E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Aşı ile ilgili merak edilen sorular ve yanıtları 

ABD'li ilaç devi Moderna kendi aşısının yüzde 94,5 etkili olduğunu açıkladı. ABD gibi pek çok ülke aşıların dağıtımı için çalışmalara başladı. Ancak, birçok insanın aklında hala potansiyel aşıya ilişkin çeşitli sorular ve endişeler bulunuyor.

17.11.2020 - 10:27
Aşı ile ilgili merak edilen sorular ve yanıtları

ABD'li ilaç şirketi Pfizer’dan tarafından geçen haftanın başında yapılan açıklamada, Alman BioNTech firmasıyla geliştirilen deneysel corona virüs aşısının, klinik denemelerin son aşamasında başarılı olduğu duyuruldu. 43 binden fazla gönüllüyle yapılan çalışmanın ara verilerinde de aşının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu görüldü. Bir milyon 290 binin aşkın kişinin ölümüne neden olan pandemiye karşı geliştirilen aşı çalışmalarında bir kilometre taşı olarak görülen sonuçlar tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.

Bu kapsamda İngiltere ve ABD, aşının onaylanması durumunda yıl sonundan önce vatandaşlarını aşılamaya başlayacağını duyurdu. Öte yandan, iki aşının ardından gelen olumlu sonuçlar nedeniyle  tüm dünyada aşı çalışmaları ve tedariği için yapılan anlşamalar hız kazandı.  Ancak, aşılama süreci ile ilgili belirsizlik ve insanların endişeleri sürüyor.

İşte corona virüs aşısı ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları...

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BASKILAMAK İÇİN İLAÇ KULLANANLAR CORONA VİRÜS AŞISI OLABİLİR Mİ?
Bilim insanları bağışıklık sistemini baskılamak için tedavi gören insanlara canlı aşıları önermiyor. Bunun nedeninin altında, canlı aşıların potansiyel olarak çok fazla çoğalabilen canlı ama zayıflatılmış bir virüs versiyonu içermesi yatıyor.

Fakat, Pfizer/BionTech, Moderna ve Oxford/AstraZeneca tarafından geliştirilen RNA ve DNA bazlı aşılarda, vorona virüsün canlı örneği kullanılmıyor. DNA ve RNA aşıları, insan vücudundaki spesifik bağışıklık hücrelerine yeni bir genetik materyal parçası ekleyerek çalışıyor. 

Bu şekilde corona virüsü etkisiz hale getiren bağışıklık hücreleri daha sonra virüsün bir parçasını (antijen olarak bilinen bir alt birim) diğer bağışıklık hücrelerine tanıtıyor ve hastalıktan  genel korunma sağlanıyor. DNA ve RNA aşıları, antijen sunan hücrelerin virüsün canlı versiyonunu emmesi ve parçalaması gerekmediği için bağışıklığa ilişkin sorun yaşayan insanlarda kullanılabileceği düşünülüyor.

Ancak, bilim insanları aşı olmadan önce bu tür tedavileri alan kişilerin kesinlikle doktora danışmasını tavsiye ediyor.

KANSER HASTALARI CORONA VİRÜS AŞISI OLABİLİR Mİ?
Kanser hastaları corona virüse karşı savunmasız olan insanların başında yer alıyor. Covid-19 ile kanserin birbirini ne derece etkilediği konusunda henüz çalışmalar yetersiz olsa da geçen ay ABD çapıdaki Gazi İşleri Departmanı’na bağlı tesislerde tedavi gören 23 bin kanser hastasının incelendiği çalışmada, corona virüsün özellikle lösemi olan hastalarda kanserin şiddetinin artırabildiği belirtildi.

UĞUR ŞAHİN VE ÖZLEM TÜRECİ RNA BAZLI AŞI YÖNTEMİNİ KANSER HASTALRI İÇİN GELİŞTİRMİŞTİ
Bilim insanları, bağışıklığını baskılayan ilaçlar kullanan insanlarla benzer bir şekilde virüsün canlı versiyonunu içermeyen RNA ve DNA bazlı aşıların da kanser hastalarında kullanılabileceğine inanıyor. Nitekim Pfizer/BioNTech aşısını  bulan Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, daha önce RNA bazlı aşı yöntemini kanser tedavisi için geliştirdiklerini söyledi.

Ancak, aşıların klinik denemeleri kanser hastaları üzerinde gerçekleşmediği ve bu konuda yeterli bilimsel dayanak bulunmadığı için bir aşı bulunduğunda sağlık otoritelerin kararını beklemek gerekecek.

CORONA VİRÜS AŞISI HAMİLE BİR KADINA VE DOĞMAMIŞ ÇOCUĞUNA ZARAR VEREBİLİR Mİ?
Şu anda hamile kadınların corona virüsten ciddi şekilde hastalanma olasılıklarının daha yüksek olduğuna dair bir kanıt bulunmuyor, ancak  önlem olarak "klinik olarak savunmasızlar" listesine dahil ediliyorlar. Bununla birlikte, geliştirilen aşılarının klinik deneyleri hamile kadınlar üzerinde gerçekleştirilmiyor. Bilim insanları hamileler ve doğmamış çocuklardaki Covid-19 etkilerine karşın yeterince çalışma yapılmadığı için, herhangi bir corona virüs aşısının hamilelerde kullanımının henüz bilinmeyen riskleri olabileceğini düşünüyor.

Öte yandan, araştırmacılar grip gibi bazı aşıların hamilelikte kullanılabilmesinden yola çıkarak, bilimsel kanıtların artması ve doktorların gerekli görmesi halinde corona virüs aşısının hamilelere yapılabileceği kanısındalar.

AŞI NE KADAR KORUMA SAĞLAYACAK?
BioNTech’in CEO’su Uğur Şahin, geçen hafta İngiliz The Guardian gazetesini verdiğini röportajda, üç hafta arayla iki enjeksiyonla uygulanan aşıyı alanların en az bir yıl corona virüse karşı bağışıklık kazanacağını umduğunu açıkladı. “Şu ana kadar sadece corona virüse karşı kazanılan bağıklığın süresine ilişkin dolaylı ipuçlarımız var. Covid-19 hastaları üzerinde yapılan araştırmalar, güçlü bir T hücresi bağışıklık tepkisine sahip olanların altı ay sonra hala bu güce sahip olduğunu göstermiştir. Yani, en az bir yıl güvende olabileceğimizi düşünüyorum. Ancak Covid-19 aşılarının her yıl ‘yenilenmesi gerekebileceğini göz ardı edemeyeyiz” ifadelerini kullanan Şahin’in açıklamaları, insanların belirli aralıklarla tekrarlayan bir süreçte aşı olacağı anlamına geliyor.

DAHA ÖNCE KORONAVİRÜSE YAKANMIŞ BİRİNİN AŞI OLMASI GÜVENLİ Mİ?
Bir corona virüs aşısının yaygın kullanım için onaylanması durumunda, muhtemelen  Covid-19’u yenen insanları kapsayacak. Çünkü, şu ana kadar yapılan çalışmalar, corona virüse karşı  doğal olarak süren bağışıklığın uzun sürmediğini gösterdi. Aşılarla ilgili çalışmalar, dozları alan insanlarda aşılamanınCovid-19’a karşı daha uzun süreceğini gösteriyor.  Bununla birlikte Pfizer/BioNTech’in klinik denemeleri  yalnızca daha önce Covid'e yakalanmamış sağlıklı gönüllüleri içerdiğinden sonuçlar, virüse önceden maruz kalan kişilerin aşılanmasına ilişkin bilgi sağlamıyor.

KAYNAK: NTV

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel piyasalar aşı müjdesiyle yükseldi
ABD’li biyoteknoloji şirketi Moderna’nın %94,5 oranında etkili ve sıcağa ...
DSÖ, koronavirüsün izini sürecek
Koronavirüsün gerçekte "nerede ve ne zaman" çıktığını ortaya koyacak çalışma, ...
Yağlı cildinizi daha yağlı hale getiren 5 hata!
Yağlı bir cildiniz varsa, birkaç şeyi yanlış yapıyor olabilirsiniz. Bu ...
 
Bakan Koca'dan Kovid 19 açıklaması: Somut tedbirler masada
Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yazılı ...
Bakanlık açıkladı: Kovid 19'da hasta sayısı 420 bin sınırında
Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'deki ...
Osman Müftüoğlu uyardı: Herkes önlemini alsın!
Hürriyet Gazetesi Yazarı Osman Müftüoğlu, Hürriyet Gazetesi'nde yazdığı ...
 
Bakan Koca'dan kritik uyarı
Sağlık Bakanı Koca, sosyal medya hesabından maske kullanımına ilişkin, ...
Kapaklı maskeler tehlike saçıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim ...
Koronavirüste güzel haber! Plazma alanlar iyileşiyor
Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, "Kişilerin yüzde 91,8’i bağış ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
Güney Kore
şampiyonlar Ligi
konya
poyraz karayel
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
ygs soru ve cevapları
İthalat
bugün