Anket, Rumlar'ın, Türklere genelde bakışını, birlikte yaşamaktan neden korktuklarını, ortak gelecek konusundaki endişelerini ve çözüm çabalarını giderek daha boş bulduklarını ortaya koyuyor.
Rum kesiminin etkin gazetelerinden Politis, anket sonuçlarını değerlendirirken ‘Kıbrıslı Türkler'le Geçmişteki Düşmanlık Kıbrıslı Rumlar'ı Korkutuyor- Çözümden En İyimser Olanlar Baflılar' başlığıyla şunları yazdı:
KIBRISLI RUMLAR ÇÖZÜM KONUSUNDA KÖTÜMSER
Kıbrıslı Rumlar Kıbrıs sorununun çözüm perspektifi konusunda kötümser görünmeye devam ediyor, çünkü son dört yıl içerisinde yüzde 81- 88 arasında dalgalanan orandaki Rum çok yakında çözüm görmüyor.
ÇÖZÜM OLACAĞININ DÜŞÜNENLER SADECE YÜZDE 15
2002'de çok yakında çözüm olacağını düşünen kişi oranı yüzde 45’ti ancak bu yıllar içerisinde azaldı ve 2006’da yüzde 9’a düştü. Bu oran 2007’de yüzde 11’e ve 2008’de yüzde 15’e yükseldi.
EN İYİMSER BAFLILAR
Çözüm konusunda en iyimser olanlar yüzde 23 ile Baf kazası sakinleridir. Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması halinde Kıbrıslı Türkler'le birlikte yaşama konusunda da kötümser görünüyor.
BİRLİKTE YAŞAMANIN KOLAY OLACAĞINI DÜŞÜNENLER AZALDI
Bu yılki Kıbrıs Barometresi'nde (2008) görüşü sorulanlardan; birlikte yaşamanın kolay olacağını düşünenlerin oranında düşüş gözlemlendi; çünkü görüşü sorulan 4 kişiden 2’si (yüzde 41) bu görüşü paylaştı. Oysa geçen yıl bu görüşte olanların oranı yüzde 55’ti.
TÜRKLERLE BİRLİKTE YAŞAMANIN ZOR OLACAĞINI DÜŞÜNENLER YÜZDE 56
Kıbrıslı Türklerle birlikte yaşamanın zor olacağını düşünenlerin oranı 2006’da yüzde 16 iken son yoklamada yüzde 56’ya fırladı.
RUMLAR'IN EN BÜYÜK KORKUSU
Kıbrıs Barometresi’ne göre Kıbrıslı Türklerle ortak gelecek konusunda hakim olan en büyük korku; geçmişteki anlaşmazlık/düşmanlık olmaya devam ediyor.
Görüşü sorulanların yüzde 36’sı geçmişteki düşmanlık nedeniyle Kıbrıslı Türkler'le birlikte yaşamaktan korktuğunu söyledi.
KÜLTÜR FARKINDAN DA KORKUYORLAR
Kıbrıslı Rumlar’ı en çok endişelendiren ikinci şey ise yüzde 13 ile iki toplum arasındaki kültür ve anlayış farkından dolayı Kıbrıslı Türklerle bir arada yaşamda ortaya çıkacak sorunlardır.
Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinden yana görüş belirtenlerin oranı 2006’da yüzde 11 iken son yoklamada yüzde 15’e yükseldi.
Gazete, RAI Consultants’ın araştırmasına göre, Türkiye-AB imtiyazlı ortaklığını en çok kadınlar (yüzde 78), 18-34 yaş aralığındaki kişiler (yüzde 80), 35-44 yaş aralığında olanlar (yüzde 75) ve 45-54 yaş aralığında olanların (yüzde 74) destekldiğini aktardı. Yazıda şöyle devam edildi:
TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE YAKLAŞIMLARI
“Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı bazı yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde Kıbrıs’ın Türkiye’nin üyelik müzakerelerini veto etmesi gerekip gerekmediği sorusunun yöneltildiği kişilerin yüzde 87’si Kıbrıs’ın veto kullanması gerektiği görüşünü belirtti. Bu görüşe yalnız; fikri sorulanların yüzde 10’u karşı çıktı, yüzde 4’ü ise görüş belirtmek istemedi. Kıbrıs Cumhuriyeti’nce veto kullanılması görüşünü destekleyenlerin yüzde 92’si 35-44 yaş grubunda; yüzde 11’i 18-34 yaş grubunda olan kişilerdir.”
RUM KURUMLARININ DURUMU
Gazete ‘Kıbrıslıların yüzde 80’i Ülkenin Kurumlar Krizi Yaşamakta Olduğuna İnanıyor - Aile-Polis Sallanıyor' başlığıyla yansıttığı haberinde, en büyük krizi aile kurumunun yaşamakta olduğunu, geçen yılki ‘Kıbrıs-Barometresi'nde aile kurumundaki kriz yüzde 29 ile ifade edilirken bu yıl bu oranın yüzde 35 olarak gerçekleştiğini yazdı.
AİLE VE POLİS KURUMU KRİZDE
Gazeteye göre, krizde bulunan ikinci kurumun yüzde 29’la Rum polisi; üçüncü kurumun yüzde 13’le devlet mekanizması ve dördüncü sırayı da siyasi liderliğin aldığı ortaya çıktı. Araştırmada görüşü sorulanların yüzde 8’i Rum Ortodoks Kilisesi kurumunun krizde olduğu görüşünü ortaya koyarken, 2000 yılında yapılan araştırmada bu oran yüzde 66 olarak belirlenmişti. Rum toplumu içerisinde en büyük endişe kaynaklarından birinin de uyuşturucu sorunu olduğu ortaya çıktı. Görüşüne başvurulanların yüzde 76’sı uyuşturucu sorununun bugün çok büyük bir sorun olduğunu söyledi.
ASKERLİK KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYORLAR
Ankete katılanlara RMMO’nun reorganizasyonu ve askerlik süresiyle ilgili sorular da yöneltildi. Yüzde 74’ü RMMO’nun yeniden organize edilmesinden ve askerlik görevinin 19 aya indirilmesinden yana görüş belirtti.
Bu soruya yanıt verenlerin 4/5’i yılda iki kez yoklama yapılmasını istedi. RMMO’nun reorganizasyonuna ve askerlik süresinin kısaltılmasına karşı olduğunu söyleyenlerin yüzde 30’u; “işgal altında olması; yüzde14’ü asker sayısının yeterli olmaması; yüzde 13’ü “Türklerin sürekli silahlanması ve yüzde 12’si de “incelenmiş bir önlem olmadığıö gerekçesini gösterdi.
Güney Kıbrıs’ın AB’ye üyeliğiyle ilgili görüşleri de sorulan Rumların yüzde 64’ü üyeliğin Güney Kıbrıs’a az veya çok fayda sağladığı görüşünü belirtirken; yüzde 21’i üyeliğin zarar getirdiğini söyledi. AB üyeliğinin fayda sağladığı düşünülen iki ana konu yüzde 32 ile ekonomik kalkınma ve yüzde 21 ile “milli davaö; zarar getirdiği düşünülen iki ana konu ise yüzde 29’la ekonomi ve yüzde 8 ile yabancı uyrukluların Güney’e akması olarak belirlendi. (hürriyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...