Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'deki yanlış fiyatlandırma ve yanlış tercihler sebebiyle finans kesiminin tedbire ihtiyacı olduğunu belirtti. Türkiye'de de yanlış fiyatlandırma ve yanlış tercihlere neden olan kolay kredi kullanımına biraz daha çeki düzen verilmesi gerektiğinin altını çizen Vardan, "Spekülatif para hareketleri daha dikkatle takip edilmeli. Bankalara uygulanan yakın kontrol, reel sektör şirketlerine de getirilerek sorumsuz borçlanmanın önü kapatılmalı, böylece 'karlar özel, zararlar kamusal' ahlaki erozyonu baştan engellenmeli. Finans piyasalarının bir başka ayağını da oluşturan borsa, henüz Türkiye'de spekülasyonlara açık. Bu sebeple bu alanda gerekli tedbirler alınarak, denetimler arttırılmalı" diye konuştu.
YAZIN EKONOMİ CANLANIR
Vardan, yaz döneminde ekonominin canlanmasını beklediklerini belirterek, düşüş eğiliminin çok uzun sürmeyeceği kanaatinde olduğunu, 2009'un ortasında göreceli olarak toparlanmanın başlayacağını söyledi. 2002 yılından itibaren kesintisiz olarak büyüyen Türkiye ekonomisinin küresel krizin etkisi ile düşüş eğilimine geçtiğini anımsatan Vardan, bu eğilimin çok uzun sürmeyeceği kanaatinde olduğunu dile getirdi. 2009'un ortasında göreceli olarak toparlanmanın başlayacağına dikkat çeken Vardan, "Canlanma beklentisinin neticesinde, enflasyon oranının 2010 sonrası yükselme ihtimal dahilindedir" dedi.
"FIRSATÇILIK YAPMAYIN" UYARISI
Vardan, "Toplumsal baskı altında bozulan mali dengelerin bedelini yine bizim ödeyeceğimizi unutmamak gerekir. Hükümetin aldığı tedbirlere verilecek reflekslerde yapıcı davranmak gerekir. ÖTV indirimi sonrasında, hemen fiyatlarını artıran bazı kesimlerin yaptığı gibi fırsatçılık yapmamalı, duyarlı davranmalı ve sürekli devletten bir şeyler bekler mantığıyla hareket edilmemelidir" diye konuştu.
IMF ile anlaşma reel sektör zararına olmasın
IMF ile yapılacak anlaşmanın mimarisinin, kaynak miktarının, kullanım kanallarının ve kullanım önceliklerinin, beklentileri şekillendiren önemli bileşenler olacağına dikkat çeken Vardan, şöyle devam etti: "Anlaşma reel ekonomi önceliklerine asla zarar vermemeli, bu bağlamda odaklanılması gereken alan istihdam ve iç piyasanın canlandırılmasıdır. KOBİ'lerin faaliyetlerini sürdürmesini ve gelişmesini sağlayacak kredi kanallarının korunması için devletin sağlayacağı yardımlar, ihracat destekleri, vergi ötelemeleri gibi temel unsurlarda IMF'nin bu kez olaylara 'anlayışla' yaklaşması ve iç pazara dayalı bir büyümenin önünün açılması elzemdir." Vardan, IMF'nin de ilk defa değişen küresel şartlara göre "konvansiyonel" duruşunu ve sahip olduğu "neo-klasik paradigmayı" revize ederek, "ezber bozacağını" söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...