E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Rusya'ya 'misilleme' kararı çıkabilir! 

Türkiye tarafından Rusya yaptırımlarının, DTÖ'ye taşınması ve Rusya'nın haksız bulunması, çözüme yanaşmaması halinde, Türkiye'ye "misilleme hakkı" tanınabilecek.

9.01.2016 - 18:26
Rusya ya  misilleme  kararı çıkabilir!

Türkiye tarafından Rusya yaptırımlarının, Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) taşınması  ve Rusya'nın haksız bulunması, çözüme yanaşmaması halinde, Türkiye'ye "misilleme hakkı" tanınabilecek.

AA muhabirinin DTÖ verilerinden derlediği bilgilere göre, Türk menşeli ürünlerin ithalatına dönük yaptırımlar ile gümrüklerde ürünlerin gereğinden uzun süre bekletilmesi nedeniyle doğan zararlardan dolayı Türkiye, Rusya'yı DTÖ anlaşmaları, Ticaret ve Tarifeler Genel Anlaşması (GATT) ile Hizmet Ticareti Genel Anlaşması (GATS) hükümleri kapsamında DTÖ'ye şikayet edebilecek. Böyle bir durumda konu DTÖ'nün Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması'nda (AHM) ele alınacak.

Sırasıyla "danışmalar, panel, temyiz, onaylama ve uygulama" olmak üzere 5 aşamadan oluşan söz konusu mekanizmada, Türkiye ile Rusya arasındaki sorunda ilk aşamada çözüm sağlanabileceği gibi sonraki aşamalarda haksız olduğunun tespiti ve çözüme yanaşmaması halinde Rusya'nın "misilleme" uygulamasıyla karşı karşıya kalması gündeme gelecek. DTÖ, Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi dolayısıyla Türkiye'ye misillemede bulunma yetkisi verecek.

"Türkiye haklı"

TEPAV Çok Taraflı Ticaret Araştırmaları Merkezi Başkanı Bozkurt Aran, AA muhabirine, Rusya'nın Türkiye'ye karşı ekonomik ve ticari yaptırımlarının kesinlikle DTÖ anlaşması ve kurallarına aykırı olduğunu belirtti.

DTÖ ülkelerinin "silah, patlayıcı, bir ülkeden tehdit algılaması" gibi belirli durumlarda GATT'ın 21. maddesi uyarınca mal ithalatını yasaklamasına izin verildiğini ifade eden Aran, Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ambargoyu iç hukuk kurallarına dayandırdığını, 21. maddeye atıfta bulunmadığını söyledi. 

Rusya'nın DTÖ anlaşması ve kurallarına aykırı olarak yaptırım uyguladığını belirten Aran, "Rusya, aynı zamanda Türk malları içinde de seçim yapıyor. Örneğin limona yasak koymuyor, diğer mallara yasak koyuyor. Rusya'nın hukuken bunu yapması mümkün değil. Bu keyfi bir uygulamanın sonucu. Rusya, DTÖ üyesi olmak için 18 yıl çaba gösterdi. Rusya, DTÖ kurallarını iç mevzuatı haline getirmiş bir ülke. Rusya'nın, DTÖ’nün kurallarını sadece üyeliğinin ikinci yılında hiçe sayması anlaşılır bir davranış değil. Türkiye, DTÖ'ye başvurmada haklı. Türkiye'ye haksız muamele yapılıyor. Şimdi Rusya'nın bu keyfi kararı, DTÖ kurallarına ve ilkelerine aykırı olduğu gibi aynı zamanda Rus iç hukukuna da aykırı. Tamamen keyfi bir uygulama" diye konuştu.

Aran, DTÖ'deki sürecin uzun sürdüğüne işaret ederek, "Türkiye, DTÖ'ye başvurduğu zaman örgüt, iki ülkenin kendi aralarında görüşüp konunun halledilmesini isteyecek. Bu durumda sorun çözülebilir. Rusya uluslararası toplumda DTÖ kurallarını reddeden bir ülke olarak da anılmak istemez" dedi.
aa

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 10 Ocak 2016 Pazar 09:13

o misilleme lafını alırlar da kötü bişey yaparlar, boşuna heveslenmeyelim. Resmen OTOKRAT CUNTAnın eliyle sen uçağı düşür, sonra da zeytinyağı gibi üste çık, yemezler. Zamanında Osmanlı'yı Almanya'nın yanında 1.ci Dünya savaşına soktukları gibi başımıza bela saranlar mahkemeye çıkartılmadıkça daha beterlerine hazır olalım. Yunanistan'la karşılıklı olarak binlerce sınır tecavüzü olur her yıl. Düşürmeye kalksan elde uçak kalmaz. Güney sınırımıza RUSYA'yı bela ettiler, susmayı becersinler bari.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Yemen' müzakereleri ertelendi!
Yemen'deki krizin çözümü için taraflar arasında Etiyopya'nın başkenti ...
Bu kadın şeytan doğurdu...VİDEO
http://www.turktime.com/video/bu-kadin-seytan-dogurdu/190683/
'Kim bu rezil sesleri duymak ister ki'
ABD'de bir kadın bilgisayarında çalışırken komşusunun aşırı gürültülü ...
 
Mübarek'in hapis cezası onaylandı!
Mübarek ve oğullarının "Cumhurbaşkanlığı sarayları" davasında haklarında ...
Almanya'dan kritik 'göçmen yasası'
Almanya Başbakanı Angela Merkel, suç işleyen sığınmacıların ülkeden sınır ...
Rus uçakları saldırdı! 47 ölü
Suriye'nin İdlib kentinde Rus ordusuna ait savaş uçaklarının, muhaliflerin ...
 
Trump başörtülü kadını dışarı attırdı
Müslüman kadın, Donald Trump’ın salon mitinginden dışarı çıkarıldı. Trump ...
Turistlerin kaldığı otele ateş açıldı!
Mısır'ın Kızıldeniz vilayetine bağlı turistik belde Hurgada'da bir otele ...
Rusya'dan Türkiye'ye çirkin ifadeler...
Sınır ihlali neticesinde Türk jetlerinin Rus uçağını düşürmesinin ardından, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
döviz
Suudi Arabistan
Jose Mourinho
İlker İnanoğlu
Dilma Rousseff
Maden Ocakları
Fernandao
Tatbikat
bugün