E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Suriye'de Hükümet İstifa Etti PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Ortadoğu'daki devrim hareketlerinin sıçradığı Suriye'de hükümet sokağın çağrısına uyup istifa etti

30.03.2011 - 03:18
Suriye de Hükümet İstifa Etti

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki devrim hareketlerinin sıçradığı Suriye'de hükümet sokağın çağrısına uyarak istifa etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son 3 günde 2 kez telefonla görüştüğü ve reform çağrılarına yanıt vermesini istediği Devlet Başkanı Beşşar Esad, hükümetin istifasını kabul etti. Yeni hükümet kurulana kadar Naci Itri başbakanlığındaki mevcut hükümetin görevde kalacağı belirtildi.

TARİHİ KONUŞMA BUGÜN
Halk Esad'ın bugün mecliste yapacağı tarihi konuşmayı bekliyor. 11 yıllık iktidarı boyunca yönetiminin en ciddi kriziyle karşı karşıya olan Esad'dan siyasi refomlara girişmesi ve 48 yıldır yürürlükte olan sıkıyönetim kanunlarını kaldırması isteniyor. Dara'da başlayıp diğer kentlere sıçrayan olaylardan beri halkın karşısına çıkmayan Esad'ın, Bakanlar Kurulu toplantısında, kabinenin istifasını istediği belirtildi. Esad'ın konuşmasını hangi söylemler üzerine kuracağı merak ediliyor. Konuşmada, reform çerçevesinde halkın talep ve ihtiyaçları doğrultusunda kurumsal temelde yeniden yapılanması veya iyileştirmeler yapılması yönünde iki söylemden birinin öne çıkması bekleniyor. İlk söylem Esad'ın başını çektiği ve halkın desteklediği liberal kanadın ülkede baskın olduğu ve yeni bir dönemin başlayacağının işareti sayılırken, ikinci söylem ülkenin son 40 yılıyla özdeşleşen Baas Partisi'nin başını çektiği statükocu söylemin varlığını devam ettireceğini gösteriyor. Suriyeliler için Baas Partisi istenmeyen uygulamaların sembolü iken, Esad'ın halk tarafından liberal tarafa konumlandırılması dikkat çekiyor.

Eski kafalar tasfiye edilmeli
İngiltere'de Arapça yayımlanan Eş Şark El Avsat gazetesinin Ortadoğu uzmanı Salih El Kallab makalesinde, 'Suriye, Arap ülkelerinde başlayan tsunami dalgalarının kendisine kadar ulaşmasını aklından bile geçmiyordu' dedi. Suriye'nin kendisini Mısır, Tunus ve Libya'dan farklı bir konumda gördüğü ifade edilen makalede, Esad'ın kısa vadeli reformlar yaparak bu dalgadan kurtulacağını sandığı vurgulandı. Makalede, Tunus ve Mısır ayaklanmasından sonra Esad'ın BBC ile yaptığı özel röportajda, 'Arap ülkeleri halklarının sesini dinlemede geç kaldı' sözü hatırlatılarak, 'Bunların başına geleceğini hiç tahmin etmiyordu' denildi. 'Esad'ın 'eski kafalıları' tasfiye etmesi, partiyi yeniden yapılandırması ve yeni partilerin kurulmasına izin vermesi gerekir' diyen El Kallab, 'Artık her zamanki gibi ucuz kurtulmak yok' dedi.

Milyonlar hepimiz Beşşar'ız dedi
Şam başta olmak üzere pek çok kentte milyonlarca kişi Esad'a destek için 'birlik gösterileri' düzenledi. Gösterilerde, bazı yabancı devet başkanları ve uluslararası medya kuruluşları protesto edilirken, 'Hepimiz Beşşar'ız', '21 milyon Beşşar var' sloganları atıldı. (AKŞAM)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'nin Aradığı Terörist Yakalandı
Endonezyalı terör zanlısı Umar Patek’in, Pakistan’da yakalandığı bildirildi.
Libya'ya Daha Fazla Yaptırım Uygulanacak
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libya'daki Kaddafi rejimine ...
Libya Operasyonunun ABD'ye Maliyeti
Libya'ya operasyonun, Amerikan Savunma Bakanlığına ek 550 milyon dolarlık ...
 
ABD'nin Ölüm Timleri Sivil Avında
Geçen hafta Alman Der Spigel Dergisi'nin yayınladığı sivil cesetleriyle ...
Terörist Saldırıda Ölenler Anıldı
Moskova'da geçen yıl iki metro istasyonuna intihar eylemcileri tarafından ...
El Cezire: ABD, Bingazi'ye Temsilci Atadı
El Cezire televizyonu ABD'nin, Libya'nın Bingazi kentine temsilci atadığını bildirdi.
 
Hakim ve Savcılardan Protesto Yürüyüşü
Fransa'da hakimler ve savcılar çalışma koşullarını protesto etmek için ...
Erdoğan Hz. Ali'nin Türbesini Ziyaret Etti!
Irak ziyareti çerçevesinde Şiilerin kutsal kenti Necef’e gelen Başbakan ...
Radyasyonu Tamamen Yok Ediyor
Rus bilim adamlarının geliştirdiği aşı nükleer santral yüzünden radyasyon ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
Avrupa Ligi
döviz
Belçika
İran
haşim kılıç
Maden Ocakları
Manchester City
Akhisar Belediyespor