İşte gazetelerden Türkiye ve Brezilya değerlendirmesi
Guardian: Obama pişman olacak
İngiliz The Guardian gazetesi, "BM'nin İran'a yaptırımlar, rejime bir armağan" başlığını kullandığı başyazısında "Yeni yaptırımlar, Mahmut Ahmedinejad'a dünyaya meydan okuma ve kazanma fırsatını veriyor" yorumunu yaptı.
FT: Türkiye ve Brezilya kendilerini dürüst arabulucu olarak gösterdi
Başyazısında da yaptırımlar konusunu ele alan Financial Times gazetesi ise, "İran'a yaptırımdan başka seçenek yok" başlığını kullandı. BM Güvenlik Konseyi kararıyla İran'ın daha da sıkıştırıldığını belirten gazete "Ancak, nükleer müzakere oyunun bitişine yakın olduğuna ilişkin pek bir işaret yok" dedi.
Türkiye ve Brezilya'nın arabuluculuğunda sağlanan Tahran anlaşmasını, esasen İran'ın müzakere ilkesini reddederek öldürdüğünü savunan İngiliz gazetesi, yaptırım paketinin İran Devrim Muhafızlarını hedef almasını olumlu olarak nitelendirirken yine yaptırımların Tahran'ın tutumunda bir değişiklik yaratmasının beklenmeyeceğini belirtti. Gazete şu yorumu yaptı:
"Dünyanın İran ve İsrail'i kapsayan, bölge ve dünya için bir felaket yaratacak bir askeri çatışmaya doğru kaymaması için bir ilerleme yolu bulunmalı. En iyi umut da, uranyum transferine ilişkin Fransız-Rus veya Türk-Brezilyalı önerilerinin bir değişkeninin canlandırılmasıdır. Batı, son plana ilişkin yeni görüşmelerin yapılması için kapı açık bıraktı. Ve yaptırımlara karşı oy kullanarak, Türkler ve Brezilyalılar, kendilerini potansiyel dürüst arabulucular olarak sundular."
El Pais: Brezilya ve Türkiye, birlik imajına zarar verdi
İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais ise, BM Güvenlik Konseyi'nce benimsenen yaptırımların, İran'ın nükleer programı konusunda bir askeri çatışmanın önlenmesi için çıkabilecek son basamak olduğu görüşünü dile getirirken bundan sonra "gerilimin, öngörülemeyen ve dramatik bir nokta tırmanabileceği"ni uyarısını da yaptı.
"Nükleer programı konusunda görüş ayrılıklarının barışçıl yoldan çözümlenmesi için birlikte son ve başarısız girişimde bulunan Brezilya ve Türkiye, karşı oy kullandı" diyen gazete, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İki yükselen güç olan bu iki ülkenin tutumu, uluslar arası toplumun bu krizde vermek istediği birlik imajına zarar verdi ve özellikle, kendileriyle işbirliğini yoğunlaştırmaya umutsuzca çalışan ABD'de, hayal kırıklığını uğrattı. Brezilya ve Türkiye, Hayır oyları ile siyasi olarak bilinmeyen ve muhtemelen önemli etkileri olacak bir araziye girdiler."
Cumhuriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...