E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Mısır'da Tarihi Anlaşma!  

Filistin’de beş yıldır devam eden bölünmüşlük, El Fetih ve Hamas liderlerinin Kahire'de attıkları tarihi imzalarla sona erdi.

4.05.2011 - 14:27
Mısır da Tarihi Anlaşma!

Tüm dünya El Kaide Lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesini konuşuyor. Daha önce de gündemde Suriye, Libya ya da Mısır’da yaşananlar vardı. Ortadoğu ve İslam dünyasının kalbindeki önemli bir gelişme ise sıcak gündemin gölgesinde yaşanıyor.

Uzmanlar tarafından Ortadoğu’da yaşanan sorunların temeli ve El Kaide gibi radikal örgütlerin meşruluk iddialarını kaynağı olarak gösterilen Filistin’de düşman kardeşler, El Fetih ve Hamas, altı yıllık bir aradan sonra yeniden bir araya geliyor.

İki rakip Filistinli grup arasındaki anlaşmazlık uzun pazarlıkların ardından sona erdi ve Hamas ve El Fetih'in liderleri geçen hafta uzlaşmaya vardıklarını duyurdu. Taraflar arasında dün imzaların atıldığı duyurulmuştu ancak anlaşmayı tün dünyaya duyuracak resmi tören bugün Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlendi.

MISIR ARABULUCU

Anlaşmanın, Mübarek sınrası geleceğini arayan Mısır’ın arabuluculuğu ile sağlanması dikkat çekici olarak yorumlanıyor. Mübarek sonrasındaki yeni Mısır yönetiminin, batılı ülkelerin 'terörist' ilan ettiği Hamas'la görüşmesi ve liderlerini Kahire'ye davet etmesi uzmanlarca politika değişikliğinin ilk ipuçları olarak değerlendiriliyor.

TÜRKİYE'Yİ DAVUTOĞLU TEMSİL EDİYOR

Filistin basınına göre, Arap ülkeleri dışişleri bakanlarının yanı sıra Çin, Rusya, Türkiye ve bazı Avrupalı liderlerin de imza törenine davet edildi. Davetliler arasında BM Genel sekreteri Ban Ki-mun ile Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve AB Dış Politika ve Güvenlik Özel Temsilcisi Catherine Ashton da bulunuyor.

ANLAŞMA NE GETİRİYOR?

Anlaşma, taraflar arasında dört yıldır devam eden ve zaman zaman silahlı çatışmaya dönüşen ayrışmanın giderilmesini hedefliyor. İmzaların atılmasından sonra geçici hükümet kurma çalışmaları başlayacak ve bu geçici hükümet Filistin'i yeni seçimlere taşıyacak.

İSRAİL'DEN SERT TEPKİ

srail ise El Fetih ve Hamas birleşmesine tepkili. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, 'Hamas'la anlaşmayı feshedip, İsrail'le barış yolunu seçmesi' çağrısında bulundu.

İsrail Başbakanlık Basın Sözcülüğünden verilen bilgiye göre, Netanyahu, öğleden sonra Ortadoğu Dörtlüsü'nün Özel Temsilcisi Tony Blair ile görüşmesinde, 'Mahmud Abbas’ı Hamas'la anlaşmayı feshedip, İsrail'le barış yolunu seçmeye çağırıyorum' dedi. İsrail Başbakanı, Filistin Yönetimi ile Hamas arasındaki anlaşmayı, barış sürecine 'ağır bir darbe' olarak nitelendirdi, 'Yarısı İsrail'in yıkılması çağrısında bulunan ve hatta katillerin başı Usame bin Ladin'i öven bir hükümetle barış yapmak nasıl mümkün olabilir' diye sordu.

İPLER 2006’DA KOPMUŞTU

Filistin Kurtuluş Örgütü içindeki baskın güç olan El Fetih ile İslami kanattan Hamas hareketleri arasındaki rekabet, 2006’da Filistin genelinde düzenlenen ve Hamas’ın kazandığı seçimler sonrasında koptu. Hamas'ın oluşturduğu hükümeti tanımayan El Fetih, ayrı bir hükümet kurdu. Hamas da 2007 yılının ortalarından itibaren kontrol ettiği Gazze Şeridi'nde kendi hükümetini kurdu.

Filistin yönetimindeki siyasi kriz, seçim takvimlerini de sekteye uğratmıştı. El Fetih denetimindeki Ramallah merkezli Filistin yönetimi ertelenen yerel seçimleri 9 Temmuz'da düzenleyeceğini duyurmuştu. Gazze Şeridi'nde seçimi reddeden Hamas'ın şimdi tavrını değiştirmesi bekleniyor.

2006’da yapılan ve Hamas’ın hareketi açık bir farkla kazandığı seçimlerden sonra Filistin topraklarında yeni seçim düzenlenmedi. Siyasi kriz nedeniyle 2007'den itibaren işlemez hale gelen parlamentonun görev süresi geçen yıl, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın devlet başkanlığı süresi ise 2009'da dolmuştu.

GAZETEVATAN

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte Ölüm Evi
Pakistan askerlerinin ‘mühürlü’ diyerek ön kapıdan sokmadığı, sonra da ...
Beklenen Açıklama CIA'den Geldi!
Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Bin Ladin'in ceset fotoğraflarının 'korkunç' ...
Bush Obama'nın Davetini Geri Çevirdi!
ABD’nin 11 Eylül terör saldırılarının düzenlendiği dönemdeki Başkanı George ...
 
Arap Basınının Ladin Başlığı!
Ortadoğu gazeteleri, ‘zafer’ başlıkları atan batı basınının tersine Bin ...
Karısı ve Kızı Ölümünü İzledi!
Usame Bin Ladin'in en son ve en geç karısı 27 yaşındaki Amal Al-Sadah, onun ölümünü izledi.
Bin Ladin’i Yakalatan Pakistan Diken Üzerinde
El Kaide Lideri Usame bin Ladin’in Pakistan’ın Abodabad kentinde bulunup ...
 
Libya'dan Türkiye'ye Tepki!
Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ...
Bin Ladin'in Fotoğraflarını Gösteremiyoruz Çünkü...
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD güçlerinin operasyonu sırasında terör ...
Ladin'in Vasiyeti Ortaya Çıktı
ABD tarafından gerçekleştirilen tarihi bir operasyonla öldürülen El Kaide ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Acun Ilıcalı
Afganistan
ölüm haberi
uzaktan çalışma
Ayşe Ersöz
TV8
Ahmet Kaya
Binyamin Netanyahu
deprem