İsraİl'e yönelik dünyadan yükselen tepkiler şöyle: Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nda kriz masası oluşturuldu: 'Bu derecede şiddet haklı gösterilemez'' tepkisini verdi.
l Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen 'Bu kadar kişinin ölmesinden büyük şaşkınlık duydum. Açık bir soruşturma başlatılmasını istiyoruz' dedi.
l İngİltere Dışişleri Bakanı William Hague, İsrail'e 'itidalli davranması ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesi' çağrısı yaptı.
l İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, saldırının, 'İsrail'in Gazze'yi yasadışı biçimde ablukaya almasının sonucu olduğunu' söyledi.
l İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, saldırıyı 'çok ciddi ve kabul edilemez'' olarak nitelendirdi. İsveç Sol Parti'den yayımlanan kınamada ''İsrail hükümeti, kendi tarih kitaplarını kanla yazıyor'' ifadesini kullanıldı.
l Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle olayın kapsamlı bir şekilde araştırılmasını istedi.
l İtalya Dışişleri Bakanlığı, 'Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı.'
l Belçİka Dışişleri Bakanı Steven Vaneckere: 'İsrail'in müdahalesi oldukça orantısız bir saldırı.'
l MIsIr Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Lübnan Başbakanı
Saad Hariri, İsrail saldırısını kınadılar.
l Rusya Dışişleri Bakanlığı: 'Bu olayı aynı zamanda, Gazze Şeridi'ne yönelik ablukanın acil olarak kaldırılması için gerçek adımların bir an önce atılması
gerektiğinin ispatı olarak görmekteyiz'
l Çin Dışişleri Bakanlığı: 'Ciddi kayıplara yol açan saldırıdan şok olduk. Kınıyoruz.'
l Afrİka Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ve Körfez İşbirliği Konseyi saldırıyı kınadı ve soruşturma açılmasını istedi.
l Arap BİrlİĞİ saldırının ardından ortak bir Arap tutumu benimsemek için bugün Kahire'de toplanacak.
AB'den kınama
AB'nin 27 üyesi İsrail'in sivillere yönelik saldırısını kınadıklarını duyurdu. AB Dönem Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, konu ile ilgili kapsamlı ve tarafsız bir araştırma yapılması önemi vurgulandı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi. Başmüzakereci Egemen Bağış ise, 'AB kendisi soruşturma açmalı' diyerek Ashton'a tepki gösterdi.
Gazze icin sokaklara döküldüler
İsrail'in uluslararası sularda sivillere operasyon düzenlemesi dünyanın dört bir yanında sokaklarda protesto edildi. Almanya, Ürdün, Mısır, Bosna, Lübnan, Yunanistan, Beyrut, Belçika, Fransa, Irak, Libya, İran, Pakistan ve İngiltere'de binlerce kişi sokaklara döküldü. 'İsrail'e ölüm', 'Teslim olmayacağız' ve 'Gazze'ye ablukaya son' diye slogan atan göstericiler, İsrail büyükelçiliklerine yürüdü. İran'ın başkenti Tahran'da da BM Temsilciliği önünde toplanan protestocular ise 'İsrail'e ölüm' sloganları attı. Göstericiler, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın fotoğraflarını yırttı.
Netanyahu hükümeti, uçurumdan sarktı
-El Pais: Kendilerini belki sadece bıçak ve sopalarla savunan siviller ile eşit olmayan bir çatışma yaşandı. Daha önce yapılan uyarılar bir bahane olamaz. İsrailli askeri kaynakların dediği gibi gemilerde bir iki tabanca olsa bile bu bahane olamaz. İsrail her şeyi kötü yaptı. Netanyahu Hükümeti, uçurumdan sarktı'.
-CNN International: Bir zamanlar bölgede yakın stratejik ilişki içindeki Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin son yıllarda büyük zarar gördüğü, bu olayın da iki ülkeyi daha fazla gerebileceği' yorumunu yaptı.
-CBS: İsrail ordu sözcüsünün, 'Gemilere binen askerlerin silah kullanımını da içeren şiddetle karşılaştığı ve bunun İsrail askerlerini güç kullanmaya zorladığı' yönündeki iddiasını aktardı.
-BBC: İngiliz televizyon kanalının 'İsrailli komandoları, Gazze'ye yardım taşıyan gemilere fırtına gibi girerken 10'dan fazla kişi öldürüldü' dediği haberde 'Silahlı güçler, gece sırasında gemilere indi ve gemilerde bulunan 600 kadar protestocu ile çatıştı' ifadesi kullanıldı.
-Haaretz: 'Gazze gemilerine kanlı saldırıyla birlikte Ankara ile yaşanan 'koltuk krizi'nin çok önemsiz gibi göründüğünü belirterek, 'Yeni krizin ilişkilerin tümüyle kopmasına yol açması muhtemel' diye yazdı. Gazete, 'Pazartesi itibariyle geçici sonuçlar: Türkler için kesin zafer' yorumunu yaptı.
Gerçekler erken ortaya çıkmalı
ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 15 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptı ve 'Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırıyla ilgili tüm gerçeklerin mümkün olduğu kadar erken öğrenilmesi önemli' dedi.
Orantısız güç kullanıldı
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'in sivillere yönelik orantısız güç kullanmasını kınadı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan açıklamada, 'Trajediye neyin yol açtığının derhal açığa çıkması istendindi.'
Katilleri desteklemeyin
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad: 'Saldırı gücün değil, zaafın göstergesidir. Profesyonel katilleri desteklemeye devam ederseniz, bölge halkları gününüzü karartmakla kalmayacak, tüm kapıları yüzünüze kapatacak.'
Saldırı karşısında şoke olum
OrtaDoĞu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, 'Şoke oldum. Gazze halkına daha iyi bir şekilde yardım etme ve şu anki durum gibi trajediden kaçınmaya ihtiyacımız olduğu yönündeki görüşümü bir kez daha dile getiriyorum' dedi.(akşam)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |