E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Kavga Artık kapalı Kapılar Ardında! Meclis Canlı Yayına Kapanıyor

TBMM İçtüzük değişikliği için oluşturulan “Uzlaşı Komisyonu” çalışmalarını tamamladı. İçtüzükte yapılması öngörülen değişiklikler için taslak metin son şeklini aldı.

1.02.2009 - 12:39
Kavga Artık kapalı Kapılar Ardında!

TBMM İçtüzük değişikliği için oluşturulan “Uzlaşı Komisyonu” çalışmalarını tamamladı. İçtüzükte yapılması öngörülen değişiklikler için taslak metin son şeklini aldı. Yasama çalışmalarını yeniden düzenleyen taslakta, yasama çalışmaları konusunda iktidarın, denetim konusunda ise muhalefetin olanakları genişletiliyor. Taslak, TBMM Genel Kurulu tarafından da aynen benimsenirse, Kanun Tasarılarının genel kuruldaki görüşme süresini Danışma Kurulu belirleyecek. Meclis TV’nin TBMM Genel Kurulu'ndan yaptığı canlı yayınları kaldırılacak.
TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın çabalarıyla oluşturulan ilk uzlaşma komisyonu, içtüzükte yapılması öngörülen değişikliklerle ilgili çalışmalar taslak metin haline getirildi. Meclis`te grubu bulunan 4 siyasi parti AKP, CHP, MHP ve DTP`den 1`er üyenin katılımıyla oluşturulan komisyon bugüne kadar 7 ülkenin (İspanya, İtalya, Macaristan, Danimarka, İngiltere, Almanya, Belçika ve Fransa’nın) parlamento içtüzüklerinden, Meclis eski Başkanı Bülent Arınç, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun 22. Dönem’de hazırladıkları “içtüzük” değişiklik tekliflerinden de büyük ölçüde yararlanıldı.
İçtüzükte en son kapsamlı bir değişikliğin yapıldığı 1973 yılından sonra Meclis`te bulunan eski ve deneyimli siyasetçilerin desteği istendi görüşleri alındı. Teknik anlamda akademisyenlerin görüşlerine de başvuruldu. Komisyon ayrıca TBMM eski başkanlarını, eski genel sekreterlerini, bazı akademisyenleri dinledi.

-MACARİSTAN-İTALYA- İSPANYA MODELİ-

Komisyon, ülkelerin içtüzükleri ile ilgili incelemelerinin ardından Macaristan, İtalya ve İspanya’ya düzenledikleri gezinin ardından taslak metine son şekli verildi. Uzlaşı Komisyon üyeleri AKP’den Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, CHP’den İstanbul Milletvekili Ali Topuz, MHP’den İsparta Milletvekili Nevzat Korkmaz ve DTP’den Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ile TBMM Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü’nden iki uzmanın son şeklini verdiği taslak metinde pek çok değişikliğe de imza atılıyor.
Taslak metinde ülkelerin özellikle Macaristan İtalya ve İspanya’nın parlamentolarının içtüzüğünün örnek alınması benimsendi.
36 yıl aradan sonra ilk kez köklü bir değişikliğin yapıldığı; TBMM İçtüzüğü düzenlemesinde; parlamentonun hantal çalışma yapısının modern hale getirilerek yasama çalışmalarına hız kazandırılması benimsendi. Yapılan İçtüzük değişikliği ile daha modern, pratik İçtüzüğün anayasayla çelişen maddeleri de ayıklanarak gerekli düzeltmeler yapıldı.

İKTİDARA YASAMA, MUHALEFETE DENETİM YETKİSİ GELİYOR-

Yasama faaliyetlerini büyük ölçüde değiştiren içtüzük düzenlemesinde; iktidar partisine yasama faaliyetleri konusunda tam yetki verilirken, muhalefete hükümeti denetleme yetkisi artırılıyor. Bu çerçevede TBMM’deki komisyonlarada her türlü denetim yetkisi getiriliyor. Komisyonlara, hükümet temsilcisi ve uzmanlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de çağrılacak. Komisyonlar, gündemiyle ilgili sivil toplum kuruluşlarından yazılı veya sözlü görüş isteyebilecekler.
Dış denetim raporlarına ilişkin inceleme sonuçları, Başbakanlık tarafından TBMM Genel Kurulunun bilgisine sunulacak.
Bütçe kesin hesap ve faaliyet raporlarının görüşülmesi de yeni esaslara bağlanıyor.
Buna göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerini, kesin hesaplarını ve faaliyet raporlarını ilgili komisyonlara, mahalli idarelerin genel faaliyet raporunu ise İçişleri Komisyonuna gönderecek. Komisyonlar, bütçeler ve kesin hesaplarla ilgili görüşlerini iki ayrı rapor halinde kendilerine havale tarihinden itibaren 10 gün içinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna iletecek.
Kanunlar TBMM Genel Kurulu gündemine gelmeden önce, komisyonlarda tüm detaylarıyla ele alınacak. Kanunlar komisyonlarda olgunlaştırılacak.

KONUŞMA SÜRESİNİ DANIŞMA KURULU BELİRLEYECEK-

Yasama faaliyetlerinin daha verimli ve hızla yasalaşması için; TBMM Genel Kurul çalışmaları da yeniden düzenleniyor. Kanunların Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında tasarı ya da yasa teklifinin geneli üzerinde konuşulacak. Her yasanın Genel Kurul’daki görüşme sürelerini Danışma Kurulu belirleyecek. Danışma Kurulu’nda mutabakat esas alınacak. Bu çerçevede iktidar partisi istediği gibi Genel Kurul gündemini “Grup Önersi” şeklinde değiştiremeyecek. Genel Kurul’da zaman kaybı olmaması için Meclis kararları (genel evrak) okunmayacak.
Genel Kurul’daki oylamalara da çeki düzen getiriliyor. Açık-gizli ve işaret şeklinde yapılan oylamalar da yeniden düzenleniyor.
Milletvekilleri kürsüde sembolik olarak konuşacak, ancak milletvekili Genel Kurul’da oturduğu yerden söz alabilecek. Milletvekillerinin Genel Kurul’da sözlü sorularına, kabine üyeleri aynı süre oranında yanıt verebilecek. Milletvekilleri kürsüden çok oturduğu yerden konuşabilecek.

MECLİS TV’NİN CANLI YAYINLARINA SINIRLAMA GELİYOR-

Meclis İçtüzük değişikliğinde yapılan en önemli düzenleme ise Meclis TV yayınlarına getiriliyor. TBMM Genel Kurul çalışmaları, bundan böyle olağanüstü görüşmelerin dışında canlı yayınlanmayacak. Genel Kurul çalışmaları milletvekillerinin gündemle ilgili görüş ve eleştirileri daha sonra gün içinde banttan yayın yapacak. Milletvekillerinin Meclis içindeki tüm faaliyetleri de Meclis TV’den yayınlanabilecek.
İçtüzük ile ilgili taslak metin ilk önce Meclis’te grubu bulunan siyasi parti liderlerine sunulacak. Ardından parti gruplarının görüş ve eleştirileri alınacak.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Abdüllatif Şener Turktime'a Konuştu: Herkesin Etnik Kökeni Tartışılmalı!
Ak Parti’nin kurucularından olan ancak yollarını ayırarak yeni bir oluşum ...
DP Genel Başkanı Süleyman Soylu Turktime Genel Merkezi’nde Konuştu: İsmim Emanetçiliğe Sığacak Kadar Küçük Değil!
Turktime Genel Merkezi ziyaret eden Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman ...
TURKTIME'ı Ziyaret Eden Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok İmalı Konuştu!
14 yıldır Keçiören Belediye Başkanlığı görevini yürüten Turgut Altınok ...
 
MHP'li Ekici : DTP’lilerin Elini Sıktık da Elimize PKK’mı Bulaştı?
MHP kimsenin kurşun askeri değildir… Kimse üzerimizden evcilik oynamasın… ...
Turktime'a Konuşan Kutan Bombaladı: Bahçeli'ye Başbakanlık Teklif Ettik ama Kabul Etmedi
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve DSP ...
Ağar Turktime'a Konuştu: Ne Geçmişimi İnkar Ettim, Ne de Değiştim... Düz Ovada Siyaset Söylemi En Milliyetçi Söylemdir
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’dan sonra DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’da ...
 
Şirin Turktime'a Konuştu: Halk İsterse İdam Gelir
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) Genç Parti idamı geri getirecek ...
Tüm Dünya Bu Olayı Konuşuyor...
Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta yaptığı çıkışı üç gündür tüm dünya konuşurken, ...
"Erdoğan’ı Tebrik Eder Kutlarım"
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Başbakan Recep Tayyip ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ÖSYM
Sağlık
Suudi Arabistan
İstanbul Başakşehir
uzaktan çalışma
Çanakkale Savaşı
Anayasa
Nizhny Novgorod
İnternet