Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla tutuklanan Erhan Tuncel’in ve beraberindekilere ilişkin bilgiler ve yapılanlar istihbaratı karıştırdı. Olaya ilişkin İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen 2 Mülkiye Başmüfettişi, 1 Jandarma Müfettişi ve 1 Polis Başmüfettişi inceleme ve soruşturmalarına devam ederken, bilgilerin basında yer alması, Telekulak Skandalı’ndan sonra ilk defa İstihbarat Daire Başkanlığı’nı sarstı.
İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in görevden alınmasını haksız bulan bazı istihbaratçılar, “Takipli ve muhbirli bir gruba ilişkin işlem yapmaması çok normal. İstihbaratçı grup içindeki muhbirin deşifre edilmemesi için hedefi aleni korumaya alamaz” diyerek “İstanbul’a binlerce aynı yönde istihbarat geliyor.
Yüzde 90’ı da boş çıkıyor. Trabzon Emniyeti ve İstihbarat Daire Başkanlığı’nın muhbirle ilişkinin kesildiğinden İstanbul’u haber vermemesi büyük bir hata.
Kaldı ki olayla ilgili istihbaratın F3 (teyit edilmiş kesinleşmiş) ve F4 (eyleme dönüşecek yada operasyon aşamasındaki istihbarat) raporlarını da bildirmemişler. Belki böyle bir şey bildirilse, grubun hedefi olan kişiye ilişkin daha detaylı çalışılabilirdi” dediler.
İSTİHBARATÇILAR: KILIÇLAR ÇEKİLDİ
Olayla ilgili bilgilerin bulunduğu C Şube (İrticai örgütler ve azınlıklar) ile KOM Şube’sindeki (Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele) tüm evrakların güvenliği isteyen İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, İKK’ya da (İstihbarata Karşı Koyma Şubesi) sızan bilgilerin kaynağının bulunması için emir verdi.
Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki istihbaratçılar, gelişmeleri gruplar arasındaki çekişme olarak değerlendirerek, “Kılıçlar çekildi. Herkes eteğindeki taşları dökecek. Olay çok ilginç gelişmelere gebe gözüküyor” dediler.
F’Lİ KODLAR
Öte yandan İstihbarat Daire Başkanlığı’nda çeşitli konulara ilişkin hazırlanan raporlarda F kodu kullanılıyor. F1-F2-F3-F4 kodlarından oluşan raporlar, kişi yada grupların tehlike boyutuyla ilgili de bilgi veriyor. F1 ön istihbarat, F2 güvenilir kaynağa dayanan istihbarat, F3 teyit edilmiş kesinleşmiş istihbarat, F4 ise eyleme dönüşecek yada operasyon aşamasındaki istihbarat olarak değerlendiriliyor.
ANKA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...