Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev'e yolladığı açık mektupta, doğalgaz krizinin tekrarlanmaması için iki ülke arasındaki enerji anlaşmasında değişikliğe gidilmesi çağrısı yaptı.
UKRAYNA CEZA ÖDEYEBİLİR
Son 3 yılda Ukrayna'nın Rus gazına ödediği fiyat yaklaşık 3 kat zamlanırken, Rusya'nın Ukrayna'ya ödediği transit ücretinin aynı kaldığını vurgulayan Yuşçenko, "Rusya'dan aldığımız transit ücreti piyasa fiyatının çok altında. Mevcut anlaşma, yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde Ukrayna'nın ceza ödemesini öngörüyor, Rusya için ise bu söz konusu değil. 'Al ya da öde' prensibi, Rusya için 'pompala ya da öde' şeklinde geçerli olmalı" diyerek tepkisini dile getirdi.
Ukrayna Devlet Başkanlığı Sekreteryası'nın internet sitesinde yayımlanan metinde, anlaşma şartlarının değiştirilmemesi halinde, önümüzdeki aylarda Ukrayna'nın doğalgaz sıkıntılarının baş göstereceği ve bunun Avrupa ülkelerini de tehdit ettiği uyarısında bulunuldu. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de, kısa süre önce yaptığı çıkışta, Yuşçenko'nun Ukrayna'nın Rusya'ya olan doğalgaz borcunu ödemesinin önüne geçtiğini, bunun yeni bir gaz krizine davetiye çıkardığını açıklamıştı.
Yalta'da bugün yapılan Rusya-Ukrayna Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği Komitesi toplantısına katılan 2 ülke başbakanları Yulya Timoşenko ile Vladimir Putin'in öncelikle doğalgaz konusunu ele almaları bekleniyor.