E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Dışarıya Kaçırılan Parada Çember Daralıyor 

Türkiye, dışarıya kaçırılan parada çemberi daraltıyor. Bakanlık, yurt dışına çıkarılan paraların takibine imkan veren bilgi değişimi anlaşmalarını yangınlaştırıyor. Bu çerçevede cuma günü İsviçre ile de Bilgi Değişimi Anlaşması imzalayacak olan Maliye Bakanlığının, para takibinde bundan sonra ağırlığı vergi cennetlerine vereceği belirtiliyor.

16.06.2010 - 15:40
Dışarıya Kaçırılan Parada Çember Daralıyor

Maliye Bakanlığı, çeşitli ülkelerle daha önce imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarının Bilgi Değişimini de içerecek şekilde revize edilmesi ve doğrudan Bilgi Değişimi Anlaşması imzalanması çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, gizli hesapların en fazla yöneldiği ülkelerden biri olan Lüksemburg'un ardından İsviçre ile de bilgi değişimine gidilecek. Bu amaçla hazırlanan yeni Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması, 18 Haziran Cuma günü İsviçre'de imzalanacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile İsviçre Maliye Bakanı Hans Rudolf Merz'in imza koyacağı anlaşmayla Türkiye ve İsviçre, karşılıklı bilgi değişimini uygulamaya koyacak. Türkiye, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından bu ülkeden 5 yıl geriye dönük olarak İsviçre'den bankalarındaki Türklere ait hesaplarla ilgili bilgi isteyecek. Yeni anlaşmayla bilgi değişimi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) model anlaşmasında yer alan çerçevede olacak. Buna göre, önce başvurulacak sonra bilgi değişimi söz konusu olacak. Anlaşmayla geriye dönük de bilgi alınabilecek, bu şekilde geçmişteki hesaplar için de bilgi istenebilecek.
 

Anlaşmada yer alan konular

İsviçre ile varılan anlaşmada yer alan diğer bazı hususlar şöyle:

-Diğer akit devlette süresi 6 ayı aşmayan müteahhitlik hizmetleriyle, 6 ayı aşmayan danışmanlık hizmetleri dahil hizmet tedarikleri, diğer devlette vergiye tabi tutulmayacak.

-Gayrimenkul varlıklardan elde edilen gelirler, gayrimenkulün bulunduğu devlette vergilendirilecek.

-Temettü, faiz ve gayrimaddi harç bedeli ödemelerinde vergilendirme hakkı, mukim devlet ve kaynak devlet arasında paylaştırılıyor.

-Akit devletlerden birine veya bu devletlerin merkez bankalarına ödenen faizler vergiden istisna ediliyor.

-Emekli maaşlarının yalnızca mukim olunan devlette vergilendirilmesi benimseniyor.

-Sermaye değer artış kazançlarının, yöneticilere yapılan ödemelerin, sanatçı ve sporcular ile öğrencilerin elde ettiği gelirlerin hangi prensipler çerçevesinde vergilendirileceği belirtiliyor.

-İki ülke arasındaki vergi sorunlarının karşılıklı anlaşma usulüyle çözümlenmesi esas alınıyor. Anlaşma hükümlerinin uygulanabilmesi için iki ülkenin yetkili makamları arasında bilgi değişimine gidilmesi benimseniyor.
 

Ağırlık vergi cennetlerine verilecek

Maliye Bakanlığı, önümüzdeki dönemde Bilgi Değişimi Anlaşmalarında ağırlığı vergi cennetlerine verecek. OECD'nin üye ülkeleri bilgi değişimine zorlamasından sonra gizli hesaplardaki paraların Avrupa ülkeleri yerine vergi cennetlerine yöneldiğini düşünen Maliye Bakanlığı, özellikle ada ülkeleriyle de bu konuda protokoller imzalamak istiyor. Bu amaçla Bahamalar, İngiliz Virgin Adaları, Cayman Adaları, Jersey, Bermuda ve Man Adası ile başlatılan görüşmelerde aşama kaydedildi. Maliye yetkilileri, Jersey ile kısa süre içinde müzakerelere başlanacağını ve ada ülkeleriyle yıl sonuna kadar Bilgi Değişim Anlaşmaları imzalanacağını belirtiyor.
 

Diğer ülkelerle durum

Bilgi Değişimi ve Çifte Vergilendirmeyi Önleme anlaşmalarında diğer ülkelerle olan durum da şöyle:

-Lüksemburg: Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Lüksemburg ziyaretinde Bilgi Değişimi Protokolü imzalanmıştı. Anlaşma, 2 ülke parlamentolarının onaylamasının ardından yürürlüğe girecek. Yeni anlaşmanın 2011 başında yürürlüğe girmesini bekleyen Türkiye, yürürlük tarihinden hemen sonra gizli hesap sahiplerinin en çok tercih ettiği ülkelerden birisi olan Lüksemburg'dan da 5 yıl geriye dönük olarak bu ülkede hesabı olan Türklerin listesini talep edecek.

-Avusturya: Türkiye, Avusturya ile yürürlükte bulunan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasının da Bilgi Değişimi Protokolüyle revize edilmesini istedi. Taraflar arasında görüşmeler yapıldı. Bilgi Değişimi Protokol Taslağını Avusturya'ya gönderen Türkiye, buradan gelecek cevabı bekliyor.

-Belçika: Bu ülke ile aramızdaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması da Bilgi Değişimi çerçevesinde revize edilecek. Müzakerelerin ardından Belçika, hazırladığı metni Ankara'ya gönderdi. Maliye Bakanlığı, bu metin üzerindeki değerlendirmelerini sürdürüyor.

-Brezilya: Latin Amerika ülkeleriyle arasında Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması bulunmayan Türkiye, ilk anlaşmayı Brezilya ile yapacak. Görüşmeler tamamlanmasının ardından yeni Anlaşmanın Başbakan Erdoğan'ın Brezilya seyahati sırasında imzalanması bekleniyordu. Ancak Brezilya tarafı son anda anlaşmanın imzalanmasından vazgeçti. Şimdi, sorunun çözümüne çalışılıyor.

-Libya: Türkiye ile Libya arasındaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması, bu ülkede iş yapan Türk müteahhitlerinin nerede vergilendirileceği konusundaki anlaşmazlık yüzünden imzalanamıyor.

Libya, bu ülkede inşaat faaliyetinde bulunan Türk müteahhitlerinin vergilendirilmesiyle ilgili 3 aylık bir istisna istiyor. Türkiye ise söz konusu sürenin en az 6 olmasında ısrar ediyor. Türkiye, dünya genelindeki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarında bu sürenin genellikle 12 aydan başladığına dikkat çekiyor.

AA

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
YILDIRAY 17 Haziran 2010 Perşembe 04:06

Sayilan ulkelerdeki paralar bizim takunyalilarin ikinci adresi Katar ve Dubai'de zalalanan paralarla karsilastirildiginda devede tuy bile degildir. Ama o calinan paralar hirsizlara yedirtilmeyecek. Yolsuzluklarda zaman asimi siniri kaldirilacak ve haramzadeler ihtisas mahkemelerinde hizla yargilanacaklar. Kamu malindan servet edinenler hapse tikilacak, malvarliklarina Hazine elkoyacak. Ne zaman mi, halkimiz Hak ve Esitlik Partisi'ne kendisini temsil hakki verdiginde. Kurtulus HEPAR'da..

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşsizlik Yaza Doğru Daha Da Azalacak
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, işsizlik oranının daha ...
PETKİM, Jurong International İle Anlaştı
Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin rafineri-petrokimya-enerji ve lojistik ...
Kredi kartı kullanıcılarına müjde
Merkez Bankası, 1 Temmuz'dan itibaren Türk Lirası cinsinden kredi kartı ...
 
İyi Haber: İşsizler Ordusu 338 Bin Kişi Azaldı! Kötü Haber: Hala 3 Milyon 438 Bin Kişi İşsiz!
İşsizlik martta geçen yıla göre yüzde 2.1 gerileyerek 13.7'ye indi. Türkiye ...
BAĞIRDIK DURDUK AMA
Türk firmaları ile Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, Türkiye'deki ...
Tüketici Kredilerinde Artış
Tüketici kredisi kullanan toplam kişi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine ...
 
Bütçe Mayıs'ta 5.8 milyar TL Fazla Verdi
Merkezi bütçe, Mayıs ayında 5 milyar 812 milyon TL fazla verdi. Aynı dönemde ...
Dünya Ticaret Zirvesi İstanbul'da Buluşuyor
'Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010' zirvesi bugün başlıyor. Zirveye 135 ...
Türk-Fransız Ticaret Forumu
Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, Fransa'nın G20 başkanlığını üstleneceği ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Beyaz Saray
konya
Tehdit
Kocan Kadar Konuş
poyraz karayel
Tarsus
Manchester City
serdar ortaç twitter
siyanürlü mektup