E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bakan Koca: 83 milyon virüsün tehdidi altındayız 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri ile yapılan toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Koca, açıklamasında, "83 milyon olarak her birimiz virüsün tehdidi altındayız. Dayanışma içinde olmalıyız" dedi.

7.04.2020 - 19:51
Bakan Koca: 83 milyon virüsün tehdidi altındayız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri ile yapılan toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Fahrettin Koca'nın açıklamasının satır başları:

83 milyon olarak her birimiz virüsün tehdidi altındayız. Dayanışma içinde olmalıyız. Bulaşma oranlarının yüksek olduğu şehirler ortak bir özellikleriyle dikkat çekmektedir. Bu şehirler yurt dışı geliş gidişlerin ve sosyal temasın yüksek olduğu şehirdir.

Sokağa çıkma konusunda da kısıtlar getirildi. Tüm Türkiye'de ise 20 yaş altı gençlerimizle 60 yaş üstü büyüklerimizden evde kalmaları konusunda kesin talebimiz var.

Dün ülkemizi dışarıya karşı izole etmeye çalışıyorduk. İzolasyon kuralına şimdi şehir şehir uymamız zorunludur. 83 milyonu oluşturan bireylerin izolasyon kuralını hayat tarzı haline getirmesi gerekmektedir. Bu seçeneğin çok kolay olduğunu vurgulamak isterim.Bu mücadelede 2 taraf var. Taraflardan biri yüksek yayılma kapasitesine sahip olan virüstür. Diğer taraf biziz.

Her birimizi eşit derecede tehdit eden virüse karşı güç birliği içinde olmamız gerekiyor. Tam bir dayanışma içinde olma, insan sağlığını korumak için özveride bulunma, işbirliği yapma zamanıdır. Hepimizin çabası, herhangi birimiz içindir. Mücadelemizde buluştuğumuz ortak payda insanın sağlığı, kutsiyetidir.

Dünyada ilk ciddi tedbirlerin alınmaya henüz başlanmadığı dönemde örneği olmayan yapılanmalara gittik. Bunun ilk sonuçlarından biri bilim kurulunun kurulmasıydı. Tıp dünyasından 35 bilim adamının oluşturduğu bu kurul bilimsel temelli, yöntemli bir mücadele yürütmemize rehberlik etti.

Bugün mücadelenin kavramı genişlemiş durumda. Toplum olarak hastalığa karşı daha iyi organize olabilmemiz için farklı ihtiyaçlar ortaya çıktı. Bu amaçla, toplum bilimleri kurulu adını verdiğimiz yeni bir kurul oluşturduk.

Kurul, süreçle ilgili öngörü çalışmaları yapacak, toplumsal öneriler getirecek. Toplum, birey, aile olarak nelerden kaçınmamız gerektiği konusunda tekliflerde bulunacak. Bu uygulama, dünyada bir ilktir.

Salgının kaynağı olan koronavirüsle ilgili dünyada araştırmalar devam ediyor. Ülkemiz de önemli bir bilgi birikimi oluşturmuş durumda. Konu, bilim dünyası için yenidir. Çin'den gelen ilk veriler sadece yaşlıları daha çok tutan bir hastalık gibi izlenim bırakmıştı. Şu anda hızla yayılan bir virüsle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Baştaki bilgiler doğrultusunda bütün dünyada risk grubu 60 yaş üstü olarak tanımlanmıştı. Bugün risk grubunun kapsamı genişlemiştir. 60 yaş üstüyle birlikte kronik hastalığı olan herkes yüksek risk grubuna dahil edilmiştir. Yaş bir güvence olarak algılanmamıştır.

Sağlıklı görülen taşıyıcıların varlığı kesinlikle unutulmamalıdır. Çözüm ise izolasyondur. Şüphelilerin taranması konusunda önemli bir gelişme göstermiş durumdayız. Günlük test sayımızın önümüzdeki haftayla 30 bine ulaşmasını umuyoruz. Test sayısı arttıkça pozitif vaka sayımız artmaktadır.

Hastalığın seyrinde akciğer tutulumu,, solunum yetmezliği en dikkat çeken tablolardan. Bu hastalarımıza olabildiğince erken tedavi uyguluyoruz. Son günlerde hastalarımızda akciğer enfeksiyonunda azalma sağladık. İlaç tedavisine erken başlamamızın bunda büyük rolü olduğunu düşünüyoruz. Biz, ilk bulgularımıza dayanarak ilacı erkenden temin ettik. Hastalarımıza bugün ücretsiz olarak ulaştırmayı başardık.

Sağlık çalışanlarımız tanı konularak tedavi edilen hastalarımızı sağlıklarına kavuşturmak için tüm fedakarlıklarını ortaya koyuyor. Hasta sayısına göre kayıp oranlarımız sınırlı seyrediyor. İlaç tedavisine erkenden başlamanın sonuçlarını görüyoruz.

Bize her hastamıza sahip çıkma imkanı sunan sağlık sistemimizdir. Sağlık sistemimizin gücü hepimize güven verecek düzeydedir. Bakanlığımızın desteğiyle farklı tedavi alternatiflerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütülmektedir.

Plazma tedavisi gibi gündemler kamuoyunun gündemindedir. Şimdilik araştırma aşamasında olan bu tedavilerin kesin çözüm gibi sunulması yanıltıcı sonuçlara yol açabilir.

Aşı çalışmaları için de aynı durum söz konusudur. Araştırmaların başarıyla sonuçlanması yönünde umudumuz ve inancımız var. 

İzole edilmesi gereken hastalarımızı dijital yöntemle takip edeceğiz. Gerektiğinde kendilerini hemen uyaracağımız bir sistemin hazırlıklarını tamamladık. Bu sistemin detaylarını daha sonra açıklayacağım.

Gerekli olduğunda her hastaya hastanede tedavi, ihtiyaç duyan her hastaya yoğun bakım desteği verecek imkanımız var. Bütün tedbirlerimize rağmen virüs kişiden kişiye bulaşmaya devam ediyor. Geldiğimiz noktada bunu kontrol altına almak zorundayız.

 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DP lideri Uysal'dan Bakan Soylu hakkında çok konuşulacak sözler
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Turktime'ın sorularını yanıtladı.
“İktidar da, CHP’de değişecek!”
DSP’den Ankara adayı olan Haydar Yılmaz, adaylığı karşısında çıkar sağladığı ...
Erbakan, Oktar'ın karşısında durdu!
Film gibi bir hayatın, sıra dışı kahramanı Emin Şirin. Daha yakından tanımak için buyurun…
 
Bahçeli, TURKTIME'a konuştu
a
28 Şubat Darbesi'nin Perde Arkası
1977-80 Dönemi Adalet Partisi ve 28 Şubat Dönemi’nde Refah Partisi Kastamonu ...
"CHP sokakçıdır, öbürleri meydancı"
1977-80 Dönemi Adalet Partisi ve 28 Şubat Dönemi’nde Refah Partisi Kastamonu ...
 
YSK Başkanı Ali EM Turktime'a Konuştu
28 Ocak 2010 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) olan Ali Em geçen ...
A.Ü. Z.F. Dekanı Çolak Turktime'a Konuştu TV'lerdeki Bal Reklamları Hayvansız Mandıralarda Kaşar Üretmeye Benziyor!
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak Turktime’ı ...
Tayyar: Muhafazakâr Değilim… Ahmet Hakan Oynak… Gül Denge, Erdoğan Gönül Adamı!
Ergenekon’da ağababalar dışarıda, soruşturma zenciler üzerinden yürütülüyor… ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ygs
ihracat
MERSİN
sanayi
DEAŞ
film
bodrum
Devlet Bahçeli
İtalya