E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İran'dan Türkiye için yeni tehdit! 

Yıllık ortalama kuru üzümden 500 milyon dolar döviz elde eden Türkiye'ye, ambargonun kalktığı İran dış pazarda rakip olmaya hazırlanıyor.

26.02.2016 - 09:21
İran dan Türkiye için yeni tehdit!

Yıllık ortalama kuru üzümden 500 milyon dolar döviz elde eden Türkiye'ye, ambargonun kalktığı İran dış pazarda rakip olmaya hazırlanıyor.

Yıllık ortalama 280 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üreten ve 240 bin tonunu ihraç ederek 500 milyon dolar döviz elde eden Türkiye'ye, ambargonun kalktığı İran dış pazarda rakip olmaya hazırlanıyor. 240 bin tonluk ihracatın yüzde 85'ten fazlasının yapıldığı Avrupa Birliği'nin (AB) kalıntı değerleri limitini düşürmesiyle zor duruma giren üzüm üreticisi ve tüccarı bu kez, İran üzümü tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
 
EN BÜYÜK ÜRETİCİ MANİSA
 
Türkiye'nin dünyaya sattığı kuru üzümün yüzde 95'ini üreten Manisa'da, çekirdeksiz kuru üzümde klor pirifoz-etil etkin maddesinin kalıntı limitinin AB tarafından 0,50 ppm'den, 0,01 ppm'e düşürülmesi ve üretimde kalite konulu istişare toplantısı düzenlendi.
 
ÇEKİRDEKİSİZ KURU ÜZÜMÜN YÜZDE 90'I AVRUPA'YA
 
Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatıyla ilgili bilgi veren Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, "Türkiye'nin Ege Bölgesi'ndeki üretim faaliyetleri ile ihracatında dünya lideri olduğu ülkemize her sezon 500 milyon dolara yakın döviz girdisi sağlayan toplam çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yüzde 90'a yakını Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır.
 
DIŞ PAZARIN RAKİP ÜLKELERE KAPTIRILMAMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
 
Rakip ülkelerin de boş durmadığını kaydeden Özkasap, konuşmasına şöyle devam etti: "Dış pazarın rakip ülkelere kaptırılmaması için kalite ve gıda güvenliğinde bizim yine onlardan önde olmamız gerekmektedir. Aksi takdirde ilaç firması, ilaç bayisi, üreticisi, tüccarı ve ihracatçısıyla hepimizin kaybetmesi riski bulunmaktadır.
 
İRAN TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK RAKİBİ
 
İran'ın üzümünü, daha önceleri Türkiye'den daha düşük fiyatlara sattığını belirten Özkasap, "Son yıllarda onların da bilgisi ve tecrübesiyle beraber pazarda bir isim payı oldu. En son ambargonun kalkmasıyla birlikte Avrupa pazarında ürünlerini satması ve değerlendirmesi tabi her kesim için bir rekabet unsuru oluşturacaktır" dedi.

türkiye

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'den PYD sansürü!
Amerika Birleşik Devletleri'de, Ulusal Terörle Mücadele Merkezi'nin PYD'yi ...
ABD'de mahkeme VW'ye 1 ay mühlet!
-San Francisco Federal Mahkemesi Yargıcı Charles Breyer, yanıltıcı yazılımla ...
NATO’da Ege uzlaşması!
NATO üyesi ülkeler, ittifakın daimi deniz gücünün sığınmacı akınına karşı ...
 
Suriye’de 5 yıl sonra umut!
Suriye’de savaşın başladığı 2011 mart ayından bu yana ilk kez geniş çaplı ...
'Putin Obama’dan daha fazla kişisel kredi almaya çalışıyor'
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Earnest, “Putin, Obama’dan daha fazla kişisel ...
Kerry'den Türkiye ve PYD açıklaması!
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, PKK'ya, PKK'nın YPG ile bağlantısına ...
 
'Rusya'ya saldırırız' açıklaması!
NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı General Breedlove, gerekli görülmesi ...
Rusya için büyüme tahminleri düştü mü?
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Rusya ...
Rusya'da feci maden kazası!
Rusya’nın kuzeyindeki Komi Cumhuriyeti'nde bulunan Severnaya kömür madeninde ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Club Brugge
japonya
ygs sonuçları
eyfel kulesi
ölüm haberi
sınav stresi
İsveç
saldırı
İtalya