ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi olmaya hazırlanan Ricciardone’nin Mısır’da elçi olduğu dönemdeki kriptolarını WikiLeaks yayınladı. Ricciardone, Mısır Devlet Başkanı Mübarek için “Firavun” derken, Mısır liderinin yerine oğlu Cemal’i getirmesi durumunda “albaylar darbesi” olabileceğini savunuyor.
AMERİKAN Senatosu’ndaki itirazlar yüzünden Ankara Büyükelçisi atanması rötora uğrayan Francis Ricciardone’nin ABD’nin Mısır Temsilcisi olduğu dönemde imzasını taşıyan diplomatik kriptolar, WikiLeaks sızıntı sitesi tarafından yayınlandı.
Ricciardone’nin imzasını taşıyan 14 Mayıs 2007 tarihli kriptoda “Firavun”a benzettiği Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in, yerine oğlu Cemal’i ataması halinde askerlerin darbe yapabileceğinden bahsediliyor. Ricciardone’nin Mısır’ı kızdıracak mesajı şöyle: “Cemal subaylık yapmadı. Hatta onun zorunlu askerliğini bile tamamlamadığına inanıyoruz. Gücü babasından geliyor. Mübarek ölmeden Cemal liderliğe getirilirse durum çok daha karışık olur. Firavun sahneden çekildiği anda 20’nci yüzyıl tarzı albaylar darbesi yaşanması olasılık dışı tutulmamalı”.
Mısır’da en çok tartışılan konu da 82 yaşındaki Mübarek’in gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağı. 46 yaşındaki Cemal Mübarek’in uzun süredir cumhurbaşkanlığı için hazırlandığı biliniyor. 2002’den bu yana politikada olan eski bankacı Cemal Mübarek iktidardaki Ulusal Demokratik Parti’nin başkan yardımcısı. Zengin toprak ağalarının desteğine sahip oğul Mübarek’in ordu ve istihbarat tarafından istenmediği iddiaları var. Ricciardone de “uzun” kriptosunda “Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi ve İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman, Cemal’in başkanlığı olasılığından tiksiniyor. Üst düzey askerler onun adaylığını kabul edebilir ama orta rütbeliler asla” ifadelerini kullandı.
Ankara’ya atanmayı bekliyor
ABD Başkanı Barack Obama’nın, ülkesinin Ankara Büyükelçiliği’ne atadığı ABD’nin Kabil Büyükelçi Yardımcısı ve Maslahatgüzarı Francis Joseph Ricciardone Senato’dan henüz onay alamadı. Cumhuriyetçi Parti senatörleri, onu, “temas kurduğu hükümetlere çok yakın olmakla ve görev yaptığı yerlerde demokrasi ve insan hakları gibi konularda baskı uygulamada kayıtsız tavır izlemekle” suçladı. Türkiye’yi yakından tanıyan bir diplomat olan Ricciardone, daha önce Türkiye’de birden fazla görev aldı ve Türkçe biliyor. Senato Dışilişkiler Komisyonu’ndan onay alan Ricciardone’nin Genel Kurul’un da desteğini alması gerekiyor.(hürriyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |