Petrol ve doğalgazdan kömüre dönenlerin başını İtalya'nın en büyük elektrik üreticisi Enel çekiyor. Enel beş yılda santrallerinde kömür kullanım oranını yüzde 50'ye çıkarmayı planlarken, İtalya genelinde kömüre bağımlılığın yüzde 14'ten yüzde 33'e yükselmesi öngörülüyor.
Almanya ve Çekya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde de beş yılda kömürle çalışan 50 santral devreye girecek. Bu santrallere 50 yıl ömür biçiliyor. Amerika'da da bu konuda talep patlaması var ama yasal kısıtlamalar nedeniyle çok az santralin ruhsat alabileceği belirtiliyor. 2007'de 151 kömür santrali için yapılan başvurulardan 60'ı eyalet yönetimlerince geri çevrildi. İzin alamayan onlarca girişimci de çareyi mahkemeye başvurmakta buldu.
Uzmanlar karbon salımındaki tehlikeli sınırlardan dönme hedefinin böylece imkânsıza dönüşeceği uyarısı yapıyor. Petrol fiyatlarının 1996'dan beri yüzde 151 artması ortak bahane olurken İtalya ve Almanya'daki üreticiler ülkelerinde nükleer santral kurmanın yasak olduğu gerekçesine sığınıyor. Enerji güvenliği ve ucuzluk da diğer bahaneler arasında. Kömürde 200 yıl, petrol ve doğalgazda 50 yıllık bir rezervden bahsediliyor. (New York Times)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...