Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından düzenlenen çalışma kahvaltısında konuşan Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Türkiye ile Kazakistan'ın ekonomik işbirliklerine yeniden ivme kazandırabileceklerini söyledi. Kazakistan'da hiçbir yabancı şirket bulunmadığı dönemde Türk şirketlerin ülkeye yatırım yaptığını anımsatan Masimov, Türkiye ile Kazakistan arasındaki siyasi ilişkilerde hiçbir zaman sorun yaşanmadığını ancak ekonomik ilişkilerin potansiyelinin altında kaldığını kaydetti.
Masimov, Rusya, Kazakistan ve Beyaz Rusya'nın ortak gümrük birliği oluşturduğunu anımsattı veTürk şirketlerinin Kazakistan'da üretim yaparak daha rekabetçi şekilde bu pazarlara mal satabileceğine işaret etti.
Masimov, yatırımlar konusunda Türk şirketlerine yardımcı olmayı istediklerini dile getirdi. Çin'i kendilerine çok yakın bulduklarını ifade eden Masimov, Batı Çin tarafında büyük yatırım programı yapıldığını hatırlatarak, ''Çin pazarı ulaşılmaz gibi görülse de biz bu pazara özel, serbest bölge oluşturuyoruz. Türk şirketlerini de davet ediyoruz. Kazakistan'a yakın bölgelerde potansiyel var'' dedi.
’10 FİRMA ORTAKLIK İÇİN GÖRÜŞÜYOR’
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da iki ülke arasındaki 1,7 milyar dolarlık ticaret hacminin gerçek potansiyeli yansıtmadığına kaydetti. Türk müteahhitlik sektörünün Kazakistan’dan aldığı destekle bu ülkede 8 milyar dolarlık projeyi başarıyla gerçekleştirdiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu “Türkiye için Kazakistan vazgeçilmez bir ortak konumundadır. Biz Kazak meslektaşlarımızla daha fazla iş yapmak istiyoruz. Petrol ve doğalgaz devletleri, ülkeleri zengin etmektedir. Ama halkın zenginliğini istiyorsak karşılıklı ticaretimizi artırmamız lazım'' diye konuştu.
Kazakistan Yatırım Ajansı'nın 66 yatırım projesinin, DEİK aracılığıyla Türkiye'deki iş alemine duyurulduğunu ve yaklaşık 10 firmanın bu konuda yakın ilgi içinde çalıştığını bildiren Hisarcıklıoğlu, yakın gelecekte bunların sonuçlarının görüleceğini kaydetti.
En önemli noktalardan birinin de karşılıklı yatırımların artırılabilmesi için iki devletin de kabul ettiği ortak tahkim müessesinin kurulması gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu müessesenin önümüzdeki dönemde her iki ülke yatırımlarının daha artmasını sağlayacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bunun faydasını, uluslararası tahkimin kabul edilmesiyle gördüğünü anlattı.
Önümüzdeki dönemde Avrasya'da kış olimpiyatlarının Kazakistan'da yapılacağını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Türk firmaları olarak orada da görev almaya hazır olduklarını bildirdi. Türk dili konuşan ülkeler açısından daimi sekretaryanın önemine inandıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Kazakistan'da kurulan Türk akademisini de önemsediklerini vurguladı.
Özellikle ticaretin gelişebilmesi için nakliye sektörünün sıkıntılarının giderilmesinin gerekli olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, nakliye maliyetlerinin Kazakistan ile olan ekonomik ilişkileri azalttığını, bu konuda destek beklediklerini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin Hazar üzerinden yapılacak Ro-Ro seferleri ile Kazakistan’a kadar uzatılmasının iki ülke arasındaki ulaştırma sorununa daha etkin ve kalıcı çözüm getireceğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, bu tür gemileri inşasında Türk girişimcilerin tecrübelerinden faydanılmasını Kazak yetkililere önerdi. Hisarcıklıoğlu, organize sanayi bölgesi konusunda Türkiye'nin tecrübelerini anımsatarak, bu konuda Kazakistan'a destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.
50 MİLYAR DOLARLIK PROJE TÜRKLERİ BEKLİYOR
Türk işadamlarının hâlihazırda Kazakistan’da 3,5 milyar doları bulan yatırımı bulunuyor. 10 bin kişiye istihdam sağlıyorlar. KAZNEX Invest tarafından DEİK’e iletilen projeler şu sektörlerde yoğunlaşıyor:
Turizm, ulaştırma, inşaat, inşaat malzemeleri, tarım, tekstil, enerji, metalurji, telekomünikasyon altyapısı, kimya-petrokimya ve makine yapımı.
Projeler arasından seçilen bir çalışmayı yapmak isteyen Türk girişimcisine yüzde 50 kredi desteği veren Kazakistan, fizibilite çalışmasını tamamlamış ve projenin gidişatını belirlemiş olan firmalara daha fazla kredi verilebileceğini belirtiyor.
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...