E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Babacan'a Göre Bu Krizden Çıkarılması Gereken Ders 

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mevcut küresel krizden çıkarılması gereken dersin, daha çok korumacılık değil, daha çok düzenleme ve gözetim olması gerektiğini vurguladı.

6.09.2009 - 22:16
Babacan a Göre Bu Krizden Çıkarılması Gereken Ders


Mustafa Seven'in haberi

Ali Babacan, Londra'da yapılan, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında, küresel mali kriz ve çözüm yolları ile diğer küresel konularda bir konuşma yaptı.

Babacan, IMF reformu konusunda yaptığı konuşmada, IMF'nin kaynaklarının artırılması ve yönetişim reformu son derece önemli olduğunu anlattı.

G20'nin, IMF'ye ilave sağlayıcı gayretleri, piyasa güveninin yeniden tesis edilmesinde son derece pozitif bir etkiye sahip olduğunun altını çizen Babacan, IMF'nin, gelecekteki krizlere etkin bir şekilde müdahale edebilmesi için geçici değil sürekli mali kaynaklara ihtiyacı bulunduğunu ve Fon'un, kota temeline dayalı bir kurum özelliğini sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

-IMF KOTA REFORMU-

IMF'deki kota reformunun Ocak 2011'e kadar tamamıyla gözden geçirilmesi konusunda taahhütlerinin olduğunu belirten Babacan, bu süreçte, mükemmel olmayan mevcut formül ile çalışmaya devam edilmesinin pratik bir çözüm olacağını kaydetti.

Fon'daki mevcut kotaların ikiye katlanmasının anlamlı olacağı konusunda görüşbirliği olduğunu belirten Babacan, kota reformunun gözden geçirilme sürecinde, ülkelerin küresel ekonomideki ağırlıkları nispetinde temsil edilmelerinin de önemine dikkati çekti.

Kota reformunun tamamlanmasıyla, IMF'nin daha etkin bir kurum olacağının altını çizen Babacan, yönetişim reformuna da dikkati çekerek, kota reformunun yanısıra, Fon'u uluslararası mali sistem içindeki gözetim görevi ve yapısının yeniden vurgulanmasının önemli olduğunu da ifade etti.

Babacan, Uluslararası Para ve Finans Komitesinin çalışma prosedürünün geliştirilmesinin, Fon'un icra direktörleri kurulunun da iş yükünü hafifleteceğini kaydetti.

Ali Babacan, Fon dışındaki diğer uluslararası kuruluşların da, yeterli kaynak ve efektif bir çalışmaya sahip olmaları ve kaynaklarını gelişmekte olan ülkelere daha esnek imkanlarla kullandırmaları gerektiğini anlattı.

-MALİ SEKTÖR REFORMU-

Ali Babacan, mali sektör reformu konusunda ise sistemik risklerden korunabilmek için yeni bir küresel mali düzenleme ve denetleme çerçevesinin gerekli olduğunu vurguladı.

Babacan, yeni çerçevedeki düzenleme ve standartların ise tüm ülke ve bölgeler için farklılıklar oluşturmadan uyumlu olması gerektiğine de dikkati çekti.

-KÜRESEL KORUMACILIK-

Küresel ticaret sistemindeki korumacılık konusuna da değinen Babacan, G20'nin, küresel ticarette korumacılığa karşı yaptığı açıklamanın zamanlama açısından uygun olduğunu ve diğer tüm ülkelerce de olumlu karşılandığını ifade etti.

Dünya ticaret müzakerelerinde Doha görüşmeleri sürecinin önemini vurgulayan Babacan, bu sürecin başarılı bir şekilde sonuçlanmasının, krizden çıkma açısından acil bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Ali Babacan, küresel krizden en çok etkilenen piyasalara ticaretin finansmanı için katkı sağlanması gerektiğini de ifade etti.

-SÜRDÜRÜLEBİLİR TOPARLANMA VE BÜYÜME-

Küresel kriz nedeniyle, yükselen piyasalara yönelik özel sermaye hareketlerinin azaldığının altını çizen Babacan, ekonomik büyümesi baskı altında olan, dış kaynakları kısıtlı bu ülkelere sürdürülebilir büyüme için mali kaynak sağlanmasında, IMF ve bu kuruma verilecek kaynağın büyük önemi olacağını söyledi.

Mevcut kriz koşullarında işsizlik oranının yüksek kalmasının beklendiğini ifade eden Babacan, istihdam üzerindeki vergi yükünün geçici olarak hafifletilmesinin kısa dönemde önemli rol oynayabileceğine de dikkati çekti.

Yeni küresel ekonominin iş gücü piyasalarında esnekliği öngördüğünü kaydeden Babacan, iş gücünün teorik ve pratik eğitiminin de istihdam artırmanın öncelikleri arasında olması gerektiğini belirtti.

İklim değişiklikleri ve finansmanı konusuna da değinen Babacan, mevcut küresel kalkınma finansmanı yapısının, gelişmekte olan ülkelere, iklim değişiklikleri ve düşük karbonlu kalkınma için yeterli teşviğe sahip olmadığını kaydetti.

Yeşil ekonomiye geçişin büyük yatırımlar gerektirdiğinin altını çizen Babacan, bu süreçte ülkelerin kendine özgü teknolojik kalkınma süreçleri ve ihtiyaçlarının da dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Uluslararası finans kurumlarının, yenilenebilir enerji kaynaklarına ayırdığı kaynağın artırılmasının önemine dikkat çeken Babacan, yatırım ortamını teşvik edici yasal çerçevenin özel sektörü yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaya çekebileceğini anlattı.

Babacan, buna örnek olarak da Türkiye'de, yenilenebilir enerji yatırımları stratejisini, devlet ağırlıklı bir yapıdan, özel sektör ağırlıklı bir yapıya kaydırılmasını gösterdi.

-KÜRESEL EKONOMİNİN ÖNÜNDEKİ İKİ RİSK-

Küresel ekonomideki dengeli büyümenin önünde iki büyük riskin bulunduğuna dikkat çeken Babacan, bu risklerden ilkinin, başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarının hızlı yükselme riski ve diğerinin de dünyanın farklı bölgelerindeki dengesiz toparlanma riskinin olduğunu vurguladı.

Yüksek enerji fiyatlarının, kriz öncesindeki küresel dengesizlik önündeki en önemli faktörlerden biri olduğunu ifade eden Babacan, G20 olarak, adil ve şeffaf bir şekilde işleyen emtia piyasalarının teşvik edilmesini desteklediklerini kaydetti.

Asya'nın, küresel ekonomik toparlanmaya öncülük ederken, Avrupa'nın bunun arkasında kaldığını vurgulayan Babacan, Avrupa'nın iç talebinin canlandırılması ve büyümesinin, dengeli küresel büyüme açısından önemli olduğunu belirtti.

Babacan, bu çerçevede, Batı Avrupa'daki bankacılık sektörünün sorunlarına dikkat edilmesi gerektiğini de ifade etti.

YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
komando 2 Eylül 2009 Çarşamba 02:15

tabiiki bu hainler eylemi uzatirlar,nasil olsa silahlari avrupa amerika temin ediyor sorun yok,yandaslarida diyarbakirda miting yaptilar imrali canisine övgüler yagdirdilar,acilim yapilsin yapilmasin bu hainlerin amaci baska bu ülkeden defolsun gitsinler türkiyeye öyle huzur bozan hain lazim degil.

Yorumu oyla      18      10  
yıldız 2 Eylül 2009 Çarşamba 01:02

Boşuna bekleme PKK Anayasada hiçbir değişiklik yapılmayacak.Seni konuşturan hangi güç bu millet biliyor keme güvendiğini de biliyor ama o güvendiğin güç zamanında çıkarı bitince herkezi satar sizi de satacak bu milletin içini oyamıyacaksınız buna asla müsaade etmeyeceğiz.Bugün seni böyle konuşturan Devletin acizliğidir Türk milletinin acizliği değil.Zamanı gelince ki bu çok yakın bizzat cevabını bu milletten alacaksın.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HAYIRDIR İNŞALLAH?
Tavan fiyat uygulamasının sona ermesinin ardından benzin ve motorine ikinci kez indirim geldi.
SGK'dan Denetim Öncesi Son Uyarı
SGK Ankara İl Müdürlüğü, özel ve üniversite hastaneleri, tıp merkezleri, ...
Elektrik Zammına Mumlu Protesto
ESM ve Tüketici Hakları Derneği (THD) üyeleri, toptan elektrik satış fiyatına ...
 
Maliye 'Kümesteki Kazları' Biraz Daha Yolacak
Vergi Konseyi’nin hazırladığı ilk taslak ücretliler ile ilgili de vergi ...
Kafa karıştıran KEY Açıklaması
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Konut Edindirme Yardımı (KEY)ödemelerine ...
ELEKTRİK NEDEN PAHALI?
Toptan elektrik fiyatlarına dün zam geldi. Peki, elektriğe gelen bu zam ...
 
SSK'DA KOMEDİ:
Zonguldak Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü, sigortasız işçi çalıştırdığı ...
Kriz Kahininden İyi Haber :
Ekonomik krizi 3 yıl öncesinden tahmin eden ve karamsarlığıyla bilinen Roubini, iyimser konuştu.
Tüketiciler Birliği Sert Çıktı:
Tüketiciler Birliği, tüketicilerin elektriği pahalı kullanması halinde zammı yargıya taşıyacak..
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gençlerbirliği
Gaziantepspor
big ben
Demba ba
eyfel kulesi
film
BBP
Zlatan Ibrahimoviç
Necmettin Erbakan