Kaşif Doğru/Aktifhaber
EPDK'da torpilli operasyon
Basbakanlık Müfettişlerin iş akdinin feshini istediği yerli enerji uzmanları kadroya mı geçiyor?
Arpalık, çiftlik ibareleri eskiden KİT’ler için kullanılırdı. Dayıların hamili kart yeğenleri işci statüsünde işe alınır, yüksek maaşın keyfini sürerlerdi.
Devir değişti. KİT’ler işci ile dolunca kalabalıktan olsa gerek iş yapılamaz hale geldi ve zarar etmeye başladı.
En sonunda borç batağı, ekonomık iflas derken biz en iyisi bunların tapusunu dayılara verelim kararı verildi ve dayılar KİT’lendi.
KİT’ler zorunlu olarak elden çıkarılınca, KİT’lerin faaliyette bulunduğu alanları düzenlemek için bu kez düzenleme kurulları (DÜKler) oluşturuldu.
“Dayı”ların yeğenleri için yeni bir arpalık oluştu. Tabii, DÜKlere DÜKlerin çocukları yaraşırdı. Çünkü Türkiye’de padişahlık yıkılmadı, padişahlıklar hüküm sürüyor.
Bu DÜKlerden biri de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu EPDK’ydı. Sıradan bir aileden gelen bir Anadolu çocuğu herhangi bir işe girmek için KPSS’de derece yapmak zorunda kalırken, onlarca yazılı ya da sözlü sınav stresi yaşarken yüksek yargının, emekli ve muvazzaf üst düzey bürokratların, üstün nitelikli (Yüksek!!!! elektrik bölümü mezunu ) çocukları ve hamili kart yakınları çiftliğe sınavsız mülakatsız “yerli uzman” olarak kabul edildiler. İsimlerini belirtmekte beis yok.
Kimler yoktu ki yüzde yüz yerli uzmanlar arasında İşte 44 isimden oluşan bu talihli gençlerden bazıları:
MHP Meclis Grubu eski Başkan vekili Mehmet Şandır'ın kızı Esengül Şandır,
İstanbul eski Valisi Erol Çakır'ın kızı Gökçe Çakır, Doğalgaz Dairesi.
Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bahri Mancar'ın eşi Seher Karaca Mancar, Elektrik Dairesi.
DYP Eski Genel Başkan Yardımcısı M. Ali Yavuz'un oğlu Mustafa Yavuz, Elektrik Dairesi.
DYP Eski Milletvekili ve GİK üyesi Ali Uzun'un oğlu Volkan Uzun, Elektrik Dairesi.
Adalet Bakanlığı eski Müsteşarı, Emekli Yargıtay Üyesi İhsan Erbaş'ın kızı Özge Erbaş, Elektrik Dairesi.
MHP eski Bakanlarından Faruk Bal'ın oğlu Ali Türkmen Bal, Elektrik Dairesi.
Başbakanlık eski Teftiş Kurulu Başkanı Osman Nuri Oduncu'nun kızı Feyza Oduncu, Elektrik Dairesi .
Yargıtay Üyesi İhsan Ulusoy'un oğlu Alp Ulusoy, Elektrik Dairesi.
Rekabet Kurumu Üyelerinden Murat Gencer'in kızı Defne Gencer, Elektrik Dairesi.
Korkut Eken'in kızı F. Sonay Eken, Doğalgaz Dairesi.
Adalet eski müsteşarlarından şimdiki Yargıtay Üyesi Yusuf Kenan Doğan'ın oğlu İbrahim Doğan, Doğalgaz Dairesi.
Dönemin ANAP Genel Başkan Yardımcı Danışmanlığını yapan Erdem Çelik, Elektrik Dairesi.
Basbakanlık Müfettişleri, 2004 yılında yaptıkları incelemede Simsar operasyonunda adı şaibeli işlere karıştığı saptanan eski kurum başkanı Yusuf GÜNAY tarafından usulsüz olarak işe alınan yerli uzmanların iş akdinin feshini istedi ve raporda iş akitlerinin feshiyle ilgili olarak, "Yerli ve yabancı uzmanların Kurum personelinin sahip olduğu niteliklerin ve uzmanlığın yeterli olamadığı ihtisas bilgi ve deneyim gerektiren belirli projelere münhasır olmak üzere geçici sürelerle çalıştırılması ve bunlarda deneyim aranması gerektiği düşünülmektedir. Oysa hiçbir mesleki tecrübesi olmayan (önemli bir bölümü siyaset ve bürokraside etkin konumda bulunan kişilerin yakınları olan) 44 kişi, hiçbir objektif kriter ve sınav uygulanmadan istihdam edilmiş, geçici süreler için öngörülen istihdam şekli sürekli hale getirilmek suretiyle Kurum ileride doğması muhtemel hukuki sorunlarla karşı karşıya bırakılmıştır. Yerli ve Yabancı Uzman İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin 27. maddesine göre; "Sözleşme süresi bir yıl olup bütçe yılı ile sınırlıdır", 26. maddesine göre ise; Kurum, bu sürenin sonunda, sebep göstermeksizin sözleşmeleri yenilemeyebileceği gibi, gerekçe göstermek suretiyle sözleşmeyi tek taraflı olarak her zaman fesh edebilir. Halen kurumda çalışan '44 yerli uzman' 4628 sayılı Kanunu'nun 9. maddesi ile ilgili yönetmeliğin öngördüğü şartları taşımamakta olup, sözleşmelerinin en kısa sürede feshi gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.
Başbakan Tayyip Erdoğan da söz konusu raporu 25 Haziran 2004'de onayladı ve kurum içinde liste de adı geçen 44 kişi işten çıkarıldı. Ancak Başbakanlık Müfettişlerinin raporu üzerine işten çıkarılan yerli uzmanlar konuyu yargıya taşıdı ve tarafsız yargımız ne hikmetse geçici olarak usulsüz bir şekilde işe alınan çocuklarının iş akitlerinin feshedilemeyeceğine hükmetti.
Şimdi de kurumda geçici olarak sözleşmeli olarak görev yapan ancak mahkemece sürekli olarak istihdamına karar verilen yerli uzmanların, daimi kadroya geçirileceği dedikoduları ortalıkta dolaşıyor. Hatta, yakında Mecliste görüşülecek olan enerji kanununa yerli uzmanların daimi kadroda “Kurum Uzmanı” olabilmesine imkan tanıyacak bir madde eklenmesi öngörülüyormuş. Doğrusunu söylemek gerekirse, kendileri için çıkartırlar mı çıkartırlar.
Öyle ki, Enerji kanunu değişikliğinin normalde Enerji komisyonunda görüşülmesi gerekirken; son bir oyunla Plan bütçe komisyonunda kaydırılması dikkat çekici. Acaba, yüksek rütbeli zevat, nüfuzunu mu kullandı.
Sanmıyorum, adı üzerinde adalet ve hukuk temelinde bir yönetim anlayışını savunan AK parti hükümetinin böyle bir oyuna geleceğini sanmıyorum. Yoksa, bağrından koptuğu Anadolu çocuklarına nasıl anlatabilir böyle bir kıyağı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |