11 Mart'taki deprem ve tsunaminin büyük hasar verdiği Japonya'da felaket senaryoları gerçek oldu. Nükleer Güvenlik Kurumu, Fukuşima nükleer santralındaki sızıntının tehlike derecesini en üst seviyeye çıkardı. Kurumdan yapılan açıklamada, felaket düzeyinin, Çernobil felaketiyle aynı seviye olan Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 7'ye yükseldiği belirtildi. Fukuşima'daki kazanın başından bu yana sızan radyasyonun, Çernobil'de 1986'da ölçülenin sadece yüzde 10'u olduğu belirtilirken, insan sağlığını ve çevreyi etkileyen radyoaktif maddelerin sızmaya devam ettiği kaydedildi. Çevrede yapılan iyot ve sezyum ölçümlerine dayanılarak bu kararın verildiğini belirten kurum, bu seviyenin 'geçici' olduğunu, felaket düzeyini en üst seviyeye çıkarma konusundaki nihai kararınsa uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından daha sonra verileceğini açıkladı.
Normal yaşama dönün
Japonya Başbakanı Naoto Kan, Fukuşima nükleer santralında 'istikrarın adım adım' sağlandığını ve radyasyon sızıntısının azaldığını bildirdi. Vatandaşların sağlığının hükümetin karar almasında baş etken olduğunu söyleyen Kan, Japon halkını normal yaşama dönmeye çağırdı.
Artçı depremler iş bıraktırdı
11 Mart'taki depremin yaralarını sarmaya çalışan Japonya, iki gün içinde 6,6; 6,4 ve 6 büyüklüğünde 3 depremle sallandı. Japon Meteoroloji Ajansı, artçı depremlerin başkent Tokyo'da da hissedildiğini belirtti. Tsunami alarmı verilmezken, herhangi bir can ve mal kaybı olmadı. Artçı depremlerin Fukuşima bölgesinde meydana gelmesi üzerine bölgedeki iki nükleer enerji santralında görevli işçi ve mühendislerin tahliye edilmesi talimatı verildi.
CHP'li Sevinç Çernobil kurbanı mı?
Japonya'daki depremin yaydığı radyasyonu önleme çalışmaları sürerken, CHP'nin Brüksel Temsilcisi Kader Sevinç'ten Çernobil faciasını hatırlatan bir açıklama geldi. Sevinç, troid bölgesinde tümor teşhis edildiğini ve ameliyatı da içeren bir tedavi sürecinde olduğunu bildirdi. Sevinç, facebooktaki yazısında, 'Çernobil nükleer santralınıın patlaması sonrası radyoaktivitenin olumsuz etkilerine başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere ülkemizdeki toplumun geniş bir kesimi maruz kalmıştır' dedi. Sevinç, Samsun'da öğrenciyken dağıtılan fındık ve sütleri hatırlayınca sürekli içinin sızladığını kaydetti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...