Servet Yanatma'nın haberi...
İsrail'de görev yapacak Türk diplomatlar İbranice öğrenmeye başladı. Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeye gidecek diplomatlara özel hoca tutarak personeli İbranice öğrenmesi için teşvik etti. İlk kez uygulanan özel ders uygulamasının Türkiye'nin eski Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'un maruz kaldığı 'alçak koltuk' krizinin hemen ardından gelmesi dikkat çekti. Çelikkol, İbranice bilmemesi sebebiyle eleştirilerin hedefi olmuştu. Bakanlığın uygulaması sadece İbraniceyi kapsamıyor. Bakanlık yetkilileri ise projenin çok daha önceden planlandığını belirtiyor.
Türk dış politikası etkinleşirken Dışişleri Bakanlığı, bunu yürütecek personel sayısı ve kabiliyetini artırmanın planlarını yapıyor. Bu çerçevede bakanlık personeline yabancı dil öğrenmeleri için verilen imkân genişletildi. Dışişleri personeli bu seneye kadar sadece Türkçe Öğretim Merkezi'nin (TÖMER) verdiği kurslardan yararlanabiliyordu. TÖMER'de ise sık kullanılan yaygın yabancı dillerin eğitimi veriliyor. Bunun yeterli olmadığını gören bakanlık yetkilileri TÖMER'in kurs açmadığı diller için çözümü özel hocada buldu. Bunun ilki İbranicede yaşandı. Bu sene İsrail'e atanan personelin İbranice öğrenebilmesi için özel bir öğretmen tutuldu. Kursun ücreti bakanlık tarafından karşılanıyor. İsrail'e atanan diplomatlar halen özel kurslara devam ediyor. Kurslar zorunlu değil; ancak personel bu teşvikten yararlanıyor. Tayine çıkan personel gideceği ülkenin dili TÖMER'de öğretilmiyorsa bu imkândan istifade edebilecek.
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, makamına davet ettiği Büyükelçi Oğuz Çelikkol'u daha alçak bir koltuğa oturtmuş ve basını da davet ederek bu anın kameralarca çekilmesini sağlamıştı. Ayalon, Çelikkol'un anlamaması için İbranice yaptığı açıklamada, "Biz yüksekte oturuyoruz ve masada sadece İsrail bayrağı var." demişti. İki ülke arasında büyük krize sebep olan olayda Büyükelçi Çelikkol'un İbranice bilmemesi eleştirilmişti. Türk büyükelçilerin büyük bir kısmı sadece çok yaygın olan yabancı dilleri konuşabiliyor. Büyükelçi Çelikkol da Atina'dan direkt Tel Aviv'e görevlendirilmişti. Ancak yine de bir Türk büyükelçinin görev yaptığı ülkenin dilini anlamaması eleştirilere yol açmıştı. Bakanlık son dönemde teşkilat yasası üzerinde çalışıyordu. Bakanlık, yetkilileri bu sebeple İbranice kursu ile 'alçak koltuk' krizi arasında bağ kurulmasına şiddetle karşı çıktı. Ancak İbranice kursunun krizden birkaç ay sonra başlaması dikkat çekti.
ERKEN TAYİN uygulaması geliyor
Personel için önemli bir iyileştirme de kararnamelerin zamanlamasında yapıldı. Tayinler çok geç yapıldığı için personel kararnameden hemen sonra yurtdışı görevine çıkıyordu. Geçtiğimiz yıllarda kararnameler oldukça gecikmiş, merkezde de birçok pozisyon bir süre boş kalmıştı. Geçtiğimiz haziran ayında çıkan kararname bu yıl şubatta açıklandı. Böylece personelin görev yapacağı ülke için hazırlık yapma şansı oldu. Aksi durumda özel dil kurslarından istifade imkânı olmayacaktı. Dışişleri personeli, bu değişikliğin çok yararlı olduğunu belirtiyor.
Birçok gelişmiş ülke, yurtdışına görevlendireceği personelle ilgili kararnameyi yaklaşık bir sene önceden açıklıyor. Böylece diplomatların görev yapacakları ülkeyi tanımaları ve dilini öğrenmeleri şansı oluyor. Ankara'da çok sayıda büyükelçi ve yabancı diplomat çok iyi Türkçe konuşuyor. ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, açıklamalarını çoğu kez Türkçe yaparken Alman Büyükelçi Eckart Cuntz da Türkçe gazeteleri kendisi takip edebiliyor. Ankara'daki Polonya ve Macaristan sefirleri de çok iyi Türkçe konuşuyor.(zaman)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...