E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Merkezden Bir İndirim Daha... PARANIN MUSLUĞUNU AÇTI

Küresel krizin Türkiye ekonomisine etkilerini azaltmaya yönelik birçok önlemi devreye sokan Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarını ikinci kez indirdi

17.10.2009 - 12:56
Merkezden Bir İndirim Daha...

Böylelikle bankalara yaklaşık 3 milyar liralık yeni bir kaynak sağlanacak

Merkez Bankası (MB), bankaların aracılık maliyetini azaltmak ve Türk parası kredilerde görülen artışı desteklemek amacıyla yüzde 6 olan zorunlu karşılık oranını 1 puan azaltılarak yüzde 5'e çekti. Bu indirim ile bankalar karşılıklardan serbest kalacak 3,3 milyar liralık bir kaynağa kavuşacak Merkez Bankası, bu dönemde aracılık maliyetlerini azaltmak ve piyasaya kalıcı likidite sağlamak yoluyla Türk parası kredilerde kaydedilen artış eğilimini desteklemek amacıyla, şimdiye kadar alınan önlemlere ek olarak, halihazırda yüzde 6 olan Türk parası zorunlu karşılık oranının 1 puan azaltılarak yüzde 5 düzeyine indirildiğini bildirdi. Bankadan, zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, bu oranların, likidite şartları ve kredi piyasası gelişmelerinin izleyeceği seyre bağlı olarak gerekli görülmesi halinde, her iki yönde de tekrar ayarlanabileceği vurgulandı.

TOPARLANMA GÖZLENİYOR

Açıklamada, küresel piyasalarda yaşanan krizin etkisiyle bankacılık sektörünün yurt dışından fonlama imkanlarının daralması ve artan ihtiyatlılık nedenleriyle kredi arzının azaldığı, belirsizliklere ve yavaşlayan iktisadi faaliyete bağlı olarak kredi talebinin gerilediği, sonuç olarak kredi piyasasının küçüldüğü belirtildi. Ancak, para politikası faiz oranlarında 2008 yılı Kasım ayından beri devam eden indirimlerin son dönemde piyasa faizlerine daha fazla yansımaya başladığı ifade edilen açıklamada, Merkez Bankası'nın Türk parası ve döviz likiditesine ilişkin aldığı önlemler ile küresel piyasalarda risk algılamasındaki olumlu gelişmelerin desteğiyle, kredilerde sınırlı da olsa bir toparlanmanın gözlenmeye başlandığı kaydedildi.

16 Ekim'den sonra geçerli

Küresel krizin etkilerinin yoğunlaşmasının ardından, birçok önlemi devreye sokan Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarını ikinci kez indirdi. Kararın krizin başından beri reel sektör şirketlerinin tepkilerine yol açan kredi şartlarındaki sıkılığı azaltması bekleniyor. Krizin etkisiyle kredi piyasalarında yaşanan sorunları azaltmak için aralık 2008'de yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarını indiren Merkez Bankası, bu kez de Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarını indirdi. Bankaların topladıkları mevduatın, Merkez Bankası bünyesinde tutmak zorunda oldukları karşılık oranı yüzde 6'dan yüzde 5'e çekildi. Karar, 2 Ekim 2009 tarihli bilançolardaki zorunlu karşılık tutarlarını da kapsamak üzere 16 Ekim'den itibaren geçerli olacak.

Kredi akışı genişleyecek

Türk Lirası, zorunlu karşılıklarda 1 puanlık indirim bankalara ve ekonomik sisteme yaklaşık 3 milyar liralık bir taze kaynak sağlayacak. Bankaların Merkez Bankası neznindeki Türk Lirası zorunlu ve serbest karşılıkları toplamı 9 Ekim itibariyle 19,3 milyar lira olarak görülüyor. Bu tutarın zorunlu karşılıklara denk gelen bölümünden 1 puanlık indirimin, 3 milyar TL civarında bir kaynak yaratacağı belirtiliyor. Merkez Bankası'nın yeni kararıyla yaratılan kaynağın, kredi koşullarındaki sıkılığı azaltması bekleniyor. Bankaların, kriz sürecinde finansmana ulaşmakta sorun yaşayan reel sektöre kredi akışının genişleyeceği belirtiliyor.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Key Bilgileri İle Kredi Kartı Dolandırıcılığı
Ölülerin kimlik bilgileriyle 2 yıl önce sahte kredi kartı dolandırıcılığı ...
AVEA'da Jet Mobil Modem Hediye
Avea, 3G internet erişimini kolaylaştırmak için 12 ay boyunca 1 GB’lık ...
PEŞİNİ BIRAKMIYOR
TMSF, Fransa'dan sığınma talep eden Cem Uzan'ın peşini bırakmıyor. Ertürk, ...
 
Doğan, 'İtiraz Hakkını' Kullanacak
Doğan Yayın Holding A.Ş, İstanbul 9. Vergi Mahkemesi’nin verdiği karara ...
Türkiye'de Sanal Kumar Patladı
Milyarlarca dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olan sanal kumar Türkiye'de ...
Memur Adaylarına Müjde
Memuriyet hakkı kazanan ama askerde olduğundan ataması yapılanmayanların ...
 
Doktorlar da Bunu Yaparsa?
Sağlık harcamalarındaki büyük artışın hastalardan çok bazı hastanelerin ...
PİYASALARDA BUGÜN:
İstanbul serbest piyasada dolar ve euro güne hafif bir hareketle başladı. İşte günün ilk rakamları:
Türk-İş'te Açılım Depremi
Hükümetin Kürt açılımı Türk-İş'i darmadağın etti..
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
İstanbul
MERSİN
Çankaya
Bütçe
işte benim stilim
Ferit Şahenk
islam kerimov
Ölüm