Edinilen bilgiye göre, 26-27 aralık günlerinde Kosova'ya gidecek Babacan, iş adamları ve basın mensuplarını da beraberinde bölgeye götürecek.
Kosova'nın nihai statüsüyle ilgili önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde bölgeyi ziyaret edecek olan Babacan'ın, Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutanı Fransız General Xavier de Marnhac, Kosova Başkanı Fatmir Seydiu, Başbakan Agim Çeku ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor.
Ziyaretinin ikinci günü Prizren'e geçmesi öngörülen Babacan'ın Prizren KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar, Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı ile Mamusa Pilot Belediye Birimini ziyaret etmesi ve ardından da yurda dönmesi planlanıyor.
BM Güvenlik Konseyi tarafından bugün ele alınan Kosova konusu çerçevesinde, ABD ve birçok Avrupa ülkesinin desteklediği Kosovalı Arnavutlar, bağımsızlık istiyor. Sırplar ve başta Rusya olmak üzere onları destekleyen ülkelerse bağımsızlığa karşı çıkıyor.
Kasım ayı sonlarında Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'i ağırlayarak bu konuyu ele alan Ankara, Kosova'nın nihai statüsüne ilişkin görüşmeler ve gelişmeleri yakından takip ediyor. Türkiye, Kosova sorununun, BM Genel Sekreterinin Statü Özel Temsilcisi Mahti Ahtisaari'nin çaba ve önerilerini destekliyor.
Ankara, Kosova sorununa ileride bölgede yeni gerginlik ve çatışmalara yol açmayacak şekilde adil ve sürdürebilir bir çözüm bulunması yönündeki görüşünü korurken, gelinen aşamada, BM Güvenlik Konseyinin, 1244 sayılı BMGK kararının yerini alacak yeni bir karar almasının, Kosova'da ve bölgede istikrarın temini açısından yegane yolu teşkil ettiğini düşünüyor. |