E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

50'li yaşlarda bel ağrısı prostat kanseri habercisi! 

Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olan prostat kanseri genellikle erken dönemde belirti vermez. İleri dönemde ise bel, kalça ve sırt ağrılarıyla kendini gösterebilir. Çünkü omurga ve kaburgalar hastalığın en sık yayıldığı yerlerdir.

14.10.2025 - 09:48
50 li yaşlarda bel ağrısı prostat kanseri habercisi!

Prostat kanseri, prostat bezindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla gelişir. Erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür. Sinsice ilerleyen prostat kanserinin özellikle 50 yaş üstü erkeklerde daha sık görüldüğünü vurgulayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. İzak Dalva, hastalıkla ilgili farkındalığın artırılmasının, erken teşhisin ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemine değinerek, bu konuda hayati bilgiler paylaştı…

2022 verilerine göre, tüm dünyada 1,47 milyon kişi prostat kanseri tanısı aldı. Hayat boyu her 8–10 erkekten biri prostat kanserine yakalanmaktadır. Hastalık, özellikle 50 yaş üstü erkeklerde sık görülür ve erken evrede belirti vermeyebilir. Bu nedenle düzenli kontroller ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları, prostat kanseri riskini azaltmada ve erken teşhiste hayati önem taşır.

Riski artıran faktörler

GENETİK

Ailede prostat kanseri öyküsü olan erkeklerin risk oranı daha yüksektir; baba veya kardeşi 60 yaşından önce prostat kanseri olmuşsa veya birkaç nesilde prostat kanseri saptanmışsa risk artar. Ayrıca BRCA1 ve BRCA2 gibi gen mutasyonları agresif prostat kanseri riskini yükseltebilir. 

OBEZİTE DİYABET

Şeker hastalığı, obezite, erkek tipi kellik ve düşük boşalma sıklığı da risk faktörleri arasındadır. 

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

D vitamini eksikliği de prostat kanseri riskini artırır. Dolayısıyla düzenli ölçüm yaptırılarak, gerekirse doktor önerisiyle takviye alınmalıdır.

Prostat kanseri özellikle 50 yaş üstü erkeklerde görülür. Hastaların yaklaşık yüzde 60’ı 65 yaş ve üzerindedir. Genç erkeklerde nadiren görülür, ancak 50 yaş altı prostat kanseri daha agresif seyredebilir. 

ERKEK SAĞLIĞI
Prostat kanserinden korunmak için sağlıklı beslenmek, düzenli spor yapmak, kilo kontrolünü sağlamak, şeker hastalığını kontrol altında tutmak ve alkol ile yağlı gıdaları sınırlamak gerekir. Süt ve süt ürünleri sınırlı, etli gıdalar az; antioksidan açısından zengin nar, yeşil çay, brokoli, domates ve taze meyve-sebzeler bol tüketilmelidir.

PSA (Prostat Spesifik Antijen) testi prostat kanseri taramasında kullanılan temel bir kan testidir. Kandaki PSA düzeyine göre risk belirlenir, ancak PSA testi tek başına tanı koydurmaz. Rektal (parmakla) muayene ve PSA yüksekliği durumunda MR bulguları eşliğinde transrektal USG ve füzyon iğne biyopsisi ile kesin tanı konur.

2.5–4 ng/ml arasında PSA değerine sahip kişilerde prostat kanseri riski yaklaşık yüzde 15, 4–10 ng/ml arasında ise yüzde 30 civarındadır. 50 yaşından itibaren, risk grubundaki erkeklerde daha erken yaşlarda PSA testi önerilebilir. Ailede prostat kanseri mevcutsa, test 40 yaşından itibaren yapılmalıdır.

Erken teşhis tedavi başarısını artırır. Lokalize yani vücudun diğer bölgelerine yayılmamış prostat kanseri aşamasında saptanan hastalarda tedavi şansı yüksektir ve yaşam süresi uzatılabilir. Bu vakaların yaklaşık yüzde 80’i kontrol altına alınabilir. İleri evrelerde ise tedavi şansı azalır. Bu nedenle düzenli kontroller ve risk faktörlerinin bilinmesi hayati önem taşır.

KONTROLÜ ERTELEMEYİN!
Özellikle 45-50 yaş üzeri erkekler prostat kontrollerini ihmal edebiliyor. Bu durum prostat kanserinin geç evrelerde teşhis edilmesine neden oluyor. Çünkü hastalık ilk evrelerinde pek belirti vermiyor. İlerleyen aşamalarında tümörün prostat dokusuna basısına bağlı olarak idrar yaparken zorlanma, sık idrara çıkma, idrarda kanama, ereksiyon zorluğu ve ağrı görülebilir. Ayrıca bel, kalça ve sırt ağrıları, halsizlik ve kansızlık gibi belirtiler de şüphe uyandırmalıdır. Bu belirtiler varsa, vakit kaybetmeden doktora başvurmak çok önemlidir.

KAYNAK: SÖZCÜ

ETİKETLER:
Prostat kanseri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mevsim geçişlerinde bağışıklığı korumanın yolları
Doç. Dr. Gülnur Kul, grip ve soğuk algınlığından korunmak için düzenli ...
Üst solunum yolu vakalarında artış: Sağlık müdüründen 'hijyen' uyarısı
İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, sonbaharın gelmesi ...
Günlük 10 bin adım kuralı yalan çıktı!
"Sağlıklı bir yaşam için günde 10 bin adım atma şartı" yalan çıktı. İşte ...
 
Obezite ve sigara kullanımı tromboz riskini artırıyor
Prof. Dr. Ar, bir sempozyum için geldiği Edirne'de, AA muhabirine, 13 ...
Dünya genelinde genç ölümlerde korkutan artış!
Küresel düzeyde gerçekleştirilen bir sağlık araştırması; alkol, intihar ...
Uzman isimden kritik uyarılar: Mide şikayetlerinizin nedeni ‘mikrop’ olabilir
Uzman isimden kritik uyarılar: Mide şikayetlerinizin nedeni ‘mikrop’ olabilir
 
Rett sendromuna için büyük umut
İstanbul’daki Uluslararası Rett Sendromu Konferansı’nda 25 ülkeden uzmanlar ...
Covid-19'la ilgili çarpıcı araştırma
Japonya'da yürütülen bir araştırmada, zayıf kişilerin Covid-19'u normal ...
Uzmanlardan HPV aşısı uyarısı: Aşı kısırlık yapmaz
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Club Brugge
Ak Parti
şampiyonlar Ligi
Gurbangulı Berdimuhamedov
Tedavi
big ben
Kocan Kadar Konuş
Necmettin Erbakan
GİB