Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, mahkeme kararıyla erişime engellenen paylaşım sitesi YouTube’un, Türkiye’de hukuki yükümlülüklerini yerine getirmemekte ısrar ettiğini belirterek, “Bu site, Türkiye Cumhuriyeti ile mücadeleye girişti ama Türkiye bunu kabul etmeyecektir” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda CHP’li Emrehan Halıcı, Türkiye’de internet erişimi ile ilgili özgürlüklerin engellendiğini söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, internetin ‘ilaç gibi, yararı olduğu kadar zararının bulunduğuna’ dikkati çekti. Yıldırım, bu nedenle internetin temiz kullanımını sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Yıldırım, internette suç ve suça özendirici yayınların yüzde 98’inin dış kaynaklı olduğunu, bu tehlikeyi önlemek için bazı önlemler almak zorunda olduklarını dile getirdi.
YouTube paylaşım sitesinin Atatürk’e hakaret içeren yayınından dolayı, mahkeme kararıyla erişime engellendiğini anımsatan Yıldırım, buna karşın sitenin yetkililerinin, cezayı durdurmak için bir üst mahkemeye bile itiraz etme gereğini duymadığını vurguladı. Yıldırım, söz konusu paylaşım sitesinin birçok ülkede güvenlik belgesi almasına, vergi dairelerine kayıt yaptırmasına rağmen Türkiye’de bunları yerine getirmemekte ısrar ettiğini anlattı.
Türkiye’nin bunu kabul edip boyun eğmeyeceğini belirten Yıldırım, “Bu paylaşım sitesi birçok ülkede yerli sürüm yapıyor ama Türkiye’de yapmıyor. Yine dünyanın birçok ülkesinde adli makamlarla işbirliği yapıyor ama ülkemizde buna yanaşmıyor. Bir siyasi partinin genel başkanı ile ilgili yayımlanan videonun yayından kaldırılması için arkadaşlarımız girişimde bulundu, telefonlara bile çıkmadılar. Bu kadar hukuk tanımaz siteyi hararetle savunanlar var. Bunu kınıyorum” dedi.
Söz konusu sitenin, IP giriş numaraları aracılığıyla Google’a girişleri de yavaşlatmaya, bu yolla tepkileri artırıp Türkiye’yi dize getirmeye çalıştığını belirten Yıldırım, “Bu site, Türkiye Cumhuriyeti ile bir mücadeleye girişti. Türkiye asla bu durumu kabul etmeyecektir. Bu paylaşım sitesinin direktiflerine göre tavır almak yerine, bu sitenin hukuk kurallarına saygılı olmasını sağlamalıyız” dedi.
Görüşme yapılmış
Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın bu tepkilerine karşın, YouTube yetkililerinin yasağın kaldırılması için geçtiğimiz günlerde Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu ile bir araya geldiği ortaya çıktı. Sessiz sedasız gerçekleştirilen görüşmede iki taraf, Youtube’un engellenmesi ve arama motoru Google’un yavaşlamasına ilişkin karşılıklı kozlarını paylaştı. Taraflar arasında net bir uzlaşma sağlanamazken, tekrar bir araya gelmeleri konusunda mutabakata varıldı.
‘Lokal versiyonu Türkiye istemedi’
Bakan Binali Yıldırım’ın sözlerine bilişim hukuku konusunda uzman olan isimler katılmıyor. Görüşler şöyle:
Bilgi Üniversitesi Bilişim Hukuku öğretim üyesi Doç. Dr öğretim üyesi Yaman Akdeniz: “Bakan Yıldırım’ın söylediklerine katılmıyorum. Google ya da YouTube’un özellikle bizimle uğraştığını sanmıyorum. YouTube hakkında verilen mahkeme kararına iki hafta önce itiraz ettik. Mahkeme itirazımızı reddetti. Almanya, İngiltere ve Fransa’da Youtube’u test ettim. ‘Lokal versiyonu mu, global versiyonu mu kullanmak istiyorsunuz?’ diye soruyor. YouTube bu ülkelerde yaptığı anlaşmalarda hukuki olarak sadece lokal versiyondan sorumlu. Global versiyona karışmıyor. YouTube, bunu Türkiye’ye önerdi. Ancak Türkiye kabul etmedi. Türkiye, illa global versiyondan da bu videoların kaldırılmasını talep etti. Problem de buradan kaynaklanıyor. Türkiye, burada ofis açmalarını istiyor. Ancak hiçbir ulusla-rarası organizasyonda ‘gelip burada ofis açın’ diyemezler. Obama, ‘Koç, Sabancı gelip burada ofis açacak’ diyemez. Bu tartışma bu tip açıklamalarla çözülemez.”
Bilişim Hukuk konusunda uzman avukat Başak Purut: “Bakan Yıldırım açıklamalarıyla kamuoyunu yanlış bilgilendiriyor. Neden sadece Google’a bunlar yapılıyor. Türkiye’de yurtdışından iş yapan binlerce site var. Vergi mükellefi değiller. ‘Google yasaklayayım, hizaya getirelim, diğerlerine gözdağı olur’ diye mi yapılıyor bilmiyorum?” (Radikal)