Ekren ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol ile İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "Sermaye Piyasası Kurumları-TOBB İşbirliği" protokolü imza törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ekren, cari açıkla ilgili bir soru üzerine, cari açık ve cari dengenin, bütçe dengesinden farklı bir kavram olduğunu belirterek, "Bütçe dengesini ekonomi yönetimi ya da kamu, kendi özel harcama, tüketim, yatırım ve tasarruf kararlarıyla istediği noktaya getirebiliyor. Ama cari denge özel sektörün, kamu sektörünün hatta uluslararası piyasaların veya yabancı faktörlerin, yabancı ekonomik birimlerin harcama, tüketim, yatırım ve tasarruflarının da sonuçta bir fonksiyonu" dedi.
SPK Başkanı Turan Erol da sermaye piyasaları finansmanı olmadığı zaman bunun alternatifinin dışarıdan krediyle finansman olduğunu söyledi. Erol, başlatılan çalışma başarıldığı takdirde, bu ölçüde, bu firmaların yurt dışı kredisiyle değil doğrudan doğruya hisse senedi ihracı veya sermaye artırımı yoluyla özkaynak sağlamış olacaklarını ifade etti.
Başka bir soru üzerine Ekren, şunları söyledi:
"Bölgesel kalkınma projeleri çerçevesindeki ziyaretlerde para piyasası enstürmanlarının yanında KOBİ’lerimizin ya da orada faaliyette bulunan değişik bölgelerdeki şirketlerin bir başka finansman ihtiyacı da sermaye piyasası enstrümanları.
Bu protokol işte bu ek finansman kaynaklarını sağlıyor. Bu finansmana erişim için normal İMKB’de işlem gören büyük şirketlerin dışında aynı piyasa içinde KOBİ’lerin de yararlanabileceği bir alt piyasayı düşündüklerini, alt piyasayı kurguladıklarını söylemiş olduk. Bu 5 veya 10 yıllık bir süreç sonunda erişeceğimiz bir araç olarak ele alınmamalı.
Bugünden itibaren, protokol imzalandıktan sonra ilgili kamu ve özel kuruluşların Türkiye’nin her yerinde sahip oldukları imkan ve kaynaklarla ya da kanallarla orada bu tür finansmana ihtiyacı olan şirketlerle hızlı şekilde eşleşerek, görüşerek onların bu piyasaya erişimini sağlayacak kurumsal ya da fonksiyonel alt yapıyı oluşturmaya başlayacaklar."
İmzalanan protokolün hedefine ilişkin bir soru üzerine Erkan, bu hedefin uzun vadeli bir hedef olduğunu söyledi.
Erkan, "Varmak istediğimiz yer belki 5-10 yıl içerisinde varılabilecek bir yer. 220 milyar dolardan 650 milyar dolara çıkmak çok kolay değil. Yabancı yatırımcıların daha fazla ilgili göstermesi, ekonominin daha büyümesi vs etkenlerle, gelişen süreçte bunu başarabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.