E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Azerbaycanda Dev Sızıntı  BP Faciadan Kıl Payı Kurtuldu

Wikileaks belgeleri, Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı felaketinden 18 ay önce, İngiliz petrol devi BP’nin Azerbaycan’daki doğalgaz platformunda da bir sızıntı faciası yaşadığını ortaya çıkardı.

16.12.2010 - 10:36
Azerbaycanda Dev Sızıntı

Belgelerde, yaşanan sızıntıyı BP’nin gizli tutmaya çalıştığı ve şirketin ortaklarının bundan çok huzursuz olduğu belirtildi. Sızdırılan bilgilere göre, sızıntı yüzünden iki doğalgaz yatağı aylarca işletilemedi. Ayrıca, BP ölümle burun buruna gelen 212 işçiyi büyük bir şans eseri kurtarabildi. Doğalgaz yataklarının işletilemez hale gelmesi yüzünden, şirket günlük 500 bin varil üretimini aylarca kesmek zorunda kaldı.



Yerel basının ne denli ciddi olduğunu fark etmediği sızıntının, Azeri-Çırak-Güneşli petrol yatağında meyda geldiği belirtildi.



Belgelerde gün ışığına çıkan diğer bilgilerde ayrıca, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, BP’yi ülkesinden 10 milyar dolarlık petrol çalmakla ve Hazar Denizi bölgesindeki dev doğalgaz yataklarını işletmek için rüşvet dağıtmakla suçladığı yer alıyor.



Belgede, “Gaz iletim kuyusunda yaşanan sorundan dolayı platformda çok fazla çaömur oldyuğu ve BP’nin sızıntının nedenini bulmaya çalıştığı” ifade ediliyor. Belgede, BP’nin Azerbaycan bölgesi başkanı Bill Schrader’in, “sızıntının nedenini hiçbir zaman ortaya çıkaramayabileceklerini kabul ettiği” belirtiliyor.



Ocak 2009’da geçilenbir başka kriptoda ise BP’nin “kötü beton işi” yüzünden sızıntının başladığından şüphelediği bilgisi yer alıyor. BP’nin eski CEO’su Tony Hayward, Meksika Körfezi’nde yaşanan sızıntıyı da kısmen “kötü beton muhafazaya” bağlamıştı.



BP, Guardian’a Azerbaycan’da yaşanan sızıntı ve beton muhafazanın kimin tarafından yapıldığı hakkında açıklama yapmayı reddetti.



Belgede, BP’nin olası bir patlama ve sonucunda doğacak faciadan kıl payı kurtulduğu ve işçilerin büyük şans eseri ölümden döndüğü belirtiliyor. Schrader, “olay basının dikkatinden kaçmış olsa da, günde 40-50 milyon dolar haybeden Azerbaycan hükümetinin tüm dikkatini üstüne topladı” ifadesini kullanıyor.

HÜRRİYET

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rusya'da Müftü Öldürüldü
Rusya Federasyonu'na bağlı Kabardino-Balkarya Cumhuriyeti Müftüsü Anas ...
Rusya'da Bin Kişi Gözaltına Alındı!
Irkçı holiganlar ve etnik azınlıklar arasında olası bir çatışma önlenmeye çalışılıyor.
Kaybolan Yolcu Uçağının Enkazı Bulundu
22 kişinin bulunduğu uçaktan kurtulan olmadı
 
Bay Facebook 'Şöhretler Müzesi'nde
Müzeye başka kimlerin adı konuldu?
Yeni Facebook Doğuyor!
Facebook'un kurucusundan yeni sosyal medya ağı
Ermenilerden Türkiye'ye Toprak Davası!
ABD'de Ermeniler, 1915 olaylarında mülklerini kaybettikleri iddiasıyla ...
 
Komşu Yanıyor
Yunanistan'da hükümetin yeni kemer sıkma programı halkı bir kez daha sokaklara ...
Mübarek Firavun, Oğlu Deneyimsiz!
ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi olmaya hazırlanan Ricciardone’nin Mısır’da ...
Dini Provokasyon! Kafkas Müftüsü Öldürüldü
Moskova'da ırkçı, dazlak gruplar ve Kafkasya gençleri arasında gerginlik ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Acun Ilıcalı
Beyaz Saray
big ben
haşim kılıç
Kırgızistan
emrah yılmaz
Akhisar Belediyespor
Eğitim
Şafak Sezer