ABD Başkanı George W. Bush, dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hristiyan milletvekili Antoine Ghanem'in ölümüne yol açan bombalı saldırının arkasında Suriye ile İran'ın olduğunu söyledi.
Saldırıyı kınayan Bush, ''biz, Suriye, İran ve müttefiklerinin Lübnan'daki istikrar bozma ve egemenliğini yıkmaya karşı Lübnan halkının direnişinin yanındayız'' dedi.
Bush 2004 yılından bu yana bazı kişilerin ortadan kaldırılmasına yönelik saldırıların, Lübnan halkının demokrasi ve bağımsızlık hedefini boğmayı amaçladığını söyledi. Bush, seçimlerden 6 gün önce meydana gelen dünkü saldırının seçmenlere yönelik gözdağı olduğunu belirtti.
Saldırıyı kınayan Lübnan başbakanı Fuad Sinyora, ''terörizmin eli bizi susturamaz'' dedi. Seçimin devam edeceğini söyleyen Sinyora, ''Komplo ne kadar büyük olursa olsun Lübnan halkı, parlamento tarafından cumhurbaşkanını seçecektir'' diye konuştu.
Suriye Ghanem'in öldürülmesi ile ilgili suçlamaları reddederken, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Huseyni İran haber ajansı İRNA'ya yaptığı açıklamada, ''Antoine Ghanem'in ölmesine neden olan bombalı terörist saldırıyı şiddetle kınadıklarını'' söyledi.
Suriye karşıtlığı ile bilinen Lübnan parlamentosu 63 yaşındaki Hristiyan milletvekili Antoine Ghanem, dün bomba yüklü bir araçla Beyrut'un doğusundaki Sin El-Fil banliyösü Metropolitan Oteli yakınında düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybetti. 4 kişinin daha öldüğü bombalı saldırıda 67 kişi de yaralanmıştı. Kataeb partisi üyesi Suriye karşıtı Ghanem, Lübnan eski Cumhurbaşkanı Amin Cemayel'e yakın isimlerdendi. Cemayel'in oğlu eski bakan Pierre Cemayel de 21 Kasım 2006'da yine bombalı bir saldırıda öldürülmüştü.
Ghanem Şubat 2005'ten bu yana Lübnan'da öldürülen altıncı milletvekili oldu. Lübnan'da son aylarda yapılan değerlendirmelerde cinayetlerin amacının parlamentodaki çoğunluğu düşürmek olarak algılandığını gösteriyor.
Mevcut durumda Suriye karşıtları 128 sandalyeli parlamentonun 68 sandalyesini elinde bulunduruyor. Dört milletvekilinin düşmesi ile çoğunluk Suriye yanlılarının eline geçecek. Ghanem'in öldürülmesinden sonra bu amaca ulaşmak için 3 milletvekili kalıyor. Cinayetlerle bu amaca ulaşılmak istendiği yorumları yapılıyor.
SURİYE BİZ ÖLDÜRMEDİK
Suriye, Lübnan'da dün suikaste kurban giden milletvekilinin ölümüyle ilgisi olduğu iddialarını yalanladı.
Şam hükümetinden yapılan açıklamada, Antoine Ganim'in öldürülmesi kınandı. Suriye karşıtı Falanj partisi milletvekili Ganim ve beraberindeki en az altı kişi, başkent Beyrut'un doğusunda bir araca yerleştirilen patlayıcılarla öldürülmüştü.
Ganim'in ölümü, Suriye karşıtı iktidar koalisyonunu Salı günkü oylamada mecliste yalnızca iki kişilik bir çoğunlukla bırakıyor. Antoine Ganim bundan 2,5 yıl önce eski başbakanlardan Refik Hariri'ye düzenlenen suikastten beri Lübnan'da öldürülen yedinci siyasetçi.
BM'YE MEKTUP
Saldırı ardından Lübnan'da bugün yas ilan edildi. Okullar, üniversiteler ve pekçok işyeri de yas ve protesto amacıyla açılmadı. İktidardaki Suriye karşıtı koalisyonun liderleriyse Suriye'yi suçlayan açıklamalar yaptı.
Başbakan Fuad Sinyora, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a bir mektup yazarak, Hariri suikastını soruşturan özel BM savcılığının Ganim cinayetini de kapsamına almasını istedi. Batı yanlısı koalisyonun lideri konumundaki Refik Hariri'nin oğlu Saad da, katillerin kesmeye kararlı olduğu anayasal süreci sürdüreceklerini belirtti.
Suriye destekli muhalefetten olan Meclis Başkanı Nebih Berri, cumhurbaşkanlığına iki tarafın da kabul edebileceği bir aday bulmak için girişim başlatmıştı. Ancak dünkü cinayetin diyalog çabalarını ciddi şekilde baltalaması bekleniyor. Lübnan anayasasına göre yeni cumhurbaşkanının Kasım ayına kadar seçilmesi gerekiyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |