E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Kürt Açılımını Bahçeli mi Yapacak? RUŞEN ÇAKIR'IN YAZISI...

Önümüzdeki günlerde birilerinin yeni bir “Kürt açılımı” yapmasını bekliyorum. CHP bunu yapabilir mi? Neden olmasın. Ama açıkçası pek sanmıyorum. Ruşen Çakır'ın yazısı.

20.11.2008 - 17:16
Kürt Açılımını Bahçeli mi Yapacak?

Ruşen Çakır - Vatan

Yoksa Kürt açılımını da Bahçeli mi yapacak!

Buna rağmen CHP lideri Deniz Baykal’ın bazı türbanlı ve hatta çarşaflı kadınları partiye üye kaydetmesi beni fazla heyecanlandırmadı. Çünkü bunun bir “açılım”dan ziyade bir “seçim manevrası” olduğunu, CHP ve Baykal’ın buradan hareketle laikliğin daha özgürlükçü bir yorumuna doğru evrileceklerini, en azından üniversitelerdeki türban yasağına karşı çıkma noktasına varacaklarını sanmıyorum.

Yine de bu fazlasıyla sembolik ve yetersiz adımın bazı hayırlara vesile olduğunu da kabul etmek lazım. Her şey bir yana CHP tabanı ve tavanında bir tartışma başladı ve örtülülere “öcü” gibi bakanların sanıldığı kadar kalabalık ve etkili olmadıklarını öğrenmiş olduk. Muhafazakâr çevrelerde de benzer bir tartışma yaşandığını ve buralarda iki karşıt eğilimin boy verdiğini de memnuniyetle gözlemliyoruz: Kimileri, iflah olmaz bir CHP ve Baykal muhalifliğiyle olup bitenleri tamamen bir göz boyamaca olarak mahkum ederken, hatırı sayılır miktarda kişi de Baykal’ın adımını “herşeye rağmen” alkışlıyorlar.

Şaşırtıcı derecede ilginç bir şekilde seyreden bu yoğun tartışma bizlere birçok şeyi birden gösteriyor:

1 Başörtüsü ülkenin en önde gelen sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Ve kangren olmuş bu sorunun çözümü ancak CHP ve ona oy veren kesimlerin mutabık kalacağı bir formülle mümkün olabilir.

2 Dört koldan ve içerden bütün eleştirilere rağmen CHP ve lideri Baykal’ın Türk siyasi hayatındaki özgül ağırlığı asla yok sayılamaz.

3 Bazı kişi ve çevreler, ki bunlara muhafazakâr bilinenler de dahil olabilir, özellikle kapatma davasıyla birlikte dinamizmini yitiren, geçmişteki reformcu çizgisinden hayli uzaklaşan AKP ile aralarında mesafe koymak istiyor ve CHP dahil diğer alternatiflere kulak kabartıyorlar.

Bahçeli’nin Alevi açılımı

Buradan MHP lideri Bahçeli’nin önceki günkü “Alevi açılımı”na atlayabiliriz. Bahçeli’nin bu çıkışı, MHP’nin, iyice durağanlaşan siyasi hayatımızda, yerinde ve etkili çıkışlarla bir dalgalanma yaratabileceğini kanıtladı. Aslında Bahçeli’nin AKP ve CHP’den rol çaldığını söyleyebiliriz. Şöyle ki, AKP hükümeti “Sünnici reflekslerinden” arınıp birkaç jest yapsa, örneğin cemevlerinin elektrik ve su masraflarını üstlense, zorunlu din derslerini kaldırmaya yönelik inandırıcı bazı çıkışlar yapsa Alevilerin gönlünü büyük ölçüde kazanabilirdi. Benzer şekilde CHP de Alevilerin taleplerini güçlü bir şekilde sahiplense, örneğin Baykal Ankara’daki mitinge katılsa eski dostların arası kolaylıkla düzelebilirdi.

Her iki parti de korku ve vehimlerinin esiri olunca MHP fırsatı değerlendirdi ve Alevi sorununun kalıcı çözümü için inandırıcı ve kapsamlı bir çerçeve sunarak inisiyatifi ele aldı. Artık bu aşamadan sonra MHP’yi dışlayarak Alevi sorununu tartışmak mümkün ve ahlaki açıdan da doğru olmayacaktır.

Erdoğan şaşırtabilir

Geriye Türkiye’nin en sahici ve en yakıcı konusu, Kürt sorunu kalıyor. Tablo ortada: Bir ara Irak Kürtlerine sempatik yaklaşan CHP ve Baykal yine bu konuda sessizleşti ve soruna esas olarak “terör” açısından bakıyor. AKP de sorunun güvenlik ve sosyo-ekonomik yönleri dışına çıkmamaya özen gösteriyor. Öyle ki Erdoğan yakın zamana kadar kendisini destekleyen liberal çevreler tarafından “TSK’nın güdümüne girmek”le, “Bushlaşmak” veya “Çillerleşmek”le suçlanıyor. DTP’nin pozisyonu da ortada.

Dolayısıyla önümüzdeki günlerde birilerinin yeni bir “Kürt açılımı” yapmasını bekliyorum. CHP bunu yapabilir mi? Neden olmasın. Ama açıkçası pek sanmıyorum.

AKP tekrar 2005’deki çizgisine döner mi? Bazıları umudunu tamamen kesmiş durumda ancak ben Başbakan Erdoğan’ın her an şaşırtıcı bir çıkış, hatta çıkışlar yapabileceğine, hadi daha iddialı konuşayım, yapacağına inanıyorum.

Ya MHP? Dünkü yazımı, “Keşke Bahçeli benzer bir açılımı Kürt sorunu konusunda da yapsa” diye bitirmiştim. MHP çevrelerinden edindiğim bilgiye göre Bahçeli sahiden böyle bir hazırlık içindeymiş. Merakla bekliyorum, bekliyoruz.

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Hasan Tahsin 13 Kasım 2008 Perşembe 23:21

Tuğkan bey bu habere ne söyliyeceksiniz? Avrupa Ermeni Federasyonunun Almanyada yaptığı toplantıya DTP li Milletvekilleri katıldı.Toplantıda alınan kararlar.1-DTP lilerde Ermenilerle birlikte hareket etme kararı aldı.2-Atatürk Dersimde yaptığı soykırım dolaysı ile yargılanmalı.3-Doğu Anadolu"Batı Ermenistandır" kararı uygulamaya konulacaktır.4...9.. diye devam ediyor.BENİM BU ADAMLAR ERMENİ DÖNMESİDİR DİYE Yıllardır savunduğum teze uyuyormu?Sizin itirazınız vardı. Bir görüş bildirin lütfen.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DP Genel Başkanı Süleyman Soylu Turktime Genel Merkezi’nde Konuştu: İsmim Emanetçiliğe Sığacak Kadar Küçük Değil!
Turktime Genel Merkezi ziyaret eden Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman ...
TURKTIME'ı Ziyaret Eden Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok İmalı Konuştu!
14 yıldır Keçiören Belediye Başkanlığı görevini yürüten Turgut Altınok ...
MHP'li Ekici : DTP’lilerin Elini Sıktık da Elimize PKK’mı Bulaştı?
MHP kimsenin kurşun askeri değildir… Kimse üzerimizden evcilik oynamasın… ...
 
Turktime'a Konuşan Kutan Bombaladı: Bahçeli'ye Başbakanlık Teklif Ettik ama Kabul Etmedi
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve DSP ...
Ağar Turktime'a Konuştu: Ne Geçmişimi İnkar Ettim, Ne de Değiştim... Düz Ovada Siyaset Söylemi En Milliyetçi Söylemdir
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’dan sonra DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’da ...
Şirin Turktime'a Konuştu: Halk İsterse İdam Gelir
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) Genç Parti idamı geri getirecek ...
 
EFSANE KOMUTAN DA BAYKAL'I ELEŞTİRDİ: ÇARŞAF KARA BİR ÖRTÜ ERKEKLER DE GİYİYOR!
Hak ve Eşitlik Partisi Genel Başkanı Osman Pamukoğlu, çarşaf giymenin ...
Baykal'dan Muhabire Espri
CHP Genel Başkanı Baykalmuhabire,Sürgündeki Başbakanlık Muhabirleri Derneğini ...
Pamukoğlu:İşte 2.5 Ayda Geldiğimiz Yer
Hak ve Eşitlik Partisi Genel Başkanı Osman Pamukoğlu, 2,5 aylık bir siyasi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
abd
ÖSYM
Gaziantepspor
Türkmenistan
İsrail
nato
Kocan Kadar Konuş
Murat Yıldırım
Ankara