E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Adnan Küçük

31 MART SEÇİMLERİ DEM’LENEN CHP İÇİN HÜSRANLA SONUÇLANABİLİR
21 Mart 2024 Perşembe

31 Mart mahalli idareler seçimlerine 10 gün kaldı. 
Tüm il ve ilçelerde adaylar yoğun bir çaba sarf ediyorlar.
Bu seçimlerde farklı ittifaklar söz konusu. Burada ittifaktan kastımız resmi formel ittifak değil, fiili işbirlikleri şeklinde gerçekleşen ittifaklardır.

31 Mart seçimlerinde, çoğu seçim çevrelerinde AK Parti ve MHP Cumhur İttifakı şemsiyesi altında seçimlere giriyorlar. Bu ittifak, partilerden birinin aday göstermeyip ittifakın diğer kanadının adayını desteklemesi, oyları ona vermesi şeklinde gerçekleşmektedir.

Bu seçimlerde, daha önce Cumhur İttifakını destekleyen Yeniden Refah Partisi (YRP) de büyük ölçüde ülke genelinde aday göstermiştir. Cumhur İttifakı çevrelerinde, YRP’nin bu tutumunun, kendilerinin gösterdikleri adayların kazandırılmaması amacına yönelik olduğu düşünülerek, CHP lehine sonuçlar doğurabileceği şeklinde değerlendirilmektedir.

Benzer şekilde, İyi Parti ve diğer bazı partilerin de ülke genelinde çoğu seçim çevrelerinde seçimlere kendi adayları ile girdikleri görülmektedir. 

Bu çok adaylı seçim yarışının özellikle büyük partiler için mutlaka etkileri olacaktır.
CHP’nin DEM’lenmesi
31 Mart seçimlerine yönelik olarak çoğu seçim çevrelerinde CHP ile DEM arasında “KENT İTTİFAKI” adı altında işbirliği gerçekleştirildi.

Aslında DEM ve selefleri ile CHP arasında son yıllarda ittifak ve işbirliği sürekli olmuştur. Fakat özellikle İyi Parti ve seçmen tabanı zayıf diğer sağ eğilimli siyasi partilerin de Millet İttifakında yer alması sebebiyle bu ittifak nispeten perdeli yapılmaya çalışıldı. Maksat, İyi Parti ile diğer partilerin milliyetçi ve vatanperver tabanının ürkütülmemesini sağlamaktı.

31 Mart seçimlerinde Millet İttifakına dâhil olan bütün partiler ülkenin çok büyük kesiminde kendi adayları ile seçimlere katılıyorlar. Bu vesileyle, esasen 2023 seçimlerinde üzeri örtülmeye çalışılan Millet İttifakı ile DEM arasındaki fiili işbirliğinin yerini, 31 Mart seçimlerinde aleni işbirliği almıştır. Bu işbirliği CHP ile DEM arasında gerçekleşmiştir.

Çoğu kişi, “efendim, CHP ile DEM arasında formel bir ittifak yoktur; bazı seçim çevrelerinde ‘KENT İTTİFAKI’ gerçekleştirilmiştir” demektedir.
Burada elbette ki seçim ittifakı iki türlü tezahür edebilmektedir.
Birincisi, resmi ve formel olarak ittifak yapılması. 2023 seçimlerinde gerçekleştirilen Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı bunun bariz misaleridir.
İkincisi, informel ve fiili şekilde gerçekleştirilen ittifaklardır. Genellikle 31 Mart mahalli idareler seçimlerinde bu tür ittifaklar söz konusudur. 
İkinci tür ittifaklar, genellikle bir partinin aday göstermeyerek diğer partinin adayını desteklemesi şeklinde gerçekleşmektedir.
İkinci tür ittifaklar bazen hülleli şekilde de olabilmektedir; şöyle ki: 
Bir parti, diğer parti ile aleni ittifak görüntüsü vermek suretiyle bazı seçmenlerin ürkütülmemesi maksadıyla, şeklen aday gösterir, fakat tabanına diğer partiyi desteklemeleri yönünde fiili telkinler yapabilir. Burada artık hülleli bir ittifak söz konusudur.
Bu sebeple, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde CHP ile DEM arasında hülleli ittifakın varlığından söz edilebilir. 
Sıkı durun! Burada çok önemli bir ÖNGÖRÜMÜ paylaşmak istiyorum; o da şudur:
Ekrem İmamoğlu’nun mutlaka seçilmesini isteyen üst akıl, DEM’in ayrı adayla seçimlere girmesi halinde alacağı oyların İmamoğlu’nun seçilmemesine sebep olabileceğini öngörmeleri halinde iki yoldan birini tercih edebilir.
(1) Birincisi, fiili telkinler yoluyla DEM’in adayına verilecek oyların iyice sembolik düzeye inmesinin sağlanması;
(2) Birinci tercihin İmamoğlu’nun seçilmesi için yeterli olmayacağının öngörülmesi halinde, DEM adayı Meral Danış Beştaş’ın “ADAYLIKTAN ÇEKİLMESİ”nin sağlanması.
Burada bir hususa temas etmek isterim.
İstanbul, Ankara ve diğer çoğu illerde DEM’in ayrıca aday göstermiş olması, tamamen taktikseldir. Burada iki parti arasında yapılan şeffaf görünümlü ama gerçekte gizli mahfillerde gerçekleştirilen anlaşma icabı, her iki partinin de, ayrıca aday gösterseler de, seçilebileceği öngörülen adaya oy vermesi konusunda mutabakatı söz konusudur. Her ne kadar iki parti yetkilileri kendi adaylarının seçilmesi üzerinde çaba sarf ettiklerini söyleseler de, bu sözler tamamen taktiksel ve görüntü vermekten ibarettir. Çünkü CHP-DEM arasında tesis edilen ve adı “KENT İTTİFAKI” olarak konulan ittifak tam da bu amaçla yapılmıştır.
Güneydoğu illerinde DEM, kendi adayları ile seçimlere girmektedir. Batıdaki seçim çevrelerinde CHP-DEM arasında kurulan ittifak yoluyla DEM’li seçmenlerin CHP’li adaylara kanalize edilmesi amaçlandığı halde, Güneydoğu illerindeki bazı seçim çevrelerinde, her ne kadar CHP aday gösterse de, CHP’li seçmenlerin şeffaf görünümlü gizlenen anlaşma icabı DEM’e yönelmesi sağlanacaktır.
CHP ile DEM arasında tesis edilen Kent İttifakı ile amaçlanan şudur: 
“Birbirlerine, seçilmelerini sağlamaya yönelik destek vermek”.
CHP’nin DEM’lenmesinin Neticeleri
Türkiye’de kamuoyunda yaygın kanaat, DEM’in eli kanlı terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı olduğu yönündedir. Hatta DEM’de çoğu önemli kritik kararların DEM yönetimine PKK tarafından dikte ettirilerek alındığı yönünde yaygın kanaatler var. Çoğu açıklamalar ve îmalar da, bu yöndeki kanaatleri güçlü şekilde destekleyici yöndedir. 

Kent İttifakı şeklinde süslü ifadelerle sunulan bu ittifakı meşrulaştırmak ve olağanlaştırmak isteyen bazı çevreler, özellikle CHP’li çevreler, bu ittifakın tarafı olan DEM kanadının yasal ve meşru bir parti olduğunu, bunun yadırganmaması gerektiğini söylüyorlar.

Oysa her şey şekli yasallıktan ibaret değildir. İnsanlarda vicdan ve basiret diye iki duygu ve özellik vardır. DEM’in yasalmış gibi gösterilmeye çalışılması, toplumun çok geniş kesimlerinin vicdanlarında kabul görmemektedir. Şimdi DEM-PKK ilişkileri bazı yönlerden o kadar açık ki, bunu gören ve bilen insanlar için, yukarıdaki DEM’i meşrulaştırıcı söylemlerin hiçbir inandırıcılığı yoktur.
DEM’in, onbinlerce askerimizi, polisimizi, masum sivil insanlarımızı hunharca şehid eden, katleden PKK terör örgütü ile olan ilişkilerinin zahir olarak bilindiği ortamda, CHP’nin bu parti ile ittifakı, işbirliğini iyicene alenileştirmesi, toplumdaki milliyetçi, vatanperver, dindar çevrelerde çok sarsıcı şekilde etkiler meydana getirebilecek istidada sahiptir.
Afyonkarahisar, Manisa vd. bazı illerde milliyetçilik, ulusalcılık baskın bir özelliktir. Bu illerin Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının, DEM ile aralarına mesafe koyma çabalarıyla amaçları, bu illerdeki seçmenlerdeki milliyetçilik, ulusalcılık, vatanperverlik, dindarlık gibi hassasiyetlere sahip kişilerin oylarını kendilerine çekmeye çalışmaktır.

Ama özellikle CHP’nin Afyonkarahisar Büyükşehir Belediye Başkan adayı Burcu Köksal’ın “seçilirsem belediyenin kapıları DEM Parti hariç her siyasi partiye açık olacak” sözleri üzerine, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in tepkisi, “bu ifadeler bir ‘dil sürçmesi’dir” dedi. Özel, bu sözü ile Köksal’ın ifadelerini tasvip etmediğini ortaya koydu. Diğer yandan Burcu Köksal’a en sert tepkiyi veren CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu da “‘Belediye başkanı olursam, şu partilileri belediyeye almam, şu partililer hariç şunlarla görüşürüm’ diyen ya kendine başka bir iş bulacak ya da başka parti bulacak” dedi. İmamoğlu bu sözleriyle, bu konuda DEM ile çok üst düzey bir bütünleşme görüntüsü vermiş oldu. Bunlar, CHP tabanındaki milliyetçi, ulusalcı, kuva-yı milliyeci seçmenlerle, CHP’ye oy vermesi muhtemel olan İyi Partili ve diğer partili seçmenlerin ürkmesine sebep olabilecektir.
Nitekim bazı anketlerde, daha önceki seçimlerde CHP’nin açık ara farkla kazandığı İzmir, Aydın gibi illerde AK Parti’li adayların ya başa baş ya da önde görünmesi, bu tespitlerimizi doğrulamaktadır.
Elbette ki bu anketler, kesin gösterge olamaz. Ama bütün bütün de göz ardı edilemez.
Ben bir iddialı söz daha söylemek istiyorum:
CHP-DEM arasındaki aleni ittifakın bedelleri, anketlerde görünenlerin çok ötesinde olabilecektir. Çünkü önceki dönemlerdeki gizlenmiş ittifakların olumsuz etkileri nispeten az olabilmekte idi. Ama artık şimdi, CHP-DEM ittifakı, çok aleni olarak “KENT İTTİFAKI” süsü altında göstere göstere yapılmaktadır.
Bir yandan PKK tarafından şehid edilen askerlerimizin cenazelerine katılıp, diğer yandan da şehid cenazelerinden ayrılan kişilerin DEM’lenen CHP’ye oy vermesini beklemek ham hayalden öte bir şey değildir.
Harici güçlerin ülkemizi parçalamaya yönelik olarak aparat olarak kullandığı PKK terör örgütünün mutlak olarak yönlendirdiği DEM ile CHP arasındaki bu sıcak ilişki, CHP’nin de “SÖMÜRGECİLERİN PARTİSİ” görüntüsü vermesine sebep olmaktadır. CHP yönetimi bu gerçekliği ne kadar görüyor bilinmez, ama 31 Mart seçimlerinde CHP’ye bunun bedelinin çok sert bir şekilde seçmenler tarafından kesileceği söylenebilir.
Bir hususa daha temas etmek isterim.

Genellikle sadık CHP’li seçmenler, kendi eğilimlerinde olan Televizyon ve diğer medya unsurları haricindekileri izlemiyorlar. Bu sebeple de, aslında farklı kanalları izlemeleri halinde, eğilimleri değişebilecek iken, bu körü körüne kendi eğilimlerindeki kanalları izlemeye yönelmeleri, CHP tabanını nispeten koruyabilmektedir. Ama DEM’in meşrulaştırılması yoluyla PKK’nın meşrulaştırılması gerçeğini gören her bir milliyetçi, vatanperver seçmenin bu şartlarda CHP’li adaylara oy vermeleri oldukça zor görülüyor.

CHP’nin tamamlayıcı mahiyetteki diğer bazı handikapları da şunlardır: 
* Aday tercihlerinin meydana getirdiği sarsıntılar ve kaos ortamı. 
* CHP İstanbul İl Binasının alımı ile ilişkilendirilen “para kuleleri” görüntülerinin CHP’ye bir bedel ödetmesi muhtemel görünmektedir.
* Bazı CHP’li belediyelerin sergiledikleri düşük performanslar, ilgili seçim çevrelerinde CHP aleyhine sonuçların ortaya çıkmasını tetikleyebilecektir. CHP’li İmamoğlu’nun 2019 seçimlerinde verdiği vaadlerin çok büyük ekseriyetini gerçekleştirmediği gibi, verdiği bir çok vaadi de hatırlamadığını söylemesinin bir bedeli olacaktır.
31 Mart seçimleri üzerinde etkiler meydana getirebilecek daha başka etkenlerden de söz edilebilir ise de, şimdilik bu kadarla yetinmek istiyorum.
Final söz olarak şunlar söylenebilir:
Yukarıda sıraladığımız etkenler, 31 Mart seçimlerinde, özellikle CHP’nin PKK’nın güdümünde görünüm sergileyen DEM ile bu kadar aleni işbirliği yapmasının bedelleri, çok ağır olabilir, bu seçimler CHP için hüsranla sonuçlanabilir. Bu hüsran kapsamında DEM’lenen CHP, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlıklarını kaybedebileceği gibi, kalesi olarak bilinen İzmir, Aydın, bir önceki seçimde çok büyük oy farkı ile kazandığı Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlıklarını da kaybedebilir. 
Elbette ki bunlar birer öngörüdür. Bu öngörünün gerçek olarak test edilmesi, 31 Martta söz konusu olacaktır. Özellikle son on gün içinde Cumhur İttifakı adaylarının çok bariz hata yapmamaları halinde bu öngörülerin gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğu kanaatindeyim. 

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 21852 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
6 ŞUBAT 2023: UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ (3)
3/7/2024
6 ŞUBAT 2023: UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ (2)
2/20/2024
6 ŞUBAT 2023: UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ (1)
2/6/2024
TERÖR ÖRGÜLERİ İÇİN ÖNEMLİ OLAN İDEOLOJİ DEĞİL KULLANILIR APARAT OLMALARIDIR
1/22/2024
İŞGALE MEŞRU MÜDAFAA, HAKLI DİRENİŞE DE TERÖRİZM DENİYOR
1/10/2024
CUMHURİYET HALK PARTİSİ İSMİNİ KORUMA KANUNU ÇIKARILMALI
12/25/2023
CAN ATALAY VAKASINDA NİHAÎ ÇÖZÜM TBMM’NİN DEVREYE GİRMESİDİR
12/14/2023
GAZZE’DE MÜSTEMLEKE GÜÇLERİN GERÇEK KİMLİĞİ PAZARA SERİLDİ
11/27/2023
EĞİTİMİMİZİN TEMEL SORUNLARI: DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ (3)
11/13/2023
EĞİTİMİMİZİN TEMEL SORUNLARI: DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ (2)
10/22/2023
EĞİTİM SİSTEMİMİZLE ALAKALI DEĞERLENDİRMELER: MEB’İN ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITMASI (1)
9/22/2023
OTORİTER MİLİTAN LAİKÇİ KİMLİKLE BÜTÜNLEŞTİRİLEN KARMA EĞİTİMİN ÇOĞULCULAŞTIRILMASI
8/8/2023
15 TEMMUZ RUHU GÜCÜNÜ NE ÖLÇÜDE KORUYOR?
7/15/2023
DEPREM BÖLGESİ HATAY’DA BAYRAM VE HÜZÜN BİR ARADA
6/30/2023
CHP İktidar Olabilir mi?
6/20/2023
14 VE 28 MAYIS SEÇİMLERİ: “SAHTE” VE ÇELİŞKİLİ SİYASETİN YENİLGİSİ
6/6/2023
KILIÇDAROĞLU’NUN SEÇİM STRATEJİSİ: “KİMLİKSİZLİK VE OMURGASIZLIK”
5/23/2023
14 MAYIS SEÇİMLERİNDE REHAVETE KAPILAN KAYBEDER
5/9/2023
CHP VE HDP’NİN ÖZERKLİK VAADİ: TÜRKİYE’NİN PARÇALANMASININ ÖN AŞAMASI MI?
4/26/2023
MİLLET İTTİFAKININ PKK GÜDÜMLÜ HDP’YE MAHKÛMİYETİ
4/13/2023
14 MAYIS SEÇİMLERİ: İYİCE PRESLENEN İYİ PARTİ İLE HDP İTTİFAKI
4/1/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (3)
3/15/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (2)
3/4/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (1)
2/21/2023
VAKİT, KİN VE HUSUMET DEĞİL, DUA VE VEFA VAKTİDİR
2/10/2023
BAŞÖRTÜSÜNE ANAYASAL GÜVENCE SAĞLANMASINA GEREK VARMI?
1/27/2023
6’LI MASANIN 6+1 FORMÜLÜ YÖNETİMDE NE KADAR İŞLEVSEL OLABİLİR?
1/12/2023
İMAMOĞLU, MENDERES VE ERDOĞAN’IN MAHKÛMİYETLERİ: HANGİSİ MAĞDUR?
12/25/2022
CHP GAYRI MİLLÎ BİR PARTİ MİDİR?
12/12/2022
SAHİPSİZ KÖPEKLERE BARINAK YAPMAYAN BELEDİYE BAŞKANLARININ GÖREVLERİNE SON VERİLMELİ
11/28/2022
PKK DİYE MÜSTAKİL BİR TERÖR ÖRGÜTÜ YOKTUR: “NOKTA”
11/17/2022
AB ÜYESİ ÜLKELERİN POLİTİKA ÜRETME YETERSİZLİĞİNİN AĞIR BEDELLERİ
11/8/2022
AİLENİN SAPKINLIK VE SALDIRILARA KARŞI KORUNMASI: 30 EKİM YÜRÜYÜŞÜ
10/28/2022
AVRUPA ADALET DİVANI: SEVSİNLER SİZİN ÇOĞULCULUK ANLAYIŞINIZI
10/16/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (6)
10/5/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (5)
9/25/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (4)
9/14/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (3)
9/4/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (2)
8/24/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (1)
8/13/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (5)
8/2/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (4)
7/23/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (3)
7/13/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRLE İMTİHANI (2)
7/3/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRLE İMTİHANI (1)
6/22/2022
AMERİKADA BİR CİNSEL SAPIK DAHA “VAHŞİCE” İDAM EDİLDİ(!?!?)
6/10/2022
II. ABDÜLHAMİD: MUTLAK İSTİBDADÇI, KIZIL SULTAN MI?
6/2/2022
EVLADLARINI BU VATAN UĞRUNA ŞEHİD VERENLER İÇİN EN ACI OLAN…
5/26/2022
DEMOKRATİK YOLLARLA DEMOKRASİYE GEÇİŞ: 14 MAYIS 1950
5/17/2022
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN FESHİ KARARININ İPTALİ: YENİ BİR 367 VAKASI OLUR
5/7/2022
VAAAYYY BEEEE OSMAN KAVALA MELEKMİŞ(!?!?)
4/27/2022
PAÇALARI KANLA KİRLİ BİR ÜLKE “TÜRKİYENİN SİCİLİ BOZUK” DEMİŞ
4/20/2022
MANSUR SAVAŞ’IN CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLME İHTİMALİ VAR MI?
4/12/2022
PAKİSTAN’DA NELER OLUYOR?
4/5/2022
GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM: SİSTEMİN “FİŞ”LE CİHAZA BAĞLANMASI
3/27/2022
AYM’NİN MEVCUT HÜKÜMET SİSTEMİNİ KİTLEYEN KARARI
3/19/2022
UKRAYNA: BÜYÜKLER TEPİŞİR, OLAN KÜÇÜKLERE OLUR!
3/11/2022
GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM AÇIKLAMASI: BOOOOM
3/4/2022
TÜRKİYE’DE MUHALEFET NEDEN İKTİDAR OLAMIYOR?
2/25/2022
HDP AYM TARAFINDAN KAPATILMAZSA NE OLUR?
2/17/2022
İNSAN HAKLARI AVRUPA SINIRLARINDAN İÇERİ GİREMİYOR!!!
2/9/2022
DEMOKRASİ NEREDEN GEÇER; DİYARBAKIRDAN MI YOKSA…?
2/2/2022
İNANANLARIN İNANCINI YARALAYAN SERÇE (!?!?)
1/26/2022
ENES KARA İNTİHAR ETTİ, CEMAAT VE TARİKAT DÜŞMANLIĞI DEPREŞTİ
1/19/2022
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK (CUMHURBAŞKANLIĞI) SİSTEMİ NEDEN YERLEŞEMEDİ?
1/12/2022
CHP, HALA DİNDARLAR İÇİN KORKUTUCU VE ÜRKÜTÜCÜ
1/5/2022
CHP’NİN “FETÖCÜLERLE DE HELALLEŞMEK” POLİTİKASI
12/29/2021
TÜRKİYE’DE İTTİFAKLAR VE MİLLET İTTİFAKI-HDP İLİŞKİSİ
12/22/2021
QUEBEC’DE BAŞÖRTÜSÜ TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ VE İSLAMA YÖNELİK FARKLI UYGULAMALAR
12/15/2021
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETİMDE DİN EĞİTİMİ VE LAİKLİK TARTIŞMALARI
12/8/2021
28 ŞUBAT ZİHNİYETİ “CELLADINA ÂŞIK” BAZI MAĞDURLARINDA DEVAM EDİYOR
12/1/2021
CHP’DEN HDP’YE “PKK İLE İLİŞKİLERİNİ MİNİMİZE ETME” ÖNERİSİ
11/24/2021
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE %50+1 ÇOĞUNLUK DEĞİŞMELİ Mİ?
11/17/2021
İYİ PARTİNİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI?
11/10/2021
ANAYASADAKİ DEĞİŞTİRİLMESİ YASAK HÜKÜMLERİN VESAYETÇİ TEMELİ
11/3/2021
İŞKENCE YAPMAK, DEMOKRATİK(!?) ABD İÇİN MEŞRU, TÜRKİYE İÇİN SUÇ!
10/27/2021
ÇAĞDAŞ UYGARLIK KAVRAMININ ANAYASADA NE İŞİ OLABİLİR Kİ?
10/20/2021
“YÜCE DEVLET”TEN GÜÇLÜ DEVLETE
10/13/2021
1982 ANAYASASININ İLK DÖRT MADDESİ DEĞİŞMELİ MİDİR?
10/7/2021
KASETÇİ DÜKKÂNININ ÜSTÜNDEKİ MAHKEMELERDEN YENİ YARGITAY BİNASINA
9/28/2021
YENİ BİR 367 ÖZLEMİ: RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023’DE ADAY OLAMAZ
9/19/2021
YENİ YARGITAY BİNASINDA DUA EDİLDİ, LAİKLİK ELDEN GİTTİ(!!!)
9/10/2021
YÜZDE ON MİLLİ SEÇİM BARAJI NE OLMALI?
9/1/2021
28 ŞUBATIN KUDRETLİ(!) PAŞALARI LAYIK OLDUKLARI YERE MARŞ MARŞ
8/23/2021
FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI HANGİ PARTİLER ACABA?
8/9/2021
TUNUS’TA CUMHURBAŞKANLIĞI DARBESİ
7/29/2021
ÇANAKKALE’DEN 15 TEMMUZA: KAHRAMAN HALKIMIZIN VATAN SAVUNMASI
7/15/2021
TÜRKİYE’DE YAKIN GELECEKTE ERKEN SEÇİM OLABİLİR Mİ?
7/8/2021
BİZ DE BAŞÖRTÜSÜ HUSUMETİ BİTTİ ZANNEDİYORDUK; MEĞERSE…
6/28/2021
BAŞKANLIK SİSTEMİ ŞAHANE, “TROLLÜK” YAFTALARI GERİ İADE!
6/19/2021
HDP, KAPATILMALI MI; KAPATILABİLİR Mİ?
6/8/2021
KORSAN İSRAİL DEVLETİNİN ZULMÜNE UĞRAYAN MAZLUM FİLİSTİN HALKI
5/23/2021
TÜRKİYE’DE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI: ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY Mİ?
5/10/2021
DÜNYANIN EN BÜYÜK KORSAN DEVLETİN BAŞI: ERMENİ SOYKIRIMI DEDİ
4/30/2021
RECEP TAYYİP ERDOĞAN: FİKRÎ İKTİDARIMIZI HÂLÂ TESİS EDEMEDİK
4/21/2021
VESAYETÇİLERLE DEMOKRASİ YANLILARI İÇİN TURNUSOL KÂĞIDI: 104 AMİRALİN E-BİLDİRİSİ
4/11/2021
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHEDİLMESİ KARARI İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
4/2/2021
TÜRKİYE’NİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLMESİNE NİÇİN BU KADAR SERT TEPKİ VERİLİYOR?
3/24/2021
TAKLİTCİ DEĞİL TÜRKİYE’NİN GERÇEKLERİNE UYGUN BİR ANAYASANIN YAPILMASI
3/15/2021
1000 YIL SÜRECEK DENİLEN 28 ŞUBAT’IN TAHRİBATLARI VE TAMİRATLAR
3/6/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (2)?
2/25/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (1)?
2/16/2021
CUNTA ANAYASASINDAN DEMOKRATİK SİVİL ANAYASAYA: TAŞLI YOLLAR
2/7/2021
YARATILIŞ MODELİ KONGRESİ EVRİMCİLERİ NİÇİN RAHATSIZ ETTİ?
1/29/2021
VESAYETÇİ ZİHNİYETE GÖRE ÖZDE CUMHURBAŞKANI(!?) NASIL SEÇİLİR?
1/20/2021
BAŞÖRTÜLÜ HÂKİMLER Mİ BAŞI AÇIK HÂKİMLER Mİ TARAFSIZ KARAR VERİR?
1/11/2021
1876 KÂNÛN-I ESÂSÎ’DE ÇEVİRİ HATALARI: TBMM BAŞKANINA ÇAĞRIMDIR
1/2/2021
HARF DEVRİMİNİN TÜRK DİLİNDE MEYDANA GETİRDİĞİ SONUÇLAR
12/23/2020
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK SİSTEMİNİN FİKİR BABASI: PROF. DR. BURHAN KUZU
12/14/2020
FRANSA’DA ÇOĞULCULUK VE HOŞGÖRÜ YERİNİ FAŞİZME Mİ BIRAKIYOR?
12/5/2020
CHP, HDP, SP VE İYİ PARTİ ANAYASASI İNKÂR EDİLDİ, İYİ PARTİ’DE NELER OLUYOR?
11/26/2020
HANGİ CUMHURİYET YAŞASIN?
11/17/2020
ABD’DEKİ SEÇİMLER Mİ, YOKSA VENEZUELA’DAKİ SEÇİMLER Mİ DAHA AZ HİLELİ?
11/8/2020
İZMİR DEPREMİ VE HÜKÜMETE BİR ÖNERİ
10/31/2020
Tarikatlar Atatürk’ün 1924 Anayasası’nda teminat altında idi
10/24/2020
ENİS BERBEROĞLU MİLLETVEKİLLİĞİNE GERİ DÖNEBİLİR Mİ?
10/14/2020
CHP’NİN SÖZÜNÜ ETTİĞİ “GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM” MÜMKÜN MÜDÜR?
10/4/2020
RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023 SEÇİMLERİNDE CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLİR Mİ?
9/23/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GÖRE, DEVLET KADINA YÖNELİK 'ALKOL TEMELLİ ŞİDDETLE' MÜCADELE ETMEMELİ Mİ?
9/13/2020
TÜRK TOPLUMUNUN TEMELİ OLAN AİLEDE “ALARM ZİLLERİ” ÇALIYOR?
8/27/2020
15 YAŞ ALTI KIZLARLA İMAM NİKÂHI İLE EVLİLİK SUÇ MU, DEĞİL Mİ?
8/16/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: “BAL”IN İÇİNE ZEHİR KATILARAK SERVİS EDİLMESİ
8/5/2020
ZİNCİRLERİNİ KIRAN AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ-İ ŞERİF’İNDE İLK CUMA NAMAZI
7/25/2020
15 TEMMUZ BENZERİ YENİ BİR İHANET KALKIŞMASI YAŞANABİLİR Mİ?
7/15/2020
27 MAYIS ASKERİ DARBESİNİN YASSIADA CİNAYET MAHKEMESİ İLGA EDİLDİ
7/6/2020
FETH-İ MÜBİN’İN SEMBOLÜ AYASOFYA SAN’AT VE İMAJA FEDA EDİLEMEZ
6/20/2020
AYASOFYA’YA DANIŞTAY KARARIYLA CAMİ STATÜSÜ KAZANDIRILMASI
6/9/2020
TÜRKİYE’DE ASKERÎ DARBELERİN ANASI: 27 MAYIS 1960
5/31/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: AİLE VE KADINLAR KORUNUYOR MU TAHRİP Mİ EDİLİYOR?
5/18/2020
ALİ ERBAŞ’IN ŞAHSINDA HUTBELERE LGBTİ+ AYARI MI ÇEKİLMEK İSTENİYOR?
5/5/2020
CORONA SÜRECİNDE YAŞANAN KÜRESEL EKONOMİK SAVAŞLARIN GALİBİ KİM OLACAK?
4/24/2020
CORONA VİRÜSÜ KÜRESEL OPERASYONA MI DÖNÜŞÜYOR?
4/13/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI “DUA İLE MÜCADELE” ÇOK MU SAÇMA?
4/1/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI HANGİ ÜLKELER BAŞARILI, HANGİLERİ BAŞARISIZ?
3/21/2020
İDLİB’DE NE İŞİMİZ Mİ VAR? ŞEHİTLİK TEPESİ BOŞ MU KALMALI?
3/10/2020
28 ŞUBAT, RAND CORPORATİON: YENİ BİR DARBE Mİ GELİYOR?
2/29/2020
SORUYORUM: FETÖ İHANET ÖRGÜTÜ’NÜN SİYASİ AYAĞI KİMLER OLABİLİR?
2/18/2020
ANAYASA MAHKEMESİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ ÇABALARINI SABOTE Mİ ETTİ?
2/9/2020
ELAZIĞ VE MALATYA DEPREMİ SONRASI SKANDAL MAÇ ERTELEME KARARI
1/28/2020
HAKİKATEN TÜRK ASKERİ’NİN LİBYA’DA NE İŞİ Mİ VAR?
1/18/2020
İNSANCIL(!) BATIDA FAŞİST BİRİNE VERİLEN NOBEL ÖDÜLÜ
1/8/2020
KANAL İSTANBUL KAMPLAŞMASI: YENİ GEZİ EYLEMLERİ HAZIRLIĞI MI YAPILIYOR?
12/30/2019
YENİ PARTİLERİN TOPLUMDA KARŞILIĞI VAR MIDIR?
12/24/2019
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
ADNAN METİN 22 Mart 2024 Cuma 23:57

İNŞAALLAH DEDİĞİN GİBİ DEM LE NEN ÇAPULCU HAİN PARTİSİ HÜSRANA UĞRAR DA ÜLKE KURTULURUZ İNŞAALLAH AMİN. CUMANIZ MÜBAREK OLSUN YÜREĞİNİZE SAĞLIK SAYIN HOCAM BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLİYORUZ KOLAY GELSİN. SELAMÜNALEYKÜM.

Yorumu oyla      0      0  
Ömer Polat 21 Mart 2024 Perşembe 15:08

Anlamıyorum Kürtlerin oyu Türk solu olan ve Kürtlerin inancını başka tarafa çeken Türk solu olan dem in yada Kürtleri bir zamanlar perişan eden aşan mahkum eden dilini ve dinini yasaklayan CHP nin cebindemi bence dem her parti ile itifak yapabilir Kürt halkının ebedi düşmanı olan CHP haric

Yorumu oyla      0      0  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
beşiktaş
İsrail
Acun Ilıcalı
yangın
AB
Tayyip Erdoğan
ygs puan hesaplama
ROMA
deprem