Pek çok konuda görüş beyan eden Yalçındağ'ın çalışanın hak ve ücretlerine hiç değinmediğini belirten Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, TÜSİAD'ın sadece kendi isteklerini dikte ettiğini, çalıştırdıkları işçinin hak ve çıkarlarını koruyacak şeyleri de söylemek zorunda olduklarını söyledi. Adil ücret kavramı ve sendikal haklar konusunda taleplerde bulunmayan Yalçındağ'ın önceki gün yaptığı açıklamaları 'talihsizlik' olarak nitelendiren Kılıç şu uyarıda bulundu: "Önümüzdeki dönemde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmak istemiyorsak, birliğimizi, dirliğimizi iyi anlayıp korumamız gerekir." Demiryol-İş Sendikası Başkanı Ergün Atalay da cumhurbaşkanlığı tartışmalarıyla geçen 1,5 senelik sürede Türkiye'nin değer kaybettiğine işaret ederek, yeni krizler çıkarılmasının kimseye fayda sağlamayacağını kaydetti. 22 Temmuz seçimlerinde sandıktan çıkan sonuçların istikrar ve sağduyu mesajı verdiğini yineleyen Atalay, "Krizden toplumun her kesimi rahatsız oldu. 60. hükümet yoluna safi devam ederse işsizlik de çözülür, terör de biter, fakirlik de." değerlendirmesinde bulundu.
Bu arada TÜSİAD Başkanı Yalçındağ'ın eleştirileri bazı üyeleri tarafından kabul görmedi. Yalçındağ'ın açıklamalarının dernek üyelerinin tamamının görüşlerini yansıtmadığı ifade edildi. TÜSİAD üyeliğinin yanı sıra Kayseri Sanayi Odası başkanlığı görevini de yapan Mustafa Boydak, açıklamalara katılmadığını söyledi. İşadamı Boydak, "Sayın başkanın açıklamalarına katılmıyorum. Biz kabineyi iyi buluyoruz. Meclis'te Anayasa reformu ittifakla olur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) buna yönelik açıklamaları var. Eğer ortada bir yanlışlık varsa düzeltilir." ifadelerini kullandı. Adının açıklanmasını istemeyen bir başka TÜSİAD üyesi ise Başkan Yalçındağ'ın açıklamalarının perde arkasının bir hafta içerisinde netlik kazanacağını söyledi. Aynı üye, "Birkaç gün bekleyelim hep birlikte sonuçlarını görürüz." dedi. Hak-İş Başkanı Salim Uslu ise açıklamaları 'tutarsız' olarak niteledi. TÜSİAD'ın geçmişte Profesör Bülent Tanör'e sivil anayasa çalışması hazırlattığına işaret eden Uslu, gelen tepkiler karşısında ne demokrasi raporuna ne de Tanör'e sahip çıktıklarını ifade etti. Patronlar kulübünü toplumun hassasiyetlerini yok saymakla suçlayan Uslu, "27 Nisan bildirisi karşısında net bir tavır ortaya koymayan bu kuruluşun demokrasi talep etmesini inandırıcı bulmuyorum." diye konuştu. Diyanet-Sen Başkanı Ahmet Yıldız, Yalçındağ'ın, 'Diyanet transit geçiş merkezi oldu' sözlerine tepki gösterdi. Beyanatın bilgi eksikliğinden veya din görevlisine önyargılı yaklaşımından kaynaklandığını kaydeden Yıldız, "Diyanet'ten diğer kurumlara 1.800 personel geçtiği doğru değil. Patronlar kulübünün, yıllardır kendilerini bu ülkenin tek söz sahibi olarak görme alışkanlığından bir an önce vazgeçmesini ve milletin değerleri ile barışmasını diliyoruz." dedi.
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, önceki gün yaptığı açıklamada, AK Parti'nin seçim dönemindeki 'merkez sağ' olma beklentisini kabineye yansıtamadığını belirtmişti. 'Sivil anayasa' tartışmalarıyla ilgili olarak "Taslağı parça parça kamuoyuna sızdırarak tepki ölçmek, şeffaf ve sağlıklı bir yöntem olmaktan çok uzaktır." ifadelerini kullanan Yalçındağ, hükümet programını ve kabine üyelerini de yetersiz bulmuştu. Yalçındağ, Diyanet için de 'transit geçiş yeri oldu' nitelemesini yapmıştı. Yalçındağ'ın açıklamaları, Doğan Grubu bünyesindeki gazetelerde geniş yer buldu. Milliyet ve Radikal gazeteleri açıklamaları manşetten verdi.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek: Bakanlar Kurulu ne yapması gerektiğini çok iyi biliyor
Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın hükümet programı eleştirisine cevap verdi. Hazırladıkları programın son derece açık ve kapsamlı olduğunu söyleyen Şimşek, Türkiye'nin daha olgun bir demokrasiye ve daha rekabetçi bir ekonomiye kavuşması için birçok düzenlemeye yer verdiklerini söyledi. Bakan olduktan sonra milletvekili seçildiği Gaziantep'i ilk kez ziyaret eden Bakan Şimşek değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında kurulan kabinenin, gerek Türkiye gerekse Gaziantep ölçeğinde ne yapılması gerektiğini çok iyi bildiğine dikkat çeken Şimşek, açıkladıkları program çerçevesi içinde ülkenin önünü açacaklarını söyledi. "Dersimizi iyi çalıştık." diyen Şimşek, halkın değişim, istikrar ve daha güçlü bir demokrasi istediğini dile getirdi. Bakan Şimşek, şöyle konuştu: "Anayasa değişikliği, ekonomik reformlar açısından da çok önemli. Günümüzün şartlarına uygun, daha çağdaş anayasal düzenlemelere gidersek küresel ölçekte rekabet edebilecek bir ekonomiyi de oluşturmamız daha kolay olacaktır."
TÜSİAD ÜYELERİ DE TEPKİLİ
Tamamen kendi görüşü
Tuncay Özilhan (TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Bşk.Yardımcısı): Bu konulara ekonomi penceresinden bakmak gerekir. Kabinede, önceki hükümetten tecrübe edinmiş isimler kadar kendi alanında tecrübeli olan isimler de ilave edilerek yola devam ediyor. Bu bakımdan bakanların ne yapacağını görmek gerekiyor. Herkes görüşünü ortaya koyabilir. Yalçındağ’ın yaptığı açıklama kendi görüşüdür.
Dün bir bügün iki
Ahmet Nazif Zorlu (TÜSİAD üyesi, Zorlu Holding Başkanı): Hükümet yeni kurulda. Daha dün bir, bugün iki. Böyle bir açıklamanın yapılmasına anlam veremiyorum. Arkasında da ne yattığını açıkçası bilmiyorum. Erken bir açıklama. Başbakan Erdoğan’ın “yolumuza devam ediyoruz” demesine rağmen, ne olacağını görmeden Yalçındağ’ın yaptığı açıklamayı erken buluyorum.
Bir yıllık avans verilmeli
AKP’nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Yalçındağ’a tepki gösterdi. Kabineye 1 yıllık şans verilmesini isteyen Dişli, “Bence hükümete 1 yıllık avans verilmelidir. Biz kadrolaşmıyoruz. Eğer öyle olsaydı, 22 Temmuz seçimlerinde başka partilere müracaat eden kamu bürokratları sayısı, AKP’den fazla olmazdı” dedi.
Zamansız bir açıklama
Mustafa Boydak (TÜSİAD üyesi, Kayseri Sanayi Odası Baş.) Kabine beklentilerden uzak değil. Bu işlerde bir nezaket gerekir. Seçimlere giren ve birinci olarak çıkan bir parti var. Bu partinin başkanı ve yönetim organları kurumsal bir çalışma yapar ve bakanlar belirlenir. Bence Yalçındağ, erken ve zamansız bir açıklama yaptı. Daha dikkatli olmak lazım.
Ne icraat oldu ki eleştirelim
Abdülkadir Konukoğlu (Sanko Holding Başkanı): Bir dönem TÜSİAD üyeliğini reddeden Konukoğlu, “Bismillahirrahmanirrahim. Kabine daha yeni kuruldu, ortada hangi icraat var ki karşı çıkılıyor. Hükümet programını yeni açıkladı. İnsan bir eve taşındığında bile alışması için belli bir süre gerekli. Daha ne oldu ki karşı çıkalım. Hükümetin elinde sihirli değnek mi var?” diye konuştu.
Arzuhan Hanım iyi dinlemeli
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat ise TÜSİAD’ın daha önce bir anayasa taslağı hazırladığını anımsattı. Fırat, “Biz buna TÜSİAD anayasası demedik, bu anayasa çalışmalarında ondan da istifade ettik. Biz anayasamızın AK Parti anayasası olmayacağını sayısız kez deklare ettik. Arzuhan Hanım, bizi daha dikkatle dinlemeli” dedi.
AKŞAM/ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...