E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İran'dan ABD'ye sert tepki: Bu bir soygun... ABD'nin attığı adımlara kesinlikle karşılık vereceğiz!

İran Meclis Başkanı Laricani, ABD Kongresi'nin, Tahran'ın Amerikan bankalarındaki 1,7 milyar dolarlık mal varlığına el koyma kararını "soygun" olarak nitelendirdi

29.12.2015 - 09:11
İran dan ABD ye sert tepki:

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, mecliste konuşan Laricani, Amerikalıların diplomatik eylemlerinde etkisiz olduklarını ve bu etkisizlikten kurtulmak için de çocukça kararlara başvurduğunu ifade ederek, "ABD'nin attığı adımlara kesinlikle karşılık vereceğiz" dedi.

Laricani, "Son günlerde ABD, İran'dan çaldığı mallara ve 1,7 milyar dolara varan dondurulmuş mal varlığına hayali bahanelerle el koymuştur. Onlar bu zalimce girişimle İran'ın mal varlığına, bahanelerle el koymak istiyorlar. Bu yapılan soygun gibi bir şey" dedi.

İran basınındaki haberlere göre, ABD Kongresi'nde geçen hafta kabul edilen tasarıda, 1983'te Lübnan'daki ABD üssüne, 1996'da da Suudi Arabistan'daki Hobar Kuleleri'ne düzenlenen bombalı saldırılarda Tahran yönetiminin rolü olduğu öne sürülerek, saldırılarda zarar görenlere tahsis edilmek üzere İran'ın ABD'deki dondurulmuş mal varlığından 1,7 milyar dolara el konulması kararı alınmıştı.

İRAN DA ABD'DEN TAZMİNAT İSTEYECEK

Öte yandan ABD Kongresi tarafından alınan kararlara karşı 290 kişilik İran meclisinden 166 milletvekili, meclis başkanlığına acil bir tasarı sundu.

Sunulan tasarıda, 19 Ağustos 1953'ten bugüne kadar ABD'nin İran'a verdiği zararlar için Ruhani hükümetinden hukuki yollara başvurarak tazminat talep etmesi isteniyor.

Meclis Başkanlığı'na acil olarak sunulan tasarının onaylanması halinde Ruhani hükümeti, tasarıda belirtilen 11 maddede oynadığı rolden dolayı ABD'den tazminat talep edecek.

Tasarının ilk maddesinde 19 Ağustos 1953'te İran'da demokratik seçimle iktidara geçmiş olan Başbakan Muhammed Musaddık'ı deviren darbeye atıf yapılarak, yaşanan can ve mal kayıplarının ABD'den tazmin edilmesi gerektiği belirtildi. Başbakan Musaddık, "Ajax Operasyonu" adı verilen, İngiltere ve ABD gizli servislerinin planladığı darbeyle 1953'te devrilmişti.

Tasarıda en dikkati çeken maddelerden biri de 1980-88 arasında İran ve Irak arasında yaşanan savaşta ABD'nin, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'e "askeri, istihbari ve siyasi" destek verdiği için 1 trilyon dolar tazminat talep edilmesi. Tasarıya göre, bu savaşta 223 bin İran vatandaşı hayatını kaybederken, 600 bin İranlının da yaralandığı veya sakat kaldığı belirtildi.

aa

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suudi Arabistan'dan şok karar:
Suudi Arabistan, iç piyasada benzine yüzde 50-67, motorine ise yüzde 80 zam yaptı.
Çin'de sarı alarm verildi!
Çin'de yoğun hava kirliliği nedeniyle insanlar nefes almakta güçlük çekiyor. ...
Böcek Yeme Kapışması... VİDEO
Böcek Yeme Kapışması
 
İmama Deprem Şakası Yapılırsa! VİDEO
İmama Deprem Şakası Yapılırsa!
Amerikalılar en çok kimi beğeniyor?
ABD'de yapılan "2015'in en beğenilen kişileri" anketinde en fazla oyu ...
Rusya'nın yarısı ekonomik sıkıntı çekiyor!
Rusya'da yapılan bir araştırma, ekonomik kriz nedeniyle Rus vatandaşların ...
 
Rus diplomattan 'uranyum' açıklaması!
İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey Rus diplomat, İran'ın elindeki ...
Muhalifler 'tasfiye' edilmeye çalışılıyor!
Mısır'daki 25 Ocak halk devriminin önemli aktörlerinden 6 Nisan Hareketi, ...
DAEŞ hedeflerine 193 hava saldırısı!
ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin terör örgütü DAEŞ ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
trabzonspor
MHP
Almanya
hollanda
İran
Tehdit
Murat Yıldırım
zonguldak maden
Faruk Bal