedi.

ŞAMANLAR KULLANIYORDU
Güney Amerika’da Hispanik öncesi toplumlarda kimyasal uyuşturucu maddelerin kullanımı oldukça yaygındı. And Dağlarının bulunduğu bölgede, nikotin içerikli Nicotiana (tütün) ve triptamin içerikli Anadenanthera (cebil) olmak üzere insanlar tarafından tüketilen iki önemli bitki bulunuyordu.

Nieyemer, LiveScience sitesine yaptığı açıklamada, “Özellikle şamanla uyuşturucu özelliği olan bitkilere önem veriyordu... Cadı doktorlar psikoaktif maddeleri bazen ruhlar ve tanrılarla iletişim kurmak için kullanırdı... Düşük yoğunlukta kullanıldıklarında, bu maddeler uyku bozuklukları ve diğer çeşitli rahatsızlıkların tedavisi için kullanılıyordu” dedi.

Şilili araştırmacı, “Şamanlar insanları iyileştirirken doğrudan hastalığa neden olan faktöre müdahale etmenin yanı sıra, ritüeller düzenleyerek ruhlarla da iletişim kurardı” bilgisini verdi.


Atacama Çölü.

SAÇLARDAN ÇIKAN DELİL
Eski zamanlarda San Pedro bölgesinde yaşayan insanların kullandıkları uyuşturucu maddeleri daha iyi anlamak isteyen araştırmacılar, M.Ö 100 ile M.S 1450 yıllarında yaşamış insanlara ait mumyaların saç örnekleri üzerinde analiz gerçekleştirdi.

Atacama Çölü’nün doğal şartları olan yüksek sıcaklık, aşırı kuru toprak ve topraktaki yüksek tuz miktarı sayesinde günümüze kadar iyi korunan mumyalar, mezarlarına çeşitli mücevher, silah, seramik eşyalar, tekstil ürünleri ve vazo gibi nesnelerin yanı sıra, uyuşturucu madde çekmeleri sağlayacak çubuk ve küçük tepsi gibi eşyalar gömülü olarak bulundu.

Araştırmalarda, incelenen 56 mumyanın 35’inin saçında nikotin izine rastlandı. Niemeyer, “Farklı dönemlerde yaşamış olan mumyaların nikotin kullandığı kesinleşti” derken, M.S 400 yıllarında nikotinin tütün çubukları yerine diğer yollardan alınmaya başladığını öne süren düşünceler de çürümüş oldu.

Mumyaların saçında triptamin alkaloid izine rastlanmasa da, araştırmacılar bu bulgunun ‘cebil bileşikleri kullanmadıklarına işaret etmeye yetmeyeceğini’ belirtti.

Niemeyer, “Dimetiltriptamin çektiğiniz zaman, vücut maddeyi saç foliküllerine geçmeden yok ediyor” dedi.

Araştırmalar, saçlarda bulunan nikotin izinin doğrudan şamanlarla veya mezarlara yerleştirilen eşyalar ile mücevherlerle bağlantılı olmadığını belirtti.

Journal of Archaeological Science dergisinin Ekim 2013 sayısında yayımlanacak olan araştırma sonuçları, ‘Atacama’nın San Pedro bölgesinde statü ve zenginlikten bağımsız olarak tütün kullanımının yaygın olduğunu’ anlatacak.

NTVMSNBC

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir Dilimi 450 Kalori!
‘Diyet yaparken pasta yenmez’ düşüncesi, zayıflamaya çalışanların önemli ...
Sigara Kireçlenmeyi Tetikliyor!
Hareket kısıtlaması yaparak yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren eklem ...
AIDS'e Yeni Çözüm:
AIDS'e yol açan HIV virüsüyle mücadelede yeni öneriler var.
 
İnsanlarda Kafa Nakli Mümkün Olabilecek!
Bilim-kurgu filmi değil gerçek!
Tatsız Kokusuz Bir Yaşam Nasıl Yaşanır?
Olimpiyatlarda çifte altın madalya kazanan James Cracknell, geçirdiği ...
Katkısız Ekmek Dönemi Başlıyor!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, ekmekteki yeni düzenlemeye ilişkin ...
 
Canan Karatay Uyardı!
Geliştirdiği ''Karatay Diyeti'' ile tanınan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji ...
Sporun Fazlası Depresyona Neden Oluyor
Aşırı spor yapanlar sadece fiziksel değil, ruh sağlıklarını da riske atıyor.
Diyet Yapanlara "Karpuz-Peynir" Uyarısı
Kilo vermek için, karpuz - peynir ikilisinin çok tüketilmesine dikkat edilmeli.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Tehdit
Demba ba
Chloe Loughnan
survivor
Tarsus
Ersun Yanal
deprem
ygs sonuçları öğren
efsun