İngiliz BBC televizyonuna konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye'yi PKK'yla mücadele için Irak'ın sunduğu önerilere ilgisiz kaldığını öne sürdü. Bu kez krizin çok ciddi olduğunu düşündüğünü dile getiren Zebari, “Türk hükümetiyle ciddi ve kapsamlı görüşmeler yapmak ve alınabilecek bazı önlemleri görüşmek üzere Ankara'ya giden meslektaşlarımla görüştüm. Türk tarafı sunulan önerileri ve fikirleri yanıtsız bırakmıştır. Bu nedenle durumu çok ciddiye alıyoruz” dedi.
Zebari, Türkiye'nin Irak hükümetinden PKK liderlerini teslim etmesini istediğini de belirterek, “Irak hükümetinden PKK liderlerini teslim etmesini istiyorlar. Ama onlar bizim kontrolümüzde değiller. Dağlardalar... Silahlılar... Onları yakalamanın tek yolu gidip onlarla mücadeleye girişmektir” diye konuştu.
Irak Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin sınıra asker yığmasının Kuzey Irak'ta çok kapsamlı ve geniş bir operasyona hazırlandığı endişelerine yol açtığını söyledi.
Tek taraflı atılacak böylesi bir adımın Irak, Türkiye ve bölgenin istikrarı açısından felaketle sonuçlanabileceğini söyleyen Zebari, “Tek taraflı bir hareket Irak hükümeti ve bölgesel yetkililer tarafından hoş karşılanmayacaktır. Toplanan bulutlar bölgesel bir krizin habercisi... Bunun bütün bölgeyi etkileyeceğinden eminim. Hiçbir bir ülke bu krizden uzak duramayacaktır. Sonuçları operasyonun büyüklüğüne, seçilen hedeflere ve nasıl yapıldığına bağlı olacak ama sonuçları gerçekten herkes için kötü olacak” görüşünü savundu.
YENİ ŞAFAK
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |