E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

MHP'den Başörtü Yasağına Tepki 

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü ile ilgili gerekçeli kararının millet vicdanında rahatsızlığa yol açtığını belirtti.

22.10.2008 - 13:46
MHP den Başörtü Yasağına Tepki

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü ile ilgili gerekçeli kararının millet vicdanında rahatsızlığa yol açtığını belirterek, "Herkes Anayasa'dan kaynaklanan yetkisini millet adına kullanmaktadır. Milleti huzursuz edecek, milletin vicdanında tartışılacak bir yetki kullanımı anayasal sınırları aşan yetki kullanımıdır" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, TBMM'de öğrenci affını düzenleyen kanun tasarısı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Şandır, MHP'nin Milli Eğitim Komisyonu üyesi milletvekilleriyle düzenlediği basın toplantısının sonunda gazetecilerin Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü konusundaki gerekçeli kararına ilişkin sorularını cevapladı. Yargının kararlarına saygı gösterdiklerini belirten Şandır, yargı kararlarının saygı göstermek kaydıyla tartışılabileceğini söyledi. Sürecin tamamlandığını, Anayasa Mahkemesi'nin kararını verdiğini ve gerekçesini de dün gece itibariyle Resmi Gazete'de ilan ettiğini belirten Şandır, gerekçeyi bütünüyle okuduklarını ifade etti.

Şandır şöyle konuştu:
"Bir toplumsal sorunu çözmekle sorumlu olan bir siyasetçi olarak burada açık yüreklilikle birşey söylemek istiyorum. Laiklik, vatandaşlarımızın din ve inanç özgürlüğünün de teminatı olmak mecburiyetindedir. Çünkü din ve inanç özgürlüğü de bir temel insan hakkıdır. Kamu düzeninin korunması, cumhuriyetin değiştirilemez temel niteliklerinin korunması, hepimizin üzerinde bir görevdir ve milletvekili olarak ilk günden bu hususlara bağlı kalacağımıza dair namusumuz ve şerefimiz üzerine yemin ettik. Yargı, yürütme ve yasama tarafından Anayasa'dan kaynaklanan tüm yetkiler, millet adına kullanılmaktadır. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı millet vicdanında rahatsızlığa sebep olacaktır. Başörtüsünden dolayı okuma özgürlüğü elinden alınan çocukların, insanlarımızın dışlanmasına, rejime, hukuka, devlete, toplum düzenine karşı kinlenmesine sebep olacak olan bu kararı faydalı bulmuyoruz. Gerekçede ortaya konular hususlarda da niyet sorgulaması olduğunu düşünüyor ve Anayasa'nın değiştirilemez hükümlerine bir tehdit olduğu tanımlamasını da zorlama bir değerlendirme olarak kabul ediyoruz. Türkiye'de laiklik tehdit ve tehlike altında değildir."

Vatandaşlar için din ve inanç özgürlüğü ne kadar değerliyse laiklik ilkesinin tanzim edici fonksiyonunun da o kadar önemli olduğunu vurgulayan Şandır, yargının Türk milleti adına karar verdiğini, Türk milletinin vicdanını yaralamayan kararların faydalı olacağını ve adalet duygusunu geliştireceğini söyledi. Şandır, "Endişemiz ve korkumuz, yargının bu kararından sonra toplumda inanç değeri üzerinden ayrışma daha da derinleşecektir. Toplumsal huzursuzluklara karşı herkes sorumluluğunun yerine getirmelidir" dedi.

Akşamdan bu yana televizyonları izlediklerini anlatan Şandır, başı açık ve kapalı iki kız çocuğunun üniversite kampüsüne kadar geldiğini, başı kapalı olanın orada başını açarak dersine girdiğini anlattı. Bu kız çocuğunun psikolojisini kamuoyunun takdirine bıraktığını belirten Şandır. Dışlanmış olmaya bir genç insan ruhunun isyan edeceğini ifade eden Şandır, bu insanları başörtüsü üzerinden kimlikleştirerek ayrıştırmanın, bu ayrışmayı Anayasa kararlarıyla derinleştirmenin topluma fayda getirmeyeceğini söyledi. Şandır, başörtüsünün bir siyasi simge olarak Anayasal düzene karşı tehdit olarak kullanılmasına da sonuna kadar karşı olduklarını ifade etti.

Şandır, başörtülü çocukların bir kırgınlık ve kızgınlık içinde olabileceklerine işaret ederek, öğrenci affının gündemde olduğu bugünlerde başörtüsünden dolayı okuma özgürlüğü elinden alınan çocuklara devletin bir atıfet yapması, onları kendisine tehdit ve tehlike olarak görmemesi gerektiğini söyledi. Şandır şunları kaydetti: "Korkular bizi kuşatmasın. Başını örten çocukları bu rejime tehdit olarak görmek rejime de haksızlık olur. Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesi toplum tarafından benimsenmiş ve kurumsallaşmıştır. Korkuların bizi kuşatmasına müsaade etmememiz gerekir."

Kararın gerekçesinde öne sürülen hususların çok tartışılacağını belirten Şandır, siyasetçi olarak kararın gerekçesinde ortaya konulan hususların sorgulanması gerektiği kanaatinde olduğunu belirtti. Şandır, "Yargı Türk milleti adına karar verdiğini unutmamalıdır. Ama bu gerekçede belirtilen hususların, millet vicdanını rahatsız edeceği gibi bir endişem vardır" dedi.

Şandır, bu karardan sonra bir Anayasa değişikliği ihtiyacının ortaya çıkıp çıkmadığı sorusu üzerine Türkiye'yi AK Parti'nin yönettiğine işaret etti. AK Parti'nin bu ülkenin sorunlarını çözmek niyetinde ve gücünde olmadığını gördüklerini belirten Şandır, sürekli olarak Anayasa tartışmaları yaşandığını ancak bir millik mesafe katedilmediğini bildirdi. Muhalefet partisi olarak bir Anayasa değişikliği gündeme getirmelerinin söz konusu olmadığını belirten Şandır, iktidara geldiklerinde bu Anayasa'yı değiştireceklerini belirtti. Şandır, bugün AK Parti'nin Anayasa'yı değiştirmek gibi bir niyeti ve gücünün olmadığının ortaya çıktığını ifade etti.

Şandır, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün 1980 yılında bir Kürt soykırımı yapıldığı yönündeki iddialarının hatırlatılması üzerine bunların deli saçması olduğunu kaydetti. Ahmet Türk ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat'ın bir yemekte neler konuştuklarını topluma anlatmaları gerektiğin belirten Şandır, bu yemekten sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bir kalkışma provasının yaşandığl kadar önemli olduğunu vurgulaını öne sürdü.
Şandır, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın karşı oy yazısının hatırlatılması üzerine Kılıç'ın söylediği hususların çok önemli olduğunu ve dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Şandır, "Herkes Anayasa'dan kaynaklanan yetkisini millet adına kullanmaktadır. Milleti huzursuz edecek, milletin vicdanında tartışılacak bir yetki kullanımı anayasal sınırları aşan yetki kullanımıdır. Herkes bu noktada kendisini sorgulamak mecburiyetindedir" diye konuştu.

(İHA)

 

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
mehmet ak 15 Ekim 2008 Çarşamba 16:30

bay özal, senin yapacak başka işin yok galiba ne dersin. senden hiç bir şey olmaz gölge etme

Yorumu oyla      18      10  
Hasan Tahsin 15 Ekim 2008 Çarşamba 15:39

Buda yeni banker olayları,yeni uzanlar,memurun işbilmesi, batırılan bankalar, bir koyup üzerine beş daha vermek demek olur..

Yorumu oyla      18      10  
erdoğan yalçınkaya 15 Ekim 2008 Çarşamba 15:14

git işine be ağbi kafamı buluyorsun

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DP Genel Başkanı Süleyman Soylu Turktime Genel Merkezi’nde Konuştu: İsmim Emanetçiliğe Sığacak Kadar Küçük Değil!
Turktime Genel Merkezi ziyaret eden Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman ...
TURKTIME'ı Ziyaret Eden Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok İmalı Konuştu!
14 yıldır Keçiören Belediye Başkanlığı görevini yürüten Turgut Altınok ...
MHP'li Ekici : DTP’lilerin Elini Sıktık da Elimize PKK’mı Bulaştı?
MHP kimsenin kurşun askeri değildir… Kimse üzerimizden evcilik oynamasın… ...
 
Turktime'a Konuşan Kutan Bombaladı: Bahçeli'ye Başbakanlık Teklif Ettik ama Kabul Etmedi
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve DSP ...
Ağar Turktime'a Konuştu: Ne Geçmişimi İnkar Ettim, Ne de Değiştim... Düz Ovada Siyaset Söylemi En Milliyetçi Söylemdir
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’dan sonra DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’da ...
Şirin Turktime'a Konuştu: Halk İsterse İdam Gelir
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) Genç Parti idamı geri getirecek ...
 
Gül, 2 Kanunu Onayladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2 kanunu onayladı. Gül, söz konusu iki kanunu ...
SAVCILIK DEVREDE
DTP'li Ahmet Türk'ün çok tartışılan dünkü konuşmasına savcılık el koydu. ...
Kılıçdaroğlu'nun Yeni Hedefi Atalay!
CHP'nin son dönemki yıldızı Kemal Kılıçdaroğlu bu kez İçişleri Bakanı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
rusya
Serdar Ortaç
Kızılyıldız
eyfel kulesi
Kırgızistan
Dilma Rousseff
kardemir karabükspor
Milwaukee Bucks