E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Farkı Ayırt Etmek İmkansız! 3 haftada geçmiyorsa dikkat 

Covid-19 enfeksiyonunun larenjit, nezle ve grip belirtileri ile başladığını açıklayan Prof. Dr. Vefik Arıca, larenjit hastalığının, Covid-19’dan ayırt etmenin yollarını açıkladı.

24.11.2021 - 13:17
Farkı Ayırt Etmek İmkansız! 3 haftada geçmiyorsa dikkat

 Larenjit hastalığının en temel belirtisinin ses kısıklığı olduğunu belirten Prof. Dr. Vefik Arıca, alerjilerin, mantar enfeksiyonu ve boğaza darbe alınması gibi durumların larenjite sebep olduğunu belirterek çeşitli açıklamalarda bulundu.

LARENJİTİN KRİTİK BELİRTİLERİ 

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, "Larenjit, gırtlak olarak da bilinen larenksin iltihaplanmasına verilen isimdir. Larenks soluk borusunun üst kısmında yer alır. Larenks; nefes alma, yutkunma ve konuşmada önemli görevler üstlenir. Larenjit, çoğunlukla soğuk algınlığı ve grip gibi viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. En temel belirtisi ise ses kısıklığıdır. Diğer belirtiler arasında boğaz ağrısı, öksürük ve yutma güçlüğü sayılabilir. İşte larenjitte görülen diğer belirtiler…


Konuşma zorluğu Ateş Titreme Şiddetli öksürük Lenf bezlerinde şişme Hırıltı Boğazda yabancı bir madde varmış hissi Yorgunluk Yukarıda sayılan belirtiler, aniden başlayarak iki ya da üç gün içinde daha şiddetli hale gelebilir. Daha şiddetli belirtiler varsa altta yatan başka bir hastalık olabilir. Hastalığın belirtileri çocuklarda daha ciddi bir hastalık tablosuna yol açabilmekte ve solunum sıkıntısı gelişebilmektedir." diye sözlerine devam etti.

LARENJİT BULAŞICI MI?

Prof. Dr. Vefik Arıca, "Eğer larenjite bir bakteri, mantar ya da başka türde bir enfeksiyon neden olmuşsa, bulaşıcı olabilir; tıpkı birçok solunum enfeksiyonu ve soğuk algınlığında olduğu gibi. Larenjitin ne kadar süre bulaşıcı olduğuna ilişkin araştırmalara göre maksimum bir haftadır. Normalde birkaç gündür." dedi.

ÜÇ HAFTADAN FAZLA SÜRERSE

Bazı alışkanlıkların da larenjite neden olabildiğini belirten Prof. Dr. Vefik Arıca, "Larenjit akut (kısa süreli) veya kronik (uzun süreli) olur. Üç haftadan kısa sürerse akut larenjit, üç haftadan fazla sürerse kronik larenjit olarak tanımlanır. Larenjit vakalarının çoğunda geçici bir virüs kaynaklı enfeksiyon görülür ve durum ciddi değildir. Ayrıca bakteriyel enfeksiyonlarla birlikte, endüstriye ait dumanları solumanız gibi çevresel faktörler de, sigara tüketmeniz gibi zararlı alışkanlıklarınız da larenjite neden olabilir." diye belirtti.

AKUT VE KRONİK LARENJİT NEDENLERİ NELERDİR?

Prof. Dr. Vefik Arıca, akut ve kronik larenjitin nedenlerini şu şekilde sıraladı: Larenjit vakalarının çoğu kısa sürelidir ve altta yatan nedenin bulunmasından sonra iyileşir. Akut larenjitin en yaygın nedeni, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi viral bir enfeksiyondur. Akut larenjitin nedenleri: Soğuk algınlığına neden olanlara benzer viral enfeksiyonlar Bakteriyel enfeksiyonlar Fazla alkol tüketimi Sesin aşırı veya kötü kullanımı Kronik larenjitin en yaygın nedeni reflüdür. Midenizdeki asitlerin boğazınıza kadar geri gitmesi ve gırtlağınıza ulaşması bu bölgeyi tahriş eder.

COVID-19'DAN AYIRT ETMENİN YOLU

 Prof. Dr. Vefik Arıca,"Hastanın hissettiği belirtiler ile bu iki hastalığı ayırt edebilmesi mümkün değildir. Koku ve tat almada kayıp yaşama larenjitte görülen bir belirti değildir. Koku alma hissinin ve bağlantılı olarak tat alma hissinin kaybı ise her Covid-19 vakasında değil fakat bazı vakalarda görülebilmektedir. Tat ve koku duyumunun kaybı gibi her Covid-19 vakasında boğaz ağrısına da rastlanmayabilir. Covid-19 enfeksiyonun başlangıcı aynı larenjit, nezle ve grip belirtileri ile başlayabilir. Yani kuru öksürükle, yüksek ateşle, boğaz ağrısı ile başlar ama Covid-19'un diğerlerinden farkı çok kısa sürede akciğere iniyor olması. Yani akciğere indiği içinde balgam yapması bazı hastalarda da en önemlisi zatürreye neden olması. En önemli farkı bu. Yani her burnu akan, her yüksek ateşi olan, her öksüren, hapşıran Covid-19 değildir. Larenjit, nezle ve grip hastalıkları da mevcut." diye açıkladı.

ÇOCUKLARI NASIL ETKİLEMEKTEDİR?

"Özellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda daha çok görülen akut larenjit, halk arasında yalancı kuşpalazı ya da yalancı difteri olarak da bilinen krup, soğuk havaların da gelmesiyle birlikte çocukların kolaylıkla hastalanmasına zemin hazırlamaktadır. Özellikle çocukları geceleri havlamayı andıran öksürükle uyanmalarına ve solunum sıkıntısına yol açabilmektedir." Prof. Dr. Vefik Arıca alınabilecek önlemleri sıraladı: Sigara içmek ya da dumanına maruz kalmak ses tellerini tahriş eder. Sigara içilmemelidir. Viral enfeksiyonlardan korunmak için eller sık sık yıkanmalı ve kişisel hijyene dikkat edilmelidir. Fısıldayarak konuşmak ses tellerini normalden daha fazla yorar. Larenjit belirtilerine sahip kişiler, fısıldayarak konuşmak yerine daha az konuşmayı ve ses tellerini yormamayı tercih edebilir. Reflü kaynaklı larenjit belirtilerini hafifletmek için hazımsızlığa neden olabilecek gıdalardan uzak durulmalı ve uygun beslenme planına uyulmalıdır. Larenjitin vücudun yabancı bir maddeye karşı reaksiyon göstermesi sonucu oluştuğu durumlarda, alerjiye neden olan tetikleyiciler belirlenmeli ve bu alerjenlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Fazla kafein tüketimi boğaz kuruluğuna neden olur. Gün içinde kafein alımını kısıtlamak ve bol su tüketmek belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilir.

HAFTA DÜZELMEYEN SES KISIKLIĞI VARSA DİKKAT!

3 hafta düzelmeyen ses kısıklığı varsa gırtlak kanserinin belirtisi olabilir. Nefes darlığı varsa 2 günden uzun süren ateş varsa Enfeksiyon geçtikten sonra boyundaki lenf bezlerine ait şişliklerin 2-3 haftadan daha fazla sürmesi Her yıl sonbahar ayında viral enfeksiyonların artışı ve kapalı ortamlara geçiş sırasında diğer tüm viral enfeksiyonlarda artış yaşandığı gibi larenjit vakalarında da özellikle acil başvurularda artışlar gözlenmektedir.

KAYNAK: SABAH

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

ETİKETLER:
Covid-19 , larenjit
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca uyardı: Kolları sıvayalım!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Afyonkarahisar, ikinci doz aşı oranında ...
DSÖ'den antikor test kitine lisans!
Teknoloji Erişim Havuzu ve İlaç Patent Havuzu, İspanya Ulusal Araştırma ...
Uzman doktordan çarpıcı araştırma: Maske olmadan sosyal mesafe anlamsız!
Cambridge Üniversitesi'nde bilim insanlarının imza attığı araştırma, ...
 
Bilim Kurulu toplanıyor! Kapanma gelecek mi?
Koronavirüs salgını ile ilgili son durumun görüşüleceği Koronavirüs Bilim Kurulu bugün toplanacak.
3'üncü doz kritik: Aşıdan kaçan varyant!
İsrail'deki 3'üncü doz aşının ardından azalan vaka ve ölüm sayıları aşının ...
Sağlık Bakanlığı, Kovid 19'da son verileri açıkladı: İşte son durum
Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'deki ...
 
Cücelik tarih oluyor: Cüceliğe karşı geliştirilen ilk aşı onay aldı!
ABD'li bir ilaç firması, cüceliğin genetik nedenlerinden biri olan hastalığa ...
Bilim insanlarından depresyon tedavisinde mücizevi yöntem
İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS)'ne göre;depresyondan şikayetçi insanlara ...
Koronavirüs ilacında yeni gelişme!
Çin'de yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı geliştirilen antikor tedavisine ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Vladimir Putin
Acun Ilıcalı
Cüneyt Çakır
IŞİD
Ahmet Kaya
survivor
uefa
serdar ortaç twitter
Houston Rockets