Tasarı, Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın, “bu yasama yılında kanunlaştırmak istedikleri” şeklindeki uyarısına rağmen AKP Mersin Milletvekili Ömer İnan’ın da oy desteğiyle alt komisyona havale edildi.
TÜBİTAK Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıya muhalefet “kadrolaşma” tepkisi gösterirken CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, "Karga sesiyle bülbül sesini ayırt etmek için müzisyen olmaya gerek yok. YÖK'te ne yaşanıyorsa TÜBİTAK'ta da aynı şeyler yaşanıyor" dedi. CHP Sinop Milletvekili Engin Altay’da, “yasayı oy çokluğuyla geçirseniz de hayrı olmaz. Anayasa Mahkemesi’nden önce Cumhurbaşkanı geri gönderir, inat etmenin anlamı yok” diye konuştu.
TÜBİTAK Kanunu’nda değişiklik öngören ve 59. hükümet döneminde 2 kez 10’ncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto ettiği iki kez de Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği tasarı Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda ele alındı. Tasarı hakkında komisyona bilgi veren Devlet Bakanı Mehmet Aydın, son yıllarda ar-ge projelerine ayrılan kaynağın dört kat, üniversitelere ayrılan kaynağın da yüzde 70 artırıldığını söyledi.
TÜRKİYE BİLİMSEL YAYIN ARTIŞINDA ÇİN'DEN SONRA İKİNCİ
Türkiye’nin uluslar arası bilimsel yayın sıralamasında 19’uncu sıraya yükseldiğine dikkat çeken Bakan Aydın, Türkiye’nin bilimsel yayın artış oranında Çin’den sonra ikinci sırada olduğunu söyledi. Aydın, askeri alanda yüksek teknolojinin önemine işaret ederek “askeri alanda yüksek teknolojinizi kendiniz üretmek zorundasınız. Bu hayat memat meselesi” dedi. Konuşmasında bilimin topluma götürülmesi projesine de değinen Bakan Aydın, bilim merkezleri kuracaklarını belirterek “Einstein artık sanal ortamda dinlenebilecek” Aydın bu merkezlerde bilim oyunlarının da yer alacağını söyledi.
MUHALEFETTEN “KADROLAŞMA” ELEŞTİRİSİ
TÜBİTAK’ta 2003 yılından bu yana kriz yaşandığını belirten İnce, kadrolaşma için hareket edilmemesi gerektiğini söyledi. 2003 Mayıs’ından bu yana TÜBİTAK’ta 300 kişinin işten çıkarıldığını öne süren İnce, “kadrolaşmanın olmaması gereken yer TÜBİTAK’tır” dedi. İnce hukuken TÜBİTAK yönetiminin görevde olmadığını söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, “TÜBİTAK bilimsel araştırma kurumu. Buna sürekli olarak siyasilerin müdahil olma arzusunu anlamış değilim. Bilimi siyasetten, ideolojiden uzak tutmak gerekir” dedi. CHP Sinop Milletvekili Engin Altay ise TÜBİTAK’la ilgili sürecin 5 yıl önce başladığını ve yasanın yılan hikayesine döndüğünü belirterek, tasarının bu haliyle yasalaşması halinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den döneceğini savundu. Altay, "Cumhurbaşkanı veto etmeye başladı. Yasayı oy çoğunluğunuzla geçirseniz bile hayrı olmaz. Anayasa Mahkemesinden önce Cumhurbaşkanı geri gönderir. İnat etmenin hiçbir anlamı yok" dedi.
BAKAN AYDIN ELEŞTİRİLERİ YANITLADI
Komisyon üyelerinin tasarıya ilişkin eleştirilerini yanıtlayan Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise tasarının TÜBİTAK Bilim Kurulu'nda doğan boşluğun giderilmesi için hazırlandığını söylerken, tasarının geçici 9’uncu maddesinin de “bir af düzenlemesi” olmadığını söyledi. Komisyonda daha sonra muhalefet milletvekilleri, tasarının alt komisyona havale edilmesi için önerge verdi. Bakan Aydın, tasarının bu yasama yılına yetiştirilmesini istediklerini, bu nedenle alt komisyonun zaman kaybı olabileceğini belirtirken muhalefetin önergesine AKP’den Mersin Milletvekili Ömer İnan da kabul oyu verdi. Bazı AKP milletvekillerinin alt komisyon konusunda çekimser kalması nedeniyle, tasarı alt komisyona havale edildi. TÜBİTAK Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıyla ilgili alt komisyonda AKP’den eski Tarım Bakanı ve Konya Milletvekili Sami Güçlü, Mersin Milletvekili Ömer İnan ile CHP’den Muharrem İnce ve MHP’den de Akif Akkuş yer alacak. Alt komisyon sekiz gün içinde tasarıyla ilgili çalışmalarını 8 gün içinde tamamlayarak raporunu komisyona sunacak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |